GLUTÉNMENTES KENYÉR RECEPT
25 dkg barna rizsliszt
25 dkg kukorica liszt
12 dkg kölesliszt
12 dkg csicseriborsó liszt
1 kávéskanál só
4 dl olaj (napraforgó, szezám, oliva…)
0,5 liter víz
fél citrom leve
1 púpos útifűmag héj örlemény
Lehet a kenyér tésztába belekeverni fűszereket és olajos magvakat.
10-15 dkg-t lehet belekeverni pl. napraforgó, tökmag, mandula, dió,
A tetejét szórhatom olajos magvakkal, amit kissé belenyomkodok hogy ne jöjjön le a felületéről.
Szezámmag nagyon szép a tetején.
Folyós, lágy állagú a masszám.
Készítése:
1. Keverőtálba belemérem a liszteket a sót, szódabikarbónát és egy kis mélyedést (kráterszerűt) csinálok a közepébe. Tehát a száraz alapanyagokat összekeverjük az útifűmag héj örlemény nélkül. (Ha a kenyértésztába szeretnénk napraforgó magot, tökmagot, mandulát, diót vagy ezek keverékét tenni, most lehet hozzáadni.)
2. Ezután a mélyedésbe beleteszem a citrom levét és azzal összekverem, hogy könnyebb legyen a tésztája.
3. Így adom hozzá az olajat és a vizet. Összekeverem és pár percet állni hagyom hogy a nedvességet a liszt kicsit magába szívja.
4. Ezután az útifűmaghéj örleményt adom, ami felszívja a nedvességet és a glutén helyett segít összetartani és könnyebb állagot adni a kenyérnek. Útifűmag héj nélkül tégla keménységű lesz a kenyér.
5. A kenyérforma aljába teszek egy csík sütőpapírt, nem kell az oldalába tenni csak az aljára.
6. Két sütőformát használunk, elfelezem és a felét beleteszem a sütőformába. Így két kenyérkénk lesz
7. A tetejét megszórom szezámmaggal és kissé belenyomkodom.
8. Előmelegített sütőbe teszem. 180 fokon sütöm 50-60 percig