A nyári makrobiotikus ételek ilyenkor felhasználja a friss zöldség és gyümölcsfélék sokaságát. Leírhatatlanul sokféle lehetőséget biztosít a változatos elkészítésükre.

Nyáron az idő alaposan felmelegszik, a nappalok hosszabbak, az energiák ebben az évszakban szélsőségesen összehúzó hatásúak. A nap gyakran süt, erősen tűz, hűvösre, hűtésre van szükségünk.

A hűtés az egészséges makrobiotikus rendszerben nem a jeges italokat vagy az ételeket jelenti (pl. fagyi), hanem olyan alapanyagokból készítünk ételeket, amelyek természetes módon hűtik szervezetünket. Ezekről fogok írni a következőkben.

A nyári természetes alapanyagok

A nyári makrobiotikus ételek elkészítéséhez a friss zöldség és gyümölcsfélék sokasága áll rendelkezésünkre.

A nyári, élelmi rostokban gazdag, leveles és egyéb zöldségekből vízzel teli, ropogós nyers salátákat készíthetünk sokféle friss öntettel.

A hüvelyesek közül a friss zöldbab és zöldborsó, valamint a nagy szemű saláta babok kerülnek gyakrabban az ételeinkbe. Nyers uborkát, újhagymát, petrezselyemzöldet bőven használunk az ételekhez.

A gabonák közül ekkor kerülnek asztalunkra leggyakrabban a hűtő, hűsítő hatású fajták: az árpa, a csöves kukorica és a hosszú szemű barnarizs (fazékban főve), valamint az egész évben fogyasztható, kiegyensúlyozott, közepes szemű barnarizs.

makrobiotika főfogás

Alkalmanként, változatosságképpen főzzük nyáron a kölest, a rozst és az egész búzát.

A teljes kiőrlésű és kevert friss és száraz tojás nélkül készült tésztákból, gabonákból és zöldségekből sokféle fogás, saláta készül a meleg időszakban.

A főtt tésztaféléket és gabona termékeket, (kusz-kusz, bulgur) és a nyári zöldségeket is könnyű módon készítjük el. A hideg tészta és gabona saláták fűtőhatás nélkül adnak energiát.

A helyben termő gyümölcsöket a termésük időszakában mértékkel nyersen fogyasztjuk vagy könnyű desszertek, gyümölcskocsonyák, pudingok és gyümölcssaláták formájában tesszük asztalra. Ekkor van természetes időszaka a frissen facsart gyümölcs és zöldségleveknek is mérsékelt mennyiségben.

Az olajok közül gyakrabban használjuk nyáron a hidegen sajtolt olíva és kukorica olajat, valamint egész évben a szezámmag olajat.

A makrobiotikus italok közül a pirított árpa és barnarizs ital, a friss citrom ital és állapottól függően a frissen facsart gyümölcs és zöldséglevek a nyári időszak gyakoribb italai.

Alkalmanként iszunk koffein tartalmú és antioxidánsokban gazdag zöld teát, nagy forróság idején menta teát és állapotunktól függően különféle gyógyitalokat.

Nyáron mellőzzük a sütőt, csak időnyerés céljából vagy változatosságért használjuk a kuktát.

Az egészséges nyári makrobiotikus ételek jellemzői

Az egyszerűbb és gyorsabb főzési módok a nyári évszaknak megfelelők:

  • a rövid vízben főzés,
  • az enyhe gőzölés,
  • a gyors párolás és hirtelen sütés,
  • általában a rövidebb főzési idő,
  • a kevesebb olaj és só,
  • az enyhébb ízesítés és a több víz,
  • illetve a lédús alapanyagokból készült nyers fogások.

A változatosság és rugalmasság elve alapján előfordul, hogy alaposabban megfőtt gabonát vagy babfélét tálalunk, de ezt csak alkalmanként tegyük.

A változatosság a választott alapanyagokban és a főzési eljárásokban is fontos eleme az egészséges táplálkozásnak.

makrobiotika desszert

Abban segít, hogy az ételekből kiegyensúlyozott energiához és minden szükséges tápanyaghoz hozzá jussunk. Egy nap folyamán is fogyasszunk többféle főzési eljárással készült, változatos ételt.

Bőséges a nyári friss alapanyag választék, lehetővé teszi az étrend változatosságát, így az ételek ellátnak bennünket minden szükséges:

  • energiával,
  • tápanyaggal,
  • élelmi rostokkal,
  • élő enzimekkel,
  • vitaminokkal,
  • ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

A nyári ételek is tartalmazzák az 5 alap ízt és ezek kombinációit az adott évszak szerinti hangsúlyokkal: sós, édes, savanyú, keserű és csípős.

A nyári ételek gyorsan elkészíthetők és frissen tálalhatók, kellemesen, természetesen hűtenek, így a nagy melegben is komfortérzést adnak, frissességet fizikai és mentális szinten egyaránt.

Az étrend alapanyagainak szervezetre gyakorolt hatása

Egész napra tartós energiát adnak az aktivitáshoz, mégis könnyedén, a nélkül, hogy elnehezítenének.

A rostokban gazdag makrobiotikus étrend egészséges emésztő rendszert hoz létre, jót tesz a vastagbélnek, a koleszterinszintnek, a vércukorszintnek, csökkenti a zsírok felszívódását, javítja az anyagcserét.

A rostok telítettség érzetet adnak, mert egy részük vízmegkötő képessége nagy, ezért meg felelő mennyiségű folyadék is szükséges hozzájuk.

A sárgarépa, alma, citrusfélék, zabfélék, árpa és babfélék vízben oldódó rostjai jól csökkentik a koleszterin és a vércukorszintet. A zöldségek közül a hüvelyesek a legrostosabbak.

makrobiotika főétel

A teljes kiőrlésű gabonák lisztjéből készült pékáruk és tészták, a diófélék és egyes zöldségek vízben nem oldódó rostjai csökkentik az étel bélben tartózkodásának idejét, a székrekedés kialakulásának a lehetőségét.

A helyi idénygyümölcsök hűtenek, enzimekben, vitaminokban gazdagok. Rostokban leggazdagabbak a málna, a piros ribizli, a körte, a szilva és a szőlő. Állapottól függően, mértékkel fogyasztva a gyümölcsöknek sokféle jótékony élettani hatásuk van.

A frissen facsart almalé például (kicsit savanyúbb almából, cukor nélkül) lázcsillapító és nyugtató hatású.

A nyári, friss, lédús, rostokban gazdag zöldségfélék sokféle tápanyaggal látnak el bennünket és jótékony hatásúak az egészségre.

A zöld színű, rostban gazdag zöldségek feloldják a lerakódott fehérjét és koleszterint.

A retekfélék segítenek az olajfélék emésztésében, a súlytöbblet csökkentésében, a nyári testsúly elérésében és megtartásában.

Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor kattints ide.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.MentésMentés

Share This