Sok 40 feletti nő szenved a túlsúlya miatt, aminek az egyik legfontosabb okozója a táplálkozás. Ebbe beletartoznak a nem megfelelő desszertek is. Szerencsére erre van egy tökéletes és könnyen megvalósítható természetes megoldás: a makrobiotika.

A modern édességek nemcsak túlsúlyt okoznak, hanem narancsbőrt, striákat, ingadozó vércukorszintet, gyengeséget is, ami a reggeli krónikus fáradtsághoz vezethet. Az egészséges makrobiotikus desszertek által megkapjuk ugyan azt az élményt, mint a romboló, rossz cukrokat, és más káros hatású alapanyagokat tartalmazó süteményektől. Ezzel elkerüljük a bűntudatot, a lelkiismeret furdalást, amikor olyan tortát, édességet fogyasztottunk, amelyek után rossz közérzetet tapasztaltunk, valamint tudtuk, hogy a kívánt testsúlyunk, alkatunk elérését megakadályoztuk ezzel.

Fontos az egészség, a fiatalságunk és az életerőnk megőrzéséért, hogy semmilyen, a szervezetre ártó ételt, desszertet ne fogyasszunk. Nem érdemes a szervezetünket rongálni, mert betegséghez vezethet. Könnyebb az egészségünket megtartani, mint betegségből felépülni.

A káros desszertek hatásai a szervezetre

A „rossz” cukrok, szénhidrátok a szervezetre szélsőséges hatással bírnak. Kivisznek a középpontunkból és megbetegítenek. Hígítják a vért, hűtő hatásúak, a fehérvérsejtek termelésének elszaporodásához is vezethetnek, csontritkulást, emésztőrendszeri panaszokat, puffadást okozhatnak, hozzájárulhatnak elsavasodott állapothoz, ezáltal túlzott mértékben megjelenhet szervezetünkben a candida. Érzelmileg szétszórtságot, akarat vesztést, gyengeséget, védekezést, a vírusoktól való rettegést, depressziót okozhat. 

Hiába fogyasztunk egészséges meleg ételeket (leveseket, főfogásokat), egy rossz minőségű desszerttel az étrendi változtatásunktól elvárt eredményt tönkretesszük. Sem a testsúlyunk, sem az egészségi állapotunk megtartását nem várhatjuk el, amikor rossz minőségű, a szervezetre ártó desszerteket fogyasztunk. 

Különösen fontos ezt figyelembe venni, amikor betegségből szeretnénk felépülni, mihamarabb kilábalni, vagy a fertőzésekkel szemben ellenállóbbakká válni. Ezekben az esetekben feltétlenül tartózkodjunk a káros, rossz desszertek fogyasztásától.

Gesztenyés torta gyümölcskrémmel
Gesztenyés torta gyümölcskrémmel

40 feletti női szervezet már nehezebben tolerálja a nem egészséges alapanyagokból készült desszertek fogyasztását, mint fiatalabb korban. Ezek nem tartalmaznak rostokat, így a szervezetből nehezebben ürül ki a rost nélküli modern étel és ez fejfájáshoz, gyomorfájáshoz, refluxhoz, puffadáshoz, vastagbél gyulladáshoz és sok más panaszokhoz vezethet. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ebben a korban mit fogyasztunk.

5+1 ok, amiért a makrobiotikus desszertek különösen ajánlottak a 40 év feletti nők számára

1. A testsúly megtartását képtelenség elérni rossz édeségekkel, viszont makrobiotikus desszertek mértékletes fogyasztással ez megoldható, úgy, hogy nem kell tartani a túlsúly, hasi zsír kialakulásától.

2. A makrobiotikus édességek és ételek fogyasztásával teljesen elkerülhető a narancsbőr kialakulása, illetve segítség lehet annak eltüntetésében.

3. Az egészséges desszertek a szervezet számára tápláló alapanyagokat tartalmaznak, amitől életerősek és aktívak leszünk. Ellentétben a gyengítő rossz desszertekkel.

4. Az immunrendszer egészséges működése elképzelhetetlen az ártó desszertek fogyasztásával. Ezzel szemben a jó minőségű makrobiotikus édességek, sütemények nem ártalmasak rá.

5. A természetes édes íz az étrend nélkülözhetetlen része, ami biztosítja az érzelmi stabilitásunkat is. Ezt egészséges desszertekkel elérhetjük.

+1. A 40 feletti nőknél a csontritkulás kialakulásának a kockázatát csökkenthetjük, illetve meg is akadályozhatjuk egészséges makrobiotikus ételekkel és desszertekkel.

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan készíthetsz egészséges, finom és tápláló desszerteket, édességeket magad és a családod részére, akkor nézd meg ezzel foglalkozó „Egészséges és finom desszertek” online főzőiskolámat:

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre:

Share This