“Hűsítő” makrobiotikus kukorica receptek 

 

A makrobiotika is szívesen használja az egészséges étrendjében ezt a közkedvelt nyári gabonát.

Amellett, hogy sokféleképpen tudjuk felhasználni az ételeinkben, számos kedvező hatást is gyakorol szervezetünkre.

Magas a keménytő tartalma, a szervezet hamar energiává tudja alakítani. 

Kiváló vérképző, segíti a szívműködést. Az egész kukoricaszem rostos külső burka a székrekedés hatásos ellenszere.

Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát.

A kukorica csírájának olaja csak nyersen értékes, csökkenti a vér koleszterinszintjét, fontos szerepet tölt be a GLUTÉN allergiások, liszt érzékenyek táplálkozásában.

A legédesebb gabonaféle, és emiatt hűtő hatású, mert az édes íz hígítja a vért. Ezért használjuk olyan nagy előszeretettel a nyári, kánikulai időszakban.

Éppen ezért néhány receptet szeretnék most megosztani.

Remek leveseket készíthetünk a csöves kukoricaszemekből, illetve gyorsan és egyszerűen desszertet a pattogatott kukoricából.

Végül elmagyarázom, hogy miként lehet a legfinomabb módon kukoricát főzni.

 

RECEPTEK

 

Kukorica krémleves (4 főre)

 

2 db vöröshagyma kockára vágva

3 db sárgarépa negyedholdra vágva

1 mokkáskanál olaj

1 liter víz

5 dkg kukoricadara

4 cső kukorica

 

Mokkáskanál olajon sóban pirítom üvegesre a vöröshagymát, ezután finom reszelővel a sárgarépát hozzá reszelem és együtt pirítom.

Gyönyörű narancssárga szín ki jön a répából a kellemes édes ízével együtt. Ezt mixelem és egy narancssárga színű leves alapot kapok. Felöntöm az egy liter vízzel, és hozzáadom a csőről levágott kukoricaszemeket, majd puhára főzöm.

Amikor puha, akkor folyamatos keveréssel a kukoricadarát hozzáadom a leveshez. Gyönyörű lesz a narancssárga leves alapban a citromsárga kukorica szem.

Tálaláskor lehet zöld színű apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, újhagymával szórni a tetejét.

 

Kukorica póréhagyma hűtő hatású leves (4 főre)

 

2 db póréhagyma

4 cső kukorica

víz

 

A póréhagymát vékony karikára vágom a szép zöld végével együtt. A kukoricacsőről levágom a szemeket.

A lábos aljára teszem a kukoricaszemeket és a tetejére a karikára vágott póréhagymát, valamint sót ízlés szerint.

Hozzáadom a vizet és forrásba hozom, majd, amikor forr kicsire veszem a gázt és kb. 15 perc alatt a kukoricaszemek puhára főnek. Egy igazán kellemes sós ízű levest kapunk.

 

Pattogatott kukoricából desszert

 

Forralom a rizs szirupot, karamellizálom, majd, amikor már kezd barnulni, a kipattogtatott kukoricát beleszórom. Összekeverem, majd jénai üveg edénybe, vagy tepsibe kiborítom.

Szépem megszilárdul és tudom törni, mint egy grillázst.

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető remek makrobiotikus csemege.

 

Főtt kukorica

 

Alulra tegyük a kukoricacsőről lehántolt világos zöldebb leveleket, a bajuszt és a tetejére a kukoricacsöveket, annyi vízzel, hogy ellepje bőven.

Lefedem a fazekat és forrásba hozom. Addig forralom míg puha nem lesz (minden kukorica típusnál más a főzési idő).

 

A főtt csöves kukoricát mire használhatom még?

 

Néhány lehetőség:

  • 2 cm-s karikára vágva gyönyörűen díszítheti az ételünket.
  • A főtt tésztához tehetek csőről levágott kukoricaszemeket, olíva bogyót szeletekre vágva, és egy marék vöröslencsét kifőzve kicsit megsózva, egy tökéletes és gyorsan elkészíthető egy tál ételt kapok.
  • A főtt kölest, a főtt barna rizst és a főtt hajdinát is összekeverhetem kukoricaszemekkel. Remek nyárias köretet kapunk.
  • Kukoricás babsaláta: a főtt kukoricaszemeket összekeverem a főtt babszemekkel majd nyers zöldségeket adok hozzá pl. uborkát, piros retket, lila hagymát. Ez tökéletes az olívás tésztához, vagy egy egyszerű gyors vacsorának, könnyű ebédnek a hőségben.

 

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Megosztani a képernyő jobb oldalán található közösségi média ikonokkal lehet.

Share This