A makrobiotika az egészség érdekében mindig az egyensúlyra törekszik: ezért az ételekben a természetes nyersanyagok is ennek megfelelően vannak összeállítva. 

Manapság sajnos az étrendünk, és benne az ételek nagyrésze nem támogatja ezt az ideális állapotot.

Az előző blogbejegyzésemben már volt arról szó, hogy a szervezetünket a mai élelmiszeripari termékek nagymértékben terhelik. Sok mesterséges adalékanyag, tartósítószer, színező és ízfokozó kerül be a testünkbe.

Így ezeknek az ételeknek a rendszeres fogyasztása befolyással lehet a szervezetünkre, sajnos többnyire negatívan érintve azt. Káros lerakodások alakulhatnak ki, valamint különbőző méreganyagok halmozódhatnak fel. Ennek eredményeképpen a rossz közérzettől kezdve számos úgynevezett civilizációs betegség (túlsúly, reflux, allergia stb.) kiinduló pontjai lehetnek.

Ezektől a méreganyagoktól szakszerű étkezéssel meg lehet szabadulni. Természetesen, aki a makrobiotikus táplálkozási elveket követi, annak a fenti egészségi problémákkal nem kell szembe néznie. Az így készült ételekben csak természetes alapanyagokat használunk fel, és azokat is az alapján válogatjuk össze, hogy azok milyen kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre.

Mai bejegyzésemben egy kicsit részletesebben kifejtem, hogy mely tényezők vezethetnek ahhoz, hogy felforduljon a szervezetünk egyensúlya.

Mik az a 9 ok, ami a szervezet egyensúlytalanságához vezethet?

1. Sajnos nagyon jellemző sokakra a „túlevés”. Ennek oka az, hogy a modern ételek hiányállapotokat okoznak, nem lakunk jól tőlük és folyamatosan éhesek vagyunk, amíg meg nem kapja a szervezet azt, amire szüksége van. Közben egyre több olyan anyag jut be a testbe, ami nem hasznosul és salakanyag, ami pedig táplálna nincs az ételben. Ezért csak eszünk, hogy kielégítsük a szervezetünk igényét. Innen el tud indulni a túlsúly és más egészségi kihívás.

2. A mai étkezési kultúránkban egyre nagyobb súlyt kapnak a sült lisztes termékek (kenyér, muffin, sütemények, kekszek, chipsek). Ezek túlfogyasztása megterheli a szervezetet. A sütőben sült lisztes termékek, pékáruk szárazak, nincs az ételnek nedvesség tartalma. Kivonja a vizet a szervezetből valamint nyálkásító hatású. Ez utóbbi akadályozza a kitisztulást, az immunrendszer, a mirigyek és a nyirokrendszer jó működését azzal, hogy lerakódásokat okoznak a mirigyekben, az érhálózatban valamint végig a tápcsatornában.

3. Olyan szélsőséges hatású ételek túlfogyasztása, amelyek gyengítenek, mint pl. cukros ételek, sütemények és üdítőkElsavasítják a testet, „kirabolják” az ásványi anyagokat a szervezetből, a kalciumot a csontokból. Szétszórják a figyelmet, csökkentik az életerőt, rombolják az erőnlétet.

A cukros ételek és sütemények elsavasítják a szervezetet

4. A zsíros és koleszterindús ételek (húsok, tojás, zsíros sajtok) túlfogyasztása megkeményítik a májat, ami így nehezen tud méregteleníteni vagy a funkciójukat ellátni. A vér sűrűbb, “ragacsosabb” lesz, ami magas vérnyomáshoz, ér betegségekhez és más szív és érrendszeri valamint ízületi megbetegedésekhez vezethetnek.

5. A nem megfelelő mennyiségű só bevitele – a túl kevés só gyengíti, a túl sok tengeri só pedig megkeményíti a májat. A só vezeti az áramlást a szervezetben. A teljesen sótlan táplálkozás gyengíthet. A túl sok só miatt feszes, kemény máj működése nehezítve van. Nehezen tud regenerálódni egy tömör állapotú szerv.

6. Alvási szokásunk jelentősen befolyásolhatja szervezetünk regenerálóképességét. A késő éjszakai evés nem hagyja pihenni a májat és a szervezetünket, így fáradtan ébredhetünk és kimeríthetjük a szerveinket.

7. Sajnos a megfelelő ismeretek hiányában igen gyakori, hogy egyes vitaminokat, étrend kiegészítőket és egyéb gyógyszereket szükségtelenül, vagy túl sokáig vagy túlzott mennyiségben fogyasztunk. A szervezet ezt a sok kiegészítőt nem mindig tudja hasznosítani, és túlhajszoljuk ezzel a munkával.

8. Szintén rendkívül nagy probléma az, hogy sokan roppant mozgásszegény életmódot élnek. A fizikai aktivitás hiánya rombolja az emésztést, a felszívódást, a vérkeringést és számos más területre kifejti kedvezőtlen hatását a szervezetben. Sok tanulmány kimutatta, hogy már egy kisebb mozgás (pl. rövid séta) is sokat segíthet.

9. Végül, sokaknál a mai világ egyik velejárója a túlzott feszültség és stressz. 

A makrobiotika tudománya megoldást kínál a fenti problémákra az étrenddel és az életmóddal. A táplálkozással kapcsolatban már Hippokratész (a nyugati orvoslás görög alapító atyja i.e. az V. században) is felismerte, hogy

Az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja azt. Az élet pedig ezeken a változásokon múlik.”

Nálam az, hogy elkezdtem követni a makrobiotikus étrendet több évtizedes betegeskedés után megváltoztatta az életemet. 46 éves koromig nem tudtam, hogy mi az az egészség, ma nem tudom, hogy mi az a betegség. 

Éppen ezért tűztem ki célul, hogy minél több emberhez eljuttatom el azt a tudást, ami a szervezet számára egyensúlyt és így egészséget teremt. Ezért hoztam létre az Online Makrobiotika Tudásközpontot, ahol számos témában érhetők el tanfolyamok az egészséges táplálkozással kapcsolatban.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This