Makrobiotikus javaslatok a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztásra

 

A makrobiotikával ismerkedők gyakran azon is aggódnak, hogy hogyan jutnak majd ezekkel az ételekkel megfelelő fehérjékhez. 

Ez abból a téves feltételezésből ered, hogy a fehérjék forrásai a húsfélék.

Tény azonban az, hogy minden természetes étel tartalmaz fehérjét, különben nem növekednének.

A zöldségfélék, a gabonák és babfélék mind magas fehérje tartalmú ételek. 

A makrobiotikus ételeket túlnyomórészt ilyen egész, élő alapanyagból készítjük, hallal egészítve ezeket ki.

Ez az étrend így sokkal több fehérjét tartalmaz, mint a gyorsételeken, cukros és feldolgozott ételeken alapuló étkezési mód.

Vitatkoznak azon, hogy a húsfélék fehérjéi mások, de a mai orvosi vélemények már nem tartják őket értékesebbnek.

 

A megfelelő fehérje fogyasztás

 

A fehérjék 23 aminosavat tartalmazhatnak, amelyekből tízre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek és élettel telik legyünk. 

A hal, a tojás, a hús és a tejtermékek mind a 10 esszenciális aminosavat tartalmazzák, míg az egyedi növények nem. 

Ahhoz, hogy az összes esszenciális aminosavat a vegán típusú makrobiotikus táplálkozással is elérjük, fontos minden nap a magas fehérje tartalmú ételek keverékét fogyasztani. 

A legjellemzőbb a gabonák és a babok, babfélék kevert napi fogyasztása (például bab, csicseriborsó vagy lencseféle és barnarizs egy étkezésben való fogyasztása az összes esszenciális aminosavval ellát bennünket).

A magfélék, diófélék együttes fogyasztása a babfélékkel is hozzájárul ehhez, és vannak magas fehérje tartalmú zöldségfajták is.

A rendszeres és erőteljes edzés, fizikai aktivitás, a gyermekek növekedési időszaka és az édesanyák állapotos időszaka megkövetelik a fokozott fehérje bevitelt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása 32 g fehérje naponta egy 68 kg testsúlyú ember számára.

Az USA élelmiszer hatósága ennél magasabb, 50 g napi mennyiséget ajánl fogyasztani.

A következő táblázatokban megadom a különféle tápanyagokat, amelyeket az egyes ételek 100 g mennyiségükben tartalmaznak és összevetjük őket az amerikai egészségügyi hatóság által ajánlott szükséges napi mennyiséggel azok százalékában.

 

Gabonafélék, zöldségfélék fehérje tartalma

Gabonafélék Fehérje

g/100g

ajánlott napi

50g % – a

Zöldségfélék Fehérje

g/100 g

ajánlott napi

50g % – a

árpa

csöves kukorica

köles

zab

barna rizs

rozs

búza (tavaszi)

12

7

11

17

8

15

15

24

13

22

33

15

29

30

brokkoli

fodros kel

póréhagyma

shiitake gomba

petrezselyem

borsó

vizitorma

12

3

2

10

3

5

2

5

6

3

19

5

10

4

Forrás: Sebestyén Szilva: Makrobiotika a 21. században

 

Babfélék, magok, diófélék és halfajták fehérje tartalma

Babfélék Fehérje

g/100g

ajánlott napi

50g % – a

Halfajták Fehérje

g/100g

ajánlott napi 50g % – a
azuki bab

vese bab

lencse

natto

feles borsó

szójabab

tempeh

tofu (kemény)

20

24

28

18

25

26

19

13

39

47

56

35

49

72

37

25

garnélarák

tőkehal

foltos tőkehal

makréla

vad lazac

tonhal

kagyló

kék kagyló

20

18

19

20

20

23

13

12

40

35

37

40

39

46

25

23

Magok Fehérje

g/100g

ajánlott

napi

50g % – a

Diófélék Fehérje

g/100g

ajánlott napi 50g % – a
tökmag

szezámmag

napraforgó

mag

25

18

23

49

35

45

mandula

mogyoró

földimogyoró

21

15

26

42

29

51

Forrás: Sebestyén Szilva: Makrobiotika a 21. században

 

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.

 Megosztani a képernyő jobb oldalán található közösségi média ikonokkal lehet.

Share This