Immunrendszerünk minden nap szorgalmas munkával védelmez bennünket a kórokozók ezreitől olyan hatékonyan, hogy a működését észre sem vesszük. A kórokozókon a fertőző mikroorganizmusokat értjük, pl. baktériumokat, vírusokat, vagy ártalmas gombafajtákat, amelyek megbetegítenek.

A működőképes immunrendszer teszi lehetővé, hogy a szervezetben a kórokozókat, a hibásan működő sejteket programozottan felismerje és szükségeseket eltávolítsa. A természetes környezet tele van baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal, amelyektől az egészséges szervezet meg tudja magát védeni.

Bélflóra nélkül nem tudnánk élni, a segítségükkel vonjuk ki az emésztőrendszerben a tápanyagokat az élelmiszerekből. A bélrendszerben többszáz különböző mikroba tenyészik. A naponta elfogyasztott ételekkel hatunk arra, hogy a hasznos mikrobák szaporodnak bennünk, vagy a károsak szaporodnak túl. Az immunrendszer egészséges bélflórával képes a kifogástalan működésre, és az hogy mit eszünk alapvetően meghatározza egészségét, ezáltal az immunrendszerünk állapotát is. Ezzel a témával már foglalkoztam a korábbi bejegyzésemben (receptekkel együtt), de most adok néhány további tippet.

7 tipp az immunrendszer megerősítésére

1. A legfontosabb az emésztőrendszered egészségének a védelme, amit a makrobiotikus ételek fogyasztásával tudod biztosítani.

2. Naponta ajánlott fogyasztani feldolgozatlan, egyben főtt gabonaszemeket, ami pl. kerekszemű barnarizs, köles, hajdina, cirok, akár quinoa és amarant is lehet.

3. Az állati eredetű fehérje napi fogyasztását csökkentsd, és növényi fehérjével biztosítsd. Tehát a gabonákat és a bab-lencse-csicseriborsót egy időpontban tálald a főfogásodhoz. Lehet halfélékkel is kiegészíteni növényi fehérje helyett (bab-lencse-borsó).

4. A főfogásokhoz legalább 30-40 %-ban fogyassz különböző főzési módokkal elkészített zöldségeket.

5. Az immunrendszert gyengíti a rossz minőségű édesség (kristálycukor, porcukor, nádcukor stb.). Az alapanyagok természetes édes íze is elegendő az édesség utáni vágyunk kielégítéséhez (pl. sütőtök, szelídgesztenye, cukor nélkül készült kompótok, lekvárok stb.).

6. A sajtok és az összes tejtermékek fogyasztását kerüljed, mert a bélflórát károsítják.

7. Fogyassz naponta almát, mivel a benne előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítik. Ezáltal jótékonyan hatnak egészségünkre, és erősítik az immunrendszert.

Amennyiben jobban érdekel a téma, akkor ajánlom neked főzőiskolámat, ahol megismerheted, hogy milyen alapanyagok és ételek gyengítik az életerőt, és az immunrendszer működését.

Megismerkedhetsz olyan alapanyagokkal és ételekkel, amelyek a legjobban támogatják az immunrendszert a védelmi feladatának ellátásában.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This