INGYENESEN LETÖLTHETŐ
7+1 tipp és recept, amivel finom és laktató ételeket készíthetsz!
Élj Te is egészségesen a makrobiotikával!
Mi az a makrobiotikus étrend, avagy miről szól a blogom?
Ez a természetes étrend és életmód alkalmas a civilizációs betegségek megelőzésére, káros hatásainak enyhítésére, a felépülés elősegítésére. Ilyenek például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, az emésztő rendszeri problémák, ízületi panaszok, a cukorbetegség, vagy a férfi és női reproduktív szervek problémái stb. Arról szól, hogy miként tudjuk az állandóan változó környezetben
- folyamatosan megteremteni szervezetünk egyensúlyátt, továbbá
- az életerőnket magas szinten tartani.
A módszer sok követője szerezte vissza elveszettnek hitt egészségét. Egészséges, aktív, hosszú életet élnek világszerte azok a közösségek, akik ilyen étrendet és életmódot követnek. Sok egészséges ember használja alkalmanként, például tisztító kúrának. Azonban sokan már életmódként is élik. Fiatalon, egészségesen, energiával telve tudjanak élni és dolgozni egész élethosszukon át.
Mint makrobiotikus táplálkozási szakértőként, több mint 16 éves gyakorlattal ezt a tudományt szeretném bemutatni.
Igyekszem olyan témákat kifejteni, amelyekkel a mindennapokban is találkozunk. Receptekkel, főzési tanácsokkal, tippekkel úgy támogatni, hogy azokat azonnal fel lehessen használni. Így bárkinek lehetősége van megismerni, megtanulni és a mindennapi életében alkalmazni ezt az életmódot, függetlenül anyagi helyzetétől.
A makrobiotikus étrend a természet ajándéka, követése mindenki hasznára válhat.
Bejegyzéseim a makrobiotikus étrendről
Gyöngybabos szendvicskrém
Hozzávalók: 1 csésze alaposan puhára főzött gyöngybab (lehet bármilyen bab) 1 db lilahagyma, apróra vágva 1 evőkanál olívaolaj vagy bármilyen jó minőségű olaj 1 mokkáskanál kömény 1/2 mokkáskanál borsikafű 1/2 mokkáskanál oregánó Elkészítés: A hozzávalókat...
Rakott köles gyöngybabbal és blansírozott mángolddal
Hozzávalók: 1 csésze főtt köles 1 csésze főtt gyöngybab 8-10 db mángoldlevél, forrásban lévő vízben 1-2 percig blansírozva Fűszerek: borsikafű, fokhagyma, kömény Elkészítés: Egy tepsi vagy jénai tál aljára 2-3 cm vastagságban eloszlatjuk a kellemesen sós főtt kölest....
Őszi alapozó főzőiskola sorozat a biztonságos ételkészítésért (glutén, tejtermék, tojás és cukormentes)
A minőségi és szabad élet elképzelhetetlen egészség nélkül, az egészségünk megtartása lehetetlen biztonságos ételek fogyasztása nélkül) Programok Szeptember 14. szombat "Jó" szénhidrátok. A rossz szénhidrátok romboló hatásának elkerüléséért. Gluténmentes szénhidrátok...
Avokádó, kókuszvirágcukor és karob – finom és egészséges összetevők
Tudtad, hogy az avokádó és a karob nemcsak finom, de egészséges is? Készíthetsz belőlük szuper krémet, amit süteményekbe vagy palacsintába tölthetsz. Az amazake pedig még tovább fokozza az egészséges hatásokat. Olvass tovább és fedezd fel a lehetőségeket! Az avokádós...
Avokádós karobkrém
Az érett avokádót összekeverjük a karob porral, kicsi vanília porral, édesíthetjük rizssziruppal is vagy alkalmanként kókuszvirág cukorral is és egy kellemes karobkrémet kapunk. Látványra olyan mint egy csokoládé krém. Ez igen remek kombináció, remek az élettani...
Nyári életmód programot tartok a Makrobiotika Intézetben június 19-23 között.
Június 19-23 között (szerda-csütörtök-péntek-szombat-vasárnap) Makrobiotika életmód program a Makrobiotika Intézetben.
5+1 ok, amiért a makrobiotikus desszertek különösen ajánlottak a 40 év feletti nők számára
Sok 40 feletti nő szenved a túlsúlya miatt, aminek az egyik legfontosabb okozója a táplálkozás. Ebbe beletartoznak a nem megfelelő desszertek is. Szerencsére erre van egy tökéletes és könnyen megvalósítható természetes megoldás: a makrobiotika. A modern édességek...
A makrobiotikus női étrend segítségével szabadultam meg a kínzó táplálékallergiától
40 feletti nőként hasonló panaszaim voltak, mint a női sorstársaimnak. Én is átlagosan étkeztem, azaz, a szervezetemet károsító ételeket fogyasztottam, amelyek glutént, tejterméket, tojást és cukrot is tartalmaztak az ipari állattenyésztésből származó húsokkal együtt....
3+1 ok, amiért a 40 év feletti nőknek kiváló megoldás a női étrend, a táplálékallergia megelőzésére vagy csökkentésére
A 40 év feletti nők számára azért remek megoldás a női étrend, mert nem tartalmaz allergén anyagokat, vagy olyanokat, amelyek panaszokat okozhatnak. Mégis hiányállapotok nélkül, teljes mértékben kielégíti a napi igényeket, és mindezt úgy, hogy még finomak és...
A makrobiotika segítségével így szabadultam meg a felesleges kilóimtól – történetem a túlsúllyal
Én is voltam túlsúlyos. 18 évesen irigykedve néztem a nádszál karcsú, vagy jó alakú iskolatársaimat. Vajon, hogy lehet nekik ilyen jó alakjuk? Próbáltam fogyókúrázni és nem enni. Ez nem tartott sokáig, mert szédülve az éhségtől olyan evési rohamaim voltak, hogy még...
Így fogytam 26 kg-ot a makrobiotika és Sebestyén Szilvia segítségével
Ismerd meg a 65 éves nyugdíjas Szénási Istvánné (Magdi) fogyásának történetét, aki 26 kg-tól szabadult meg a makrobiotikus étrend segítségével. „Az egészségi állapotom rohamosan romlott. Gyenge voltam és erőtlen. Először mindent az alapbetegségeimnek tulajdonítottam:...
5+1 ok, amiért 40 év felett a makrobiotikus női étrend kiváló megoldás a túlsúly megelőzésére vagy csökkentésére
Magyarországon sajnos egyre több 40 év feletti nőtársam küzd túlsúly problémával. Ennek alapvető oka a női étrend ismeretének a hiánya. Folyamatos hormon változásból áll egy női szervezet, éppen ezért mindig a különböző életciklusoknak megfelelő étrend követése az...
A pajzsmirigy, mint a testsúly problémák egyik okozója
Ami a pajzsmirigy alulműködése vagy gyulladása miatti egyik kellemetlen probléma az a testsúllyal kapcsolatos. Súlytöbblet vagy fogyási nehézség. A pajzsmirigy anyagcsere-szabályozó hormonokat termel, így közvetlenül arra is befolyással van, hogy testünk az...
8 + 1 makrobotikus javaslat a pajzsmirigy alulműködés kezeléséhez
A pajzsmirigy igen apró, néhány grammot nyomó szervünk mégis kiemelkedően fontos szerepe van az egész szervezet kiegyensúlyozott működésében. Anyagcsere szabályozó hormonokat termelve befolyásolja azt, hogy a szervezetünk az elfogyasztott ételt...
5+1 makrobiotikus tipp a pajzsmirigy túlműködés kezelésére
A pajzsmirigy különféle betegségei sokak életét nehezíti meg, főleg a 40 év feletti nőkét. Ez sok esetben olyan mértékű is lehet, aminek a következtében nőtársaim nem élhetik meg a nőiességüket, illetve nem mutathatják meg természetes szépségüket. A...
Makrobiotikus Buddha tál
A makrobiotikus tányérok az elmúlt évtizedekben Buddha tálként válnak egyre népszerűbbé csak tányér helyett tálban tálalják. A természetes, makrobiotikus étrendben javasoltak szerint főtt gabonát, bab-, borsó és lencsefélét, fermentált babtermékeket, puhább főtt vagy...
Makrobiotikával a 40 év feletti női fiatalság és egészség megőrzésért
A makrobiotikus női étrend hozzájárulhat ahhoz, hogy 40 év felett is megőrizzük fiatalságunkat és egészségünket. Számos hazánkban is könnyen beszerezhető alapanyagból készíthető finom és változatos étel, ami támogatja szervezetünket. Több évtizedes betegeskedés után...
10+1 tipp, hogy nőként 40 felett is megőrizd kortalanságodat
40 év felett gyakori, hogy a női szervezet hanyatlásnak indul. Szenved a túlsúly, a fáradtság miatt és a testalkat torzulni kezdhet. Mintha felgyorsulna az idő múlása itt Európában, miközben a keleti nők észre sem veszik a menopauzát, nincs hasi zsírjuk, szép a...
8+1 tipp a női egészségéért
Ahhoz, hogy a nők helyt tudjanak állni az életben, a munkájukban és a családjukban, gondoskodniuk kell önmagukról, azaz saját fizikai és mentális állapotuk fenntartásáról. Sokan nem tudják, de más étrend való a nőknek és más a férfiaknak. A helytelen táplálkozás...
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk minden nap szorgalmas munkával védelmez bennünket a kórokozók ezreitől olyan hatékonyan, hogy a működését észre sem vesszük. A kórokozókon a fertőző mikroorganizmusokat értjük, pl. baktériumokat, vírusokat, vagy ártalmas gombafajtákat, amelyek...
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
A tavaszi megújulás időszakában feladatunk a szervezetünk megtisztítása. Az emésztőrendszerünkben felhalmozódó salakanyagoktól meg kell szabadulnunk, hogy megtartsuk, vagy helyreállítsuk immunrendszerünk egyensúlyát. Természetes szimbiózisban élünk a minket körülvevő...
Húsvéti makrobiotikus vegán finomságok
Ha húsvét, akkor a magyar hagyományok szerint sonka és a tojás kerülne az asztalra. Hogyan varázsolható elő vegán módon és egészségesen a sonka és a tojás íze úgy, hogy még a konyhában töltött időre is odafigyelünk? Ebben a blogbejegyzésben ehhez adok finom és könnyen...
A makrobiotika természetes megoldásai a böjt időszakára
Böjtöt felnőttek nagyon sokféle formában gyakorolnak világszerte egészségmegőrzés vagy egészség helyreállítás céljából, vallásos rendszerben vagy a helyi hagyományokat követve. Egy ideig semmilyen modern ételt nem fogyasztanak, vagy csak a húsos ételeket hagyják el....
