Ami a pajzsmirigy alulműködése vagy gyulladása miatti egyik kellemetlen probléma az a testsúllyal kapcsolatos. Súlytöbblet vagy fogyási nehézség. A pajzsmirigy anyagcsere-szabályozó hormonokat termel, így közvetlenül arra is befolyással van, hogy testünk az elfogyasztott ételt energiává alakítja vagy elraktározza.

Azt tapasztaltad, hogy alig eszel, ennek ellenére „még a levegőtől” is hízol? Ennek az a magyarázata, hogy a pajzsmirigy alulműködésnél az anyagcsere lelassul az emésztéssel együtt, és inkább az elfogyasztott ételt elraktározza, ami túlsúlyoz vezet. Ebben az esetben kevés pajzsmirigy hormon termelődik és a hormon pótlásáról az orvosi kezelés ad segítséget. A pajzsmirigy funkcióinak rendszeres ellenőrzése javasolt ilyenkor.

A túlsúly további panaszokata okozhat

A pajzsmirigy alulműködésének egyik vezető tünete a túlsúly, aminek a rendezése azért is fontos, mert a túlsúly további más panaszokat is okozhat, mint például:

  • magas vérnyomás, amikor a zsírszövet szaporodik el a szervezetben, és ez a szövet is oxigént és tápanyag dús vért igényel. Ahogy nő az oxigén és tápanyagigény, nő a szervezetben keringő vér mennyisége. Egyre nagyobb mennyiségű vért kell a verőereken keresztül keringtetni, így nagyobb az artériáknak a falára nehezedő nyomás,
  • cukorbetegség kialakulása gyakoribb a túlsúllyal rendelkezőknél. Ilyenkor a szervezetben nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi a szervezetet az inzulinnal szemben, így a cukor nem tud belépni a sejtekbe, a véráramban marad, magas lesz ezáltal a vércukorszint,
  • koszorúér betegség gyakoribb a túlsúlyosaknál, ami szívinfarktushoz, vagy trombózishoz vezethet, 
  • stroke, amikor az agyat ellátó artériákban érelmeszesedés megjelenik az elhízás miatt,
  • csont- és ízületi gyulladás, mivel a nagyobb testtömeg terhelésnek teszi ki a gyulladt ízületeket, károsodik az ízület felszínét burkoló porc is, ami fájdalmat és merevséget okoz,
  • meddőséggel, mivel a zsírszövet a többi szövethez képest fokozott mértékben bontja a szexhormonokat (kivétel a máj), ezzel csökkenti a fogamzóképességet.

Az alábbi étrendi javaslattal lehet kiegészíteni az orvosi kezelést a pajzsmirigy alulműködésénél, ami a testsúly szabályozásában segít: a túlsúly elkerülését vagy annak csökkentését. A pontos heti menü összeállítása, a hiányállapotok elkerüléséért makrobiotikus szakértő segítségével javasolt.

Rebarbarakrém gyümölcsökkel
Rebarbarakrém gyümölcsökkel

8+1 étrendi javaslat a túlsúly megakadályozásához és további növekedéséhez

1. Kutások szerint a pajzsmirigy alulműködés és a gluténérzékenység gyakran együtt jár, és mindkettő okozhat túlsúlyt.

2. Gyermekeknél a gluténmentes étrend általában súlycsökkenéssel is együtt jár. 

3. Nehéz szabályozni a testsúlyt a gyógyszeres kezelés ellenére a modern ételek fogyasztásakor, ezért szakszerű makrobiotikus gluténmentes étrend javasolt. Gluténmentes gabonