40 feletti nőként hasonló panaszaim voltak, mint a női sorstársaimnak. Én is átlagosan étkeztem, azaz, a szervezetemet károsító ételeket fogyasztottam, amelyek glutént, tejterméket, tojást és cukrot is tartalmaztak az ipari állattenyésztésből származó húsokkal együtt.

Először még nagyon fiatalon csak gyomorfájásaim voltak. Aztán a fejfájásaim is egyre gyakoribbak lettek, ami a migrénes, csillapíthatatlan állapotig jutott el hosszú évek alatt. Ez a gluténérzékenység egyik jele volt, amiről nem is tudtam.

Az emésztőrendszeri panaszaim is egyre súlyosbodtak, a gyomrom gyakrabban jelzett fájdalommal, aztán puffadás, bélpanaszok kínoztak. A bőröm kiszáradt és repedezett lett néhány helyen, és gyakori pattanások jelentek meg, csalánkiütésekkel. Ezek a tej és tejtermékek fogyasztásától alakult ki, amiről szintén nem tudtam, ami a tejfehérjére allergiát és a tejcukorra ételintoleranciát jelentették.

A tej, sajt, tejföl, tejszín, túró és más tejtermékek fogyasztásától pedig krónikus arcüreggyulladásom lett (havonta szúrták fel és tisztították), meddőség, folyás, endometriózis, kibírhatatlanul fájdalmas menstruációk nehezítették a mindennapjaimat. A bőrömön is pattanások, gyulladások jelentkeztek. A hajam minősége is gyengült, állandóan zsírosodott. Krónikus húgyhólyaggyulladás kínozott 30 éven át, amit a tejtermékek fogyasztásának köszönhettem.

Káposztás kölestészta, céklás sárgarépás salátával és csicseriborsó fasírttal
Káposztás kölestészta, céklás sárgarépás salátával és csicseriborsó fasírttal

Gondoltam arra, hogy az állapotom és a táplálkozási szokásaim között van összefüggés. Próbáltam a táplálkozásomon változtatni mindenféle tudás nélkül, amatőr módon. Először nem ettem állati fehérjét, akkor hiányállapotom alakult ki. A növényi fehérjékből ritkán készítettem ételeket, ami pedig óriási jelentőségű lett volna, de akkor még nem tudtam ezt.

Arról sem volt ismeretem, hogy gluténmentes gabonákból készítsek ételeket. Nem is tudtam akkor, hogy hogy néz ki a köles, vagy a hajdina, és rizsből is csak a fehér rizst ismertem. Utóbbiból is csak ritkán készítettem köreteket. Teljesen mellőztem a női étrend alapanyagait, mert nem volt tudomásom róla, nemhogy azokból főzzek ételeket. 

Az állapotom folyamatosan romlott, egyre nehezebben viseltem azt, hogy mindig volt valamilyen panaszom. Ahogy az egyik elmúlt, jött a másik vagy egyszerre bél, urológiai és női reproduktív szervi fájdalmak. Ilyenkor csak feküdni tudtam iszonyú fájdalmakkal. Már a gyógyszerek sem tudtak segíteni.

Szerencsémre egyik ismerősöm, akinek a konyhája teljesen más alapanyagokkal volt teli, mint az enyém, javasolta, hogy a felépülésemért konzultáljak makrobiotikus tanácsadóval. Ezután változott meg az életem. Nem akartam elhinni, hogy hetek alatt az egészségi állapotomban ilyen gyors javulást fogok megtapasztalni.

Természetesen a táplálékallergiás panaszaim, mint a fejfájás, a bélfájdalmaim szinte azonnal megszűntek. Ezután az urológiai, női reproduktív szervei fájdalmaim jöttek rendbe. A krónikus arcüreggyulladásom azonnal eltűnt. A bőröm, hajam, körmöm is megszépült. Tele lettem energiával. Nagyon vidám voltam, el sem akartam hinni, hogy ilyen könnyen meg lehet szabadulni ennyi bajtól. Az érzelmi ingadozásaim is stabilizálódtak. Megnyugodtam, mert megszabadultam azoktól a félelmeimtől, hogy mindig valami bajom van, és hogy nem tudtam mitől. Emlékszem, hogy milyen felszabadult lettem. A gluténmentes makrobiotikus női étrendnek köszönhetően most már kortalan nőként élem az életem és azzal foglalkozom, amit szeretek.

Mindenmentes gofri lekvárral
Mindenmentes gofri lekvárral

Mindig is imádtam enni és főzni és másoknak örömet okozni, segíteni. Olyan készségeket megtanítani, ami az életét segíti másoknak. Így most azzal foglalkozok – ami hatalmas örömmel tölt el –, hogy mindenkinek szeretném megmutatni azt, hogy mi a kiút ilyen – gyakran – reményt vesztett helyzetből. Ismerjék meg és tapasztalják meg az okokat és megoldásként mihamarabb szabaduljanak meg az életüket visszahúzó és nehezítő betegségeiktől.

Hálás vagyok a makrobiotikának, hogy sok-sok betegségből felépültem és közel 20 éve teljesen egészséges életet élek, megszabadulva a fájdalmak miatti félelmeimtől.

Nekem és sok más nőtársamnak világszerte segített már ez a módszer. Éppen ezért hoztam létre Táplálékallergia mentes főzőiskolámat. Segítségével megtanulsz olyan természetes alapanyagokból ételeket készíteni, amelyek életerőt és egészséget adnak számodra, valamint illeszkednek a 40 év feletti női szervezet igényeihez.

Tisztán tartják az emésztőrendszert, így semmilyen táplálkozással összefüggő más panasz sem fordulhat elő. Az ételek biztonságosak és végtelen variációban készíthetőek belőlük levesek, főfogások, desszertek, saláták, savanyúságok és hideg ételek.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre:

Share This