7+1 tipp, hogy hogyan tudod megelőzni a máj panaszaidat, vagy támogatni a felépülésedet
Sok 40 év feletti nőtársam szenved émelygéstől (előfordulhat ilyenkor akár hányás is), ezekkel kísért migrénes fejfájás, püffedés vagy homályos gyenge látás, foltok lebegése a szem előtt, bélgáz, szorulás vagy más emésztési elégtelenség. Az is előfordulhat, hogy...
9 tipp, amivel megelőzheted a gyomor panaszaidat vagy támogathatod annak felépülését
Sok 40 év feletti nő szenved különböző gyomor panaszokban (reflux, gyomorfekély, gyomorhurut, gyomorégés, gyomorrák stb). Ezeknek a kialakulásának az egyik legfontosabb oka a helytelen táplálkozás. Szerencsére a megelőzés és a felépülés támogatható szakszerű...
7+1 tipp a vese és a hólyag egészségéért
Keleti felfogás szerint a vese egészsége az életerőnket befolyásolja. Ezért is lényeges megismerni a működését. A vesénk szűri meg a vért és a nyirokrendszert, ami az egészségünk megőrzésének elsőszámú védvonala. A tiszta nyirokrendszer ezért is fontos. A...
A vese egészsége, a fiatalság titka
Sokan nem tudják, hogy a vese egészsége is befolyásolja az életerőnket. Sokat köszönhetünk ennek a szervünknek, ezért odafigyelést is igényel. Ebben a blogposztomban a vese emberi szervezetben betöltött fontos szerepe mellet, a fiatalság megőrzésének egyik...
Táplálékallergia, amire természetes megoldás a makrobiotika
A táplálékallergia sokak életét keseríti meg, mivel gluténra, tejtermékekre, tojásra, cukorra, szójára vagy olajos magvakra érzékenyek. Sőt, közöttük vannak vegán szemléletűek is. Felmerül a kérdés, hogy ilyen esetben mit ehetnek azok, aki érintettek ebben. A megoldás...
7 tipp nőknek, hogy 40 év felett is ideális legyen a testsúlyuk
Biztos hogy könnyen sikerül a természetes testsúlyt visszaszerezni és megtartani a NŐI ÉTREND segítségével az étkezés örömeivel együtt. 18 éve így táplálkozok, 63 éves múltam. Eddig minden nőtársamnak sikerült visszaszerezni a természetes alkatát, aki NŐI ÉTRENDre...
Karácsonyi főzőiskola receptek
Élő főzőshow felvétele - 2020.12.10. A főzősuliban elhangzott receptek:Főfogás: Vadas mártás(szósz): Gomba tempúra Petrezselymes barnarizs Mustáros-rizsszirupos cékla-sárgarépa saláta Blansírozott kel levél Desszert: Mandarinos mákos köles Sütőtök tempúra sütőtök...
Rákmegelőző állapotok stádiumai főzősuli receptek
Élő főzőshow felvétele - 2020.11.12. A főzősuliban elhangzott receptek:Miszo leves: Shiitake, jégcsapretek, sütőtök wakame, rizsmiszó1 liter víz mokkáskanál só 3 db közepes méretű shiitake gomba 5 cm-s darab jégcsapretek gyufaszálra vágva 20 dkg sütőtök 1 cm-s...
Szív elégtelenség főzősulis receptek
Élő főzőshow felvétele - 2020.09.03.A főzősuliban elhangzott receptek:SZÍVELÉGTELENSÉG Bal vagy jobb kamra elgyengülését jeleni, ami akadályozza a vér szivattyúzását. Ezt megelőzi pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívroham, vagy más szív és érrendszeri betegség....
Sült sütőtök szeletek, főtt kukorica szemekkel
Élő főzőshow felvétele - 2020.09.03.A főzősuliban elhangzott receptek:Sült sütőtök szeletek, főtt kukorica szemekkel Hozzávalók: - sütőtök félék pl. Hokkaido tök, Kanadai sütőtök, vagy Magyar sütőtök félék - egy kukorica cső, megfőzve és a szemeket levágva Hokkaido...
Vöröslencse leves és palacsinta recept
Élő főzőshow felvétele - 2020.08.06. A főzősuliban elhangzott receptek:VÖRÖSLENCSE LEVES - 10 dkg vöröslencse - 1 mokkáskanál olaj (napraforgó olaj, szezám olaj ízlés és érzékenység szerint) - 1 mokkáskanál őrölt piros paprika - 2 gerezd reszelt fokhagyma - 10 dkg...
Csicseri omlett recept
Élő főzőshow felvétele - 2020.07.30. A főzősuliban elhangzott recept: Csicseri omlett • 1 bögre Mosolyka Flow gluténmentes csicseriborsó liszt • 1 mokkáskanál só • 1,5 mokkáskanál kurkuma (ettől lesz sárga) • 1 mokkáskanál sütőpor (vagy Mosolyka Flow...
Barnarizs kása, pirított napraforgómag és sós karfiolos leves
Élő főzőshow felvétele - 2020.07.23. A főzősuliban elhangzott receptek:Sós zöldség leves karfiollal • 6 dl víz (lehet blansírozó víz is) • 1 nagy teáskanál só • 1 sárgarépa negyedholdra vágva • 2 kicsi vöröshagyma félholdra vágva • 8 db karfiol rózsa A vizet...
