Keleti felfogás szerint a vese egészsége az életerőnket befolyásolja. Ezért is lényeges megismerni a működését. A vesénk szűri meg a vért és a nyirokrendszert, ami az egészségünk megőrzésének elsőszámú védvonala.

A tiszta nyirokrendszer ezért is fontos. A túlterhelt vese nem képes tökéletesen tisztára szűrni a vért, a nyirkot, a test folyadékait. Így a vér, a nyirokrendszer, a testfolyadékai megtelnek „felesleges” salakanyagokkal, ami által a test elsavasodik. Savas testben a szervezet számára „nem hasznos” baktériumok elszaporodhatnak, így gyulladásokat és más betegségeket okozhatnak.

Ezért kulcsfontosságú a tiszta étel, hogy a vesénknek ne adjunk plusz szűrési feladatot. A makrobiotikus ételekhez csak természetes alapanyagokat használunk fel, amiket gyorsan és egyszerűen lehet elkészíteni. Nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, tartósítószereket stb., így kímélve a szervezetet.

Lássuk, mi az a 7+1 tipp, amit ajánl a makrobiotika a vese és a hólyag egészségért?

1. Kerüljük az egyszerű cukrokat, a fehér kristály és porcukrot, a mézet, a csokoládét, mert kitágító hatásúak a vizeleti rendszerre és elsavasítanak. Ezáltal gyengítik a vesét és a hólyagot is. A Glutén és Mindenmentes makrobiotikus desszertek 210 receptet tartalmaznak. Ezek fogyasztása javasolt.

2. Szintén hagyjuk el a finomított fehér rizst és a fehér lisztes ételeket, a sült lisztes termékeket, kenyeret, süteményeket. A Glultén és allergénmentes receptes könyvben található főfogások, levesek és más ételek fogyasztása javasolt.

3. A hajdina fogyasztása egész formában és tésztaként, galuskaként jó hatású a vizeleti rendszerre. Hetente 2 alkalommal fogyasztható. Erősíti a vesét és a hólyagot a hajdina, gyengébb állapotban jót tesz. Azonban nem fogyasztható a beszűkült, összehúzódott vesénél.

4. A barnarizshez 20%-ban kölest is keverjünk főzéskor. Jót tesz a gabonák közül a lúgosító hatású köles. 

5. Mérsékeljük a savképző ételek és italok fogyasztását, mint például a cukor, húsfélék, fekete tea, kávé, a gabonák közül a búza és a rozs a legsavasabb hatású.

6. A mértéktelen állati eredetű ételek fogyasztását kerüljük. Kivéve a fehér húsú, nem zsíros halat, hetente 1-2 alkalommal fogyasztható, állapottól függően.

7. A babfélék formája hasonlít a veséhez és különösen jót tesznek ennek a szervünknek és a hólyagnak (fogyasztásuk heti 3-4 alkalommal indokolt). Emellett javasolt még lencseféléket és a csicseriborsót is beépíteni az étkezésünkbe. Egyébként a leggyógyítóbb bab az apró szemű, bordós színű, az oldal hosszában fehér csíkos AZUKI bab.

+1. Tartsuk melegen a vesénket! Fedjük be a vesénket megfelelően, különösen a hidegben. Gondoljunk mindig arra, hogy az életerőnk a vesénk egészségétől is függ.

Szintén ezzel a témával foglalkozik egy másik blogbejegyzésem a vese egészsége, a fiatalság titka.

Ha komolyabban érdekel ez a téma, akkor figyelmedbe ajánlom a Vese és hólyag egészségéért online főzőiskolámat, ahol olyan ételeket mutatok be, főzök meg, amelyek a vesét és a hólyagot tisztán és egészségben tartják.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This