Sokan nem tudják, hogy a vese egészsége is befolyásolja az életerőnket. Sokat köszönhetünk ennek a szervünknek, ezért odafigyelést is igényel. Ebben a blogposztomban a vese emberi szervezetben betöltött fontos szerepe mellet, a fiatalság megőrzésének egyik titkát is megismerheted. Te is tehetsz azért, hogy elkerüld a korai öregedést. 

Keleti felfogás szerint egészséges vesével életerősek vagyunk. A mai modern világban gyakoriak a vizeleti rendszer, a vese és a húgyhólyag megbetegedései, mint például a vese és húgyhólyagfertőzések, a vese és húgyhólyag kövek, vizelettartási gondok, veseelégtelenség stb. 

De mi lehet ezeknek az oka? Megelőzhetők? Kezelhetők? Ahhoz, hogy megtudjuk mi a fiatalság titka, először vizsgáljuk meg egy kicsit jobban a vesét.

A vese feladatai

A vese fő feladata az óránként kb. 5 liter vér és a testfolyadékok megszűrése. 

Ezenkívül

  • a vese szabályozza a vér mennyiségét és összetételét,
  • termeli a vörösvérsejtek termelését szabályozó hormont, 
  • a vérnyomást és a vese funkciókat szabályozó enzimeket,
  • alakítja a D vitamint aktívabb formába. 

A veséből a húgyvezetéken át jut a vizelet a húgyhólyagba. A vese jó állapota fontos a húgyhólyag, a prosztata, a szív, a vérnyomás egészségéhez. A vesék tetején van a mellékvese, az adrenalin hormon termelője.

A vese kezel minden szélsőséget, amelyet ételként, italként veszünk magunkhoz, vagy méreganyagként jut a szervezetünkbe, majd vizelet formájában távozik a hólyagon keresztül. A rendszeresen eltúlzott evés és ivás gyorsan megterheli a vesét, a vérből túl sok tisztítási feladatot adva neki.

Makrobiotikus zöldséges köles krokett/fasírt
Makrobiotikus zöldséges köles krokett/fasírt

A vesét érő különböző károsító hatások

A mozgásszegény életmód, a húsok, a pulyka, a tojás, a kenyér és más péksütemények, a só és a többi túlzottan összehúzó hatású szélsőséges ételek fogyasztása során, feszessé és keménnyé teszik a vesét. Zsír és nyák felhalmozódásához vezetnek, ami akadályozza a vér és a vizelet áramlását.

A jeges, hideg italok és ételek, üdítők, ásványvíz, sör, jégkása, fagylalt fogyasztása erős és hirtelen összehúzó hatást gyakorolnak a vesére és a hólyagra. 

A magas fehérjetartalmú állati ételek emésztésekor, lebomlásakor karbamid képződik és a vesén keresztül ürül ki. Felhalmozódása a sejtek számára mérgező lehet. 

A finomított fehér rizs és lisztek, trópusi gyümölcsök és azokból készült gyümölcslevek, cukor, alkohol, drog és a szélsőségesen széttartó ételek rendszeresen eltúlzott fogyasztása, a vesék kitágulásához és elgyengüléséhez vezethetbek. Ez a vízvisszatartáshoz és a vér nem megfelelő megszűréséhez vezethet.

Betegségek, amik sokakat érintenek

A vese és húgyhólyag, a vizeleti rendszer fertőzéseit gyakran kíséri fájdalom, láz, állandó vizelési inger üres hólyaggal is. Égő érzés vizeléskor a hólyaggyulladás jele. Ez sokkal gyakoribb betegség nőknél, ami gyógyítást igényel, mert vesebetegséghez is vezethet. Férfiaknál prosztata problémákkal is összefüggésben van és súlyosabbá válhat, ami szintén kezelést igényel. 

modern orvoslás eszközei ezekre a panaszokra az antibiotikumok és a sok folyadék ivása, hogy kimossa a baktériumokat.

makrobiotikus szemlélet szerint a baktériumok normál esetben veszélytelenek, akkor válnak az emberre veszélyessé, ha a vér, a nyirokrendszer, a testfolyadékok, az emésztő és vizeleti rendszer elsavasodott állapotban vannak. Ehhez pedig a szélsőséges ételek eltúlzása vezet.

Azuki bableves édesburgonyával
Vese egészségének megörzését és felépülését támogató étel: azuki bableves édesburgonyával

A fiatalság titka, a vese egészsége 

A fentiekből is jól láthatod, hogy mennyi mindenért felelős ez a szervünk. Éppen ezért a vese egészségét őrizzük meg, illetve panasz esetén a felépülést támogassuk az orvosi kezelés mellett az étrendünk megváltoztatásával.

Feltétlen kerülni javasolt a szélsőséges ételek fogyasztását:

  1. A nyákosító hatás elkerüléséért a legfontosabb hogy az összes tejterméket kompromisszum nélkül zárjuk ki az étrendünkből (sajtfélék, tejföl, tejszín, túró, jégkrém stb.)

2. A fizikai aktivitás nélküli napokon az állati fehérje fogyasztása felesleges (pulyka és húsfélék, inkább az alkalmi halfogyasztás javasolt).

3. Az állati fehérjék helyett a növényi fehérjékből, főleg a babfélékből készítsünk különböző fogásokat naponta. Ezek lehetnek például a babgulyás, rakott bab, babfasírt, babkrém szendvicsekhez, zöldséges bablevesek, sólet (bab és árpa összefőzve – a gluténérzékenyek az árpa helyett kerekszemű barnarizst használjanak), zöldséges babragu, vagy akár desszertet babot és aszalványt összefőzve és lepürézve, vagy babot és szelídgesztenyét összefőzve és pürésítve.

4. A gyors felszívódású cukrok (méz, barna cukor, kristálycukor, porcukor) kerülése fontos, mivel gyengíti a vesét és rombolja az életerőt, azáltal hogy savasítja a testet.

5. A finomított fehér rizs és lisztek, trópusi gyümölcsök és azokból készült gyümölcslevek, cukor, alkohol, drog fogyasztását szintén mellőzzük.

Szintén ezzel a témával foglakozik másik blogbejegyzésem a 7+1 tipp a vese és a hólyag egészségéért.

Ha komolyabban érdekel ez a téma, akkor figyelmedbe ajánlom a Vese és hólyag egészségéért online főzőiskolámat, ahol olyan ételeket mutatok be, főzök meg, amelyek a vesét és a hólyagot tisztán és egészségben tartják.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This