Bud Spencer hagymásbabja zöldséges tésztával és citromos puliszka
Élő főzőshow felvétele - 2020.07.16.A főzősuliban elhangzott receptek: Gyorsan elkészíthető nyári ételek Hagymás bab 2 nagy lilahagyma félholdra szeletelve 20 dkg főtt megsózott gyöngybab (lehet nagy fehér salátabab, Juliska bab, tarkabab, vesebab…)...
Édes Zöldséges köles leves 2 főre
Élő főzőshow felvétele - 2020.07.09. A főzősuliban elhangzott receptek:Édes Zöldséges köles leves 2 főre Hozzávalók: 7 dl víz 1 db sárgarépa negyed holdra vágva 1 db vöröshagyma félholdra szeletelve hasonló súlyú édes burgonya kockákra vágva hasonló súlyú...
Reggeli kása ételek, blansírozott zöldséggel, pirított olajos magvakkal
Élő főzőshow felvétele - 2020.07.02.A főzősuliban elhangzott receptek:Reggeli kása ételek, blansírozott zöldséggel, pirított olajos magvakkal Reggeli könnyű sós zöldség leveskék Főtt lágy köleskása 1 csésze köles mosva, lecsepegtetve (csésze 2 dl...
Pirított rizstea, fejtett bab pástétom recept
Élő főzőshow felvétele - 2020.06.25. A főzősuliban elhangzott receptek:Pirított rizstea 15 dkg barna rizs (kerekszemű lehet hosszúszemű is) Víz a tea főzéséhez Száraz vastagtalpú serpenyőben pirítom folyamatos keveréssel a rizst addig amíg sötétbarna lesz. kb. 10-15...
Sós ropogtatni valók és stangli recept
Élő főzőshow felvétele - 2020.06.18. A főzősuliban elhangzott receptek:SÓS ROPOGTATNI VALÓK ÉS STANGLI RECEPT Hozzávalók Tészta recept: 15 dkg köles liszt 10 dkg zabliszt 10 dkg barnarizs liszt 5 dkg mandulaliszt 1 evőkanál só 1 evőkanál citromlé fél teáskanál...
Hamis túrógombóc recept mindenmentesen
Élő főzőshow felvétele - 2020.06.11.A főzősuliban elhangzott receptek:Túrógombóc Gombóc készítéséhez 10 dkg köles 2,5 dl alma leve 2 dl rizsszirup csipet só negyed mokkáskanálnyi vanília por Édes-savanyú tejföl öntet a gombócra 30 dkg natúr tofu 2 evőkanál olaj 2 dl...
Szilvalekváros Bukta és Sós batyú/táska recept
Élő főzőshow felvétele - 2020.06.05.A főzősuliban elhangzott receptek:Szilvalekváros Bukta recept Hozzávalók: Mosolyka szilvalekvárja Tészta recept: 5 dkg zabpehelyliszt 15 dkg köles liszt 10 dkg cirokliszt 10 dkg barnarizs liszt 5 dkg mandulaliszt 1 mokkáskanál...
9. karantén főzősuli receptjei
Élő főzőshow felvétele - 2020.05.28. A főzősuliban elhangzott receptek:SÜLT ÉDESBURGONYA MOSOLYKA ÍNYENC PARADICSOMOS BABOS TÖLTELÉKÉVEL Az édesburgonyát megmosom hogy ne legyen földes. Majd fazékba teszem annyi vízzel hogy ellepje és kb. 60%-ig megfőzöm. Ezután...
Édesburgonyás kenyér és pogácsa recept
Élő főzőshow felvétele - 2020.05.21. A főzősuliban elhangzott receptek: Édesburgonyás kenyér és pogácsa recept Hozzávalók: - 30 dkg reszelt (kislyukú reszelőn) édesburgonya kicsavarva - 15 dkg köles liszt - 10 dkg cirokliszt - 10 dkg barnarizs liszt - 5 dkg...
Palacsinták édesen és sósan, főzősulis receptek
Élő főzőshow felvétele - 2020.05.14. A főzősuliban elhangzott receptek: PALACSINTÁK FŐZŐSULI Fannus palacsinta receptje egy főre - 10 dkg csicseriborsó liszt- 5 dkg rizsliszt- 1 mokkáskanál kurkuma (hogy szép sárga legyen, nem kötelező)- 1 teáskanál útifűmaghéj liszt...
Almás sütemény, aszalványos muffin recept
Élő főzőshow felvétele - 2020.05.08. A főzősuliban elhangzott receptek: Almás sütemény Hozzávalók és elkészítés: 150 g kukoricaliszt 80 g rizsliszt 80 g köles liszt 80 g kókuszliszt (ez biztosítja a lágyságát) 2 evőkanál keményítő (kukorica, tápióka ami van) 1...
Gluténmentes kenyérsütés főzősuli receptjei
Élő főzőshow felvétele - 2020.04.30. A főzősuliban elhangzott receptek: GLUTÉNMENTES KENYÉR RECEPT 25 dkg barna rizsliszt 25 dkg kukorica liszt 12 dkg kölesliszt 12 dkg csicseriborsó liszt 1 kávéskanál só 4 dl olaj (napraforgó, szezám, oliva...) 0,5 liter víz fél...
2020.04.23-i főzősuli receptjei
2020.04.23-i élő főzőshow felvétele: A főzősuliban elhangzott receptek: Köles tészta pirított zöldségekkel A köles tésztát forrásban lévő vízben 8 percig főzöm, majd hideg vízzel leöblítem. Serpenyőben pirítok félholdra vágott lilahagymát, tollhegyre vágott...
Tudatos táplálkozás a koronavírus idején – Desszertek 2. főzősuli receptek
2020.04.16-i élő főzőshow felvétele: A főzősuliban elhangzott receptek: Almás fahéjas köles 4 adaghoz: 15 dkg köles 3 db közepes méretű alma magház nélkül felkockázva csipet só mokkáskanál fahéj fél liter frissen csavart almalé, vagy 100%-os almalé Elkészítése: Az...
Online főzősuli – Immunrendszerünk védelméért egészséges desszertekkel
2020.04.09-i élő főzőshow felvétele: A főzősuliban elhangzott receptek: Egészséges műzli - Granula Hozzávalók: 200 gr zabpehely 200 gr olajos mag (lehet keverve vagy egyféléből bármi pl. dió, mandula, napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag...) 150 gr aszalt gyümölcs...
Hogyan sikerült akár 1 db vöröshagyma segítségével az influenzás és megfázásos panaszból gyorsabban felépülni és az egyensúlyunkba visszakerülni?
A megelőzésre is rendkívül hasznos ez a tanács. A hagyományok megőrizték a tudást a vöröshagymáról, hogyan tartották magukat egyensúlyban tapasztalatokon alapluló megfigyelések alapján az emberek ennek a növénynek a segítségével. A...
Hogyan töltöttem 10 csodás napot Dubaiban, a makrobiotikának köszönhetően?
Már többször is írtam, hogy a makrobiotikának rendkívül sok dolgot köszönhetek. Nem csak visszakaptam általa az egészségemet, és 62 évesen is fittnek és életerővel telinek érzem magam, hanem remek barátságokat kötöttem Magyarországon és külföldön egyaránt. Minden a...
Mi a vitaminok szerepe a makrobiotikus étrendben?
A makrobiotikus étrend tartalmaz minden olyan összetevőt (fehérje, vitaminok, ásványi anyagok stb.), ami ahhoz kell, hogy a szervezet tökéletesen és egészségesen működjön. Akik azonban nem ismerik a makrobiotika táplálkozási rendszerét, eleinte attól tartanak,...
Makrobiotikus étrenddel a túlsúly ellen
A makrobiotikus étrend követése támogatja a szervezetet az ideális testsúly elérésében (fogyás) és annak hosszútávú megtartásában. Azonban ez a természetes módszer kevésbé közismert ma hazánkban. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai...
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
A női egészséget veszélyeztető tényezők részei a mindennapi életünknek. Sajnos egyre több nőtársam kerül olyan helyzetbe, amiben magam is voltam 46 éves koromig. Évtizedekig nem tudtam meggyógyulni és különböző panaszoktól, valamint betegségektől szenvedtem. Ezek az...
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
A makrobiotikus étrend támogathatja a női egészség megőrzését és a fájdalmas menstruáció, ciszták, miómák, illetve az endometriózis elkerülését, valamint az ezekből történő felépülést. Mai modern ételek fogyasztásával egyre több fiatal és középkorú hölgyet érint a...
Mi az egészségünket veszélyeztető 9 ok?
A 9 egészségünket veszélyeztető ok jól mutatja, hogy mai modern életünknek van számos negatív velejárója is. Manapság sajnos az étrendünk, és benne az ételek nagyrésze nem támogatja, hogy szervezetünk egyensúlyi állapotban legyen. Nem meglepő, hogy a makrobiotika...
Tavasz a méregtelenítés időszaka
A tavaszi méregtelenítés a makrobitikus étrendben az ilyenkor elérhető friss szezonális alapanyagok felhasználásával is történik. A makrobiotika tudománya követi az évszakok változását, igazodva ezzel a környezethez és az elérhető természetes nyersanyagokhoz. Így...
Szélsőségesen széttartó alapanyagok, de mik azok? (2. rész)
A szélsőségesen széttartó alapanyagok a másik olyan csoport, aminek a fogyasztásánál nagyon körültekintőnek kell lenni annak, aki nem a makrobiotikus étrendet követi. Ahogy az előző bejegyzésemben már bemutattam, a különféle nyersanyagok nem egyformán hasznosak és...
Ezeket az alapanyagokat ne használd a makrobiotikus ételekben (1. rész)
Ezeket az alapanyagokat ne használd az ételeidben: tej és tejtermékek. Vannak azonban olyan nyersanyagok is, amelyeket mértékkel és a makrobiotika szabályai szerint lehet fogyasztani az étkezéseink során. De miért fontos ezt tudni és melyek ezek? A makrobiotika...
5 makrobiotikus étrend típus, amitől egészséges lehetsz
Az 5 makrobiotikus étrend típus alkalmas lehet számos korunkra jellemző betegség megelőzésére, káros hatásainak természetes enyhítésére, a felépülés elősegítésére. Ilyenek például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, az emésztő...
Konyhai főzőeszközök beszerzésénél erre a 9 dologra figyelj
A konyhai főzőeszközök fajtája, anyaga, típusa stb. is hozzájárul az elkészült ételek minőségi értékéhez. Ahhoz, hogy a (makrobiotikus) táplálkozásunkban elérjük a pozitív hatásokat több tényezőre is oda kell figyelni. Bár nem tűnik elsőre fontosnak, de ide tartozik,...
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén (4. rész)
A 9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén sokat segíthet azoknak, akiknek ez megkeseríti mindennapjait. A gabonákra is alapuló makrobiotikus étrend, az ezt tartalmazó gabonafajták elhagyásával is sokféle egészséges megoldást kínál. Ezzel a...
Melyik gluténmentes gabona fogyasztható a makrobiotikus étrendben? (3. rész)
Gluténmentes gabona fajtákat szerencsére hazánkban is könnyen betudunk szerezni. Ez azért fontos, mert a makrobiotikus rendszerben a fő alapanyagok az egész gabonaszemek, amelyekből a szervezetünk számára egyensúlyt létrehozó ételeket készítünk. Ez teszi lehetővé...
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát? (2. rész)
A gluténallergia manapság sok ember életét keseríti meg, de a gabona alapú makrobiotikus étrend így is sokféle egészséges megoldást kínál. Szerencsére hazánkban a helyben termő gluténmentes alapanyagok széles választéka áll a rendelkezésünkre. Élettel teli, értékes...
Élő ételek a makrobiotikában? Mik azok? Miért fontosak számunkra?
Az élő ételek a makrobiotikában azért olyan fontosak, mert ezek határozzák meg, hogy milyen természetes nyersanyagokat használunk fel az étrendben. Nem csak aszerint válogatjuk őket, hogy milyen kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetre. Lényeges az is, hogy...
Gyümölcsök helye az egészséges makrobiotikus étrendben
A gyümölcsök is helyet kapnak a makrobiotika hosszú évszázadok alapján kialakult táplálkozási rendszerében, aminek érvényességét a tudomány is igazolta. Ilyen hosszú idő alatt pontos képet kaphattunk, hogy milyen nyersanyagok, melyik éghajlaton miként hatnak az emberi...
A sütőtök, ahogy makrobiotikus szemmel látom
A sütőtök a téli makrobiotikus táplálkozás egy igen kedvelt és gyakran használt eleme. Sokféleképpen feldolgozható egészséges szezonális alapanyag. Használhatjuk levesekben, főfogásokban és desszertekben is. Korábban már írtam egy bejegyzést ezzel az értékes téli...
A fahéj egyik tulajdonsága így segíthet télen
A fahéj egyik tulajdonsága miatt a makrobiotika tudománya is felhasználja a téli időszakban. Ez azért is lehetséges, mivel az étrendben a természetes alapanyagokat aszerint válogatjuk össze, hogy az emberi szervezetre milyen kedvező hatást fejtenek ki. Az ételek...
Téli makrobiotikus étrend, avagy hogyan főz egy makrobiotikus télen?
Téli makrobiotikus étrend követi az évszakok változását és a rendelkezésre álló természetes alapanyagok kínálatát. A téli hónapok hidegek, nedvesek, esik az eső vagy a hó, ez pedig erősen (kiterjedő) szélsőséges környezeti hatást jelent. Az időszak hatásainak a...
A téli makrobiotikus desszertek szakszerű elkészítése
A téli makrobiotikus desszertek kielégítik a megnyugtató, édes íz iránti természetes vágyunkat. Változatosan, ízletesen és egészségesen készülnek. Az édes íz aránya felnőtteknél az ételben nemcsak a desszertekben, hanem a reggelikben, ebédekben és vacsorákban is...
Mi az alma szerepe a makrobiotikus étrendben?
Az alma az egyik kedvenc alapanyaga a makrobiotika tudományának. Miért? Mert az étrendbe a természetes alapanyagokat aszerint válogatjuk össze, hogy az emberi szervezetre milyen kedvező hatást fejtenek ki. E „szabály” alapján jelentős szerepet kap ez a...
Miért annyira kedvelt téli makrobiotikus alapanyag a sütőtök?
A sütőtök a hideg (téli) időszak egyik kedvence alapanyaga a makrobiotikában. Ilyenkor, amikor beköszönt a hűvösebb idő, akkor jön el az igazi szezonja. A témáról bővebben is olvashatsz a Makrobiotikus sütőtök ételek című könyvemben. A téli időszak népszerű...
Halételek szerepe az egészséges makrobiotikus étrendben
A halételek és az úgynevezett „tenger gyümölcsei” is szerepet kapnak a makrobiotika tudományában. Bár az egészséges makrobioitikus étrend alapvetően természetes növényi alapanyagokra épül, jóval kisebb arányban, de a halak is részét képezik annak. Elmondható róluk,...
Erjesztett ételek szerepe az egészséges makrobiotikus étrendben
Az erjesztett ételek a makrobiotikában többféle természetes alapanyagból és hagyományos eljárással készülnek. Mivel a makrobiotikus étrend követi az évszakok változását és a rendelkezésre álló természetes alapanyagok kínálatát, így nem mindig tudunk hozzájutni friss...
A birsalma segítségével egészségesebbé és változatosabbá teheted az őszi ételeidet
A birsalma azért került be az egészséges makrobiotikus étrendben, mert kedvező hatást fejt ki az emberi szervezetre. És ebben a tudományban az egy szabály, hogy a természetes alapanyagokat aszerint válogatjuk össze, hogy az emberi szervezetre milyen pozitív hatást...
Az őszi makrobiotikus ételek – hogyan főz ilyenkor egy makrobiotikus?
Az őszi makrobiotikus ételek követik az évszakok változását és a rendelkezésre álló természetes alapanyagok kínálatát. Az általános főzési arányok és alapelvek egész évre értendők, ezek finom hangolása történik évszakonként és egyénenként. Minden évszakban máshol van...
Rágni vagy nem rágni, avagy hogyan rágjunk helyesen?
Rágni a szánkba vett falatokat helyesen az egészségünk érdekében szintén roppant fontos. Habár ez egy igen fontos téma, ennek megfelelő technikáját sajnos nem igazán ismerik az emberek. Pedig igazolt az emésztést támogató hatása, valamint az, hogy ezáltal jobban...
5. évszak a makrobiotikában, de mit jelent ez pontosan?
A makrobiotikában van egy „5. évszak” is. Ezt az időszakot már nem az igazi forró nyár, de még nem is a hűvös ősz jellemzi. Hasonlít ez a ciklus olyan életszakaszainkhoz amikor egy állomáshoz érünk és átmegyünk a következőbe. Gyönyörű ez a lenyugvó szakasz mielőtt az...
Paradicsom szakszerű használata az egészséges makrobiotikus étrendben
A paradicsom egy jó példa arra, hogy bár ez egy szélsőséges termés, miként lehet ennek ellenére is felhasználni az egészséges makrobiotikus étrendben. A makrobiotika tudománya mindig arra törekszik, hogy a természetes alapanyagok szélsőséges energiái az ételekben...
Olívabogyó felhasználása az egészséges makrobiotikus étrendben
Az olívabogyó az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás miatt került be az általános makrobiotikus étrendbe. A Kárpát-medencében termeszthető és az emberi testre pozitív hatást kifejtő növényi nyersanyagokból (gabonák, zöldségek, gyümölcsök) szerencsére...
A nyári gyümölcsök makrobiotikus tartósítása egyszerűen és gyorsan
A nyári gyümölcsök tartósítása a makrobiotikában is helyet kap, mivel az egészséges étrendben csak természetes alapanyagokból készülnek ételek. Tehát, az így készült ételek nem tartalmaznak semmilyen mesterséges adalékanyagot, ízfokozót, színezéket stb. Ez...
Hűsítő makrobiotikus ételek készítése egyszerűen a forró kánikulában
A hűsítő és melegítő makrobiotikus ételek jelentős szerepet kapnak a makrobiotikában. Nyáron amikor a kánikulában a szervezetünket hűteni szükséges, a makrobiotika természetes módszerekkel segít ebben. Egy korábbi blogbejegyzésemben már írtam a hűsítő...
Így készíts gyorsan és egyszerűen egészséges makrobiotikus nyári gyümölcsdesszerteket
A gyömölcsök szerepe az egészséges makrobiotikus nyári étrendben Egy nyári makrobiotikus gyümölcsdesszert változatosan, ízletesen és egyszerűen elkészíthető. Nyári időszakban a makrobiotikában a desszertekhez természetes, helyben termesztett, többnyire az érésük...
Így készül gyorsan és egyszerűen a makrobiotikus nyári saláta (2. rész)
A makrobiotikus nyári saláta jellemzői A salátáknak a makrobiotikában elfoglalt szerepéről már egy korábbi posztban írtam. Itt az ideje, hogy bemutassak egy egyszerű, de igazán egészséges nyári saláta receptet. A makrobiotikában a nyári salátákra és...
Mik azok a saláták, és mi a szerepük az egészséges makrobiotikus étrendben? (1. rész)
A saláták, mint az emésztést segítő ételek a makrobiotika tudományában is kellő helyet foglalnak el. Azonban a saláta nem csak arra korlátozódik, hogy nyers zöldségeket tálalunk, bár a modern időkben gyakran ezt tartalmaznak. Maga a saláta szó a latin „herba salata”...
Mik az egészséges nyári makrobiotikus ételek jellemzői?
A nyári makrobiotikus ételek ilyenkor felhasználja a friss zöldség és gyümölcsfélék sokaságát. Leírhatatlanul sokféle lehetőséget biztosít a változatos elkészítésükre. Nyáron az idő alaposan felmelegszik, a nappalok hosszabbak, az energiák ebben az évszakban...
Mi az a glikémiás index (GI), és mi jellemzi a makrobiotikus étrendet?
Alacsony glikémiás index jellemzi a makrobiotikus ételeket, amelyek rendszeres fogyasztásával stabil egészségi állapotot biztosíthatunk a magunk számára. Az étrend fogyasztásával, a testsúly ingadozás teljes mértékben elkerülhető, a cukorbetegség kockázatának...
Így használd a kukoricát a szervezeted hűtésére kánikulában
A kukorica a makrobiotikában is egy közkedvelt alapanyag. Szívesen használjuk az egészséges étrendünkben ezt a népszerű nyári gabonát. Amellett, hogy sokféleképpen tudjuk felhasználni az ételeinkben, számos kedvező hatást is gyakorol szervezetünkre. Magas a keménytő...
Napégés esetén így kezeld szakszerűen és természetes módon bőrödet
A napégés egy mindenki által átélt kellemetlen érzés. Sajnos a figyelmetlenségemből fakadóan még most is megesik velem néha. Tavaly nyáron a Balatonnál voltam, és előnapozás nélkül, nagy örömmel mentem a vízbe, hogy végre élvezzem a kánikulában a kellemes víz üdítő...
Fehérje szerepe a makrobiotikus étrendben
A makrobiotikával ismerkedők gyakran azon is aggódnak, hogy hogyan jutnak majd ezekkel az ételekkel megfelelő fehérjékhez. Ez abból a téves feltételezésből ered, hogy a fehérjék forrásai a húsfélék. Tény azonban az, hogy minden természetes étel tartalmaz...
Így hozd létre a sav-lúg egyensúlyt a szervezetben a makrobiotika segítségével
A sav-lúg egyensúly az elfogyasztott ételekben kulcsfontosságú, és a jó egészséghez gyökeresen hozzájárul. Már a makrobiotika első tanítói is tisztában voltak ezzel. Az egész, élő ételeken alapuló táplálékok egy része, mint például a lencse, savasító hatást gyakorol a...
Hogyan tartsd megfelelő szinten a szervezetedben a kálium és nátrium szintet?
A kálium és nátrium szint egy kicsit elhanyagoltabb téma manapság, annak ellenére, hogy nagyon fontos a szervezetünk egészsége szempontjából. Így természetesen a női étrendnél is. A makrobiotikus étkezés egyik nagy előnye, hogy biztosítja a szervezet részére az...
Rovarcsípéses allergiák kezelése makrobiotikus módon (3. rész)
A rovarcsípéses allergiák szintén (nagyon) sok kellemetlenséget tudnak okozni számunkra. Egyéni adottságoktól függ, hogy milyen heves reakciót vált ki a szervezetben. Allergiát és életveszélyes csípést méhek, darazsak, és egyes hangyafajok okozhatnak. Ezek a...
15+1 makrobiotikus főzési és ételkészítési módszer (6. rész)
15+1 makrobiotikus főzési és ételkészítési módszer segíti az egészséges ételek elkészítését Ebben a részben azt mutatom be, hogy milyen módszereket használunk az egészséges ételek elkészítéséhez. Ezek között természetesen található számos közismert is. Emellett...
Pollenallergia és szénanátha kezelése a makrobiotika segítségével (2. rész)
A pollenallergia és a szénanátha sok ember életét keseríti meg hazánkban. Ezek nem csupán kellemetlen tünetekkel járhatnak, hanem akár még jelentős munkaképesség csökkenést is jelenthetnek. A virágzó füvek, fák, bokrok pollenjeinek szezonális jelenléte váltja ki a...
Hogyan méregtelenít egy makrobiotikus?
(Tavaszi) méregtelenítés segítségével meg tudunk szabadulni a tél során gyakrabban fogyasztott nehezebb, állati eredetű ételek, a több só és olaj, valamint a sütőben sült lisztes ételek által keletkezett többlet lerakódásoktól. Emellett azonban a környezeti...
Hogyan kezeli egy makrobiotikus az ételallergiát? (1. rész)
Az ételallergia oka a makrobiotikus szemlélet szerint a szélsőséges ételek eltúlzott és rendszeres fogyasztása. Sajnos egyre több embert érint valamilyen formában az allergia. Engem is sokan keresnek meg ezzel a témával kapcsolatban. Éppen ezért, elindítok ebben a...
A makrobiotikus táplálkozási rendszer 9 alapelve (5. rész)
A makrobiotikus táplálkozási rendszer 9 alapelve, amely egy biztos útmutatást ad nekünk a jelen korban, amikor a mesterséges dolgokat tartjuk természetesnek, és a természetes dolgokat idegennek. Fontosnak tarom bemutatni a makrobiotika témával foglalkozó sorozatomban...
Hogyan készítsünk egészséges és finom makrobiotikus desszerteket?
Az egészséges makrobiotikus desszertek könnyedén kielégíthetik szervezetünk természetes édesség utáni vágyát. Azt gondolom, hogy ebben a témában (is) nagyon ide illő Hippokratész, a nyugati orvoslás atyának szavai: Ételed legyen a gyógyszered és gyógyszered...
A makrobiotikus étrend fő arányai (4. rész)
A makrobiotikus étrend fő arányai a szervezet egészséges működése érdekében meghatározottak. Ezzel az általános étrenddel csökkenthető vagy megszüntethető a civilizációs betegségek: elhízás, emésztőrendszeri, mozgásszervi, szív és érrendszeri problémák, rák,...
Mik a makrobiotika jellemzői? (3. rész)
A makrobiotika jellemzői rendkívül fontosak az egészséges táplálkozásban. Ez a tudomány évezredes tapasztalatok alapján összeállított, átfogó táplálkozási rendszer és életmód. Ezen ősi elvek örökzöld értékeit modern tudományos vizsgálatok sokasága igazolja. Célja...
Mi az a makrobiotika? (2. rész)
Sokszor kérdezik tőlem: Miben különbözik a makrobiotika a többi táplálkozási módszertől? A válaszom egyszerű: az általános makrobiotikus étrend, világszerte sokak tapasztalata szerint, egészséges, hosszú, aktív életet tesz lehetővé. Alkalmas a modern élelmiszeripari...
A gluténmentes makrobiotikus étrend (1. rész)
A gluténmentes makrobiotikus étrend segíthet csökkenteni vagy megszüntetni a civilizációs betegségek kockázatát: elhízás, emésztőrendszeri, mozgásszervi, szív és érrendszeri problémák, rák és a különböző allergiák (pl. glutenallergia). Amit megeszünk és iszunk, az...
Mi az a makrobiotika? (1. rész)
Az egész a gyerekkoromban kezdődött........ 46 éves koromig folyamatos emésztőrendszeri és urológiai panaszaim voltak. Iskolás kislányként gyakran rémülettel töltött el a kellemetlen fájdalom, és főleg az, hogy rendszeressé vált. Lehetett nyaralás, kirándulás,...
A makrobiotika egy olyan ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer képviselője, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik.
Ha többet szeretnél megtudni
erről a természetes alapokon nyugvó tudományról,
főzőiskolai és egyéb programokról,
a szervezetet tápláló receptekről,
új termékekről, online főzősuliról,
akciókról vagy csak
az egészséges életmódról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.
Az egészség a legnagyobb kincsed, vigyázz rá Te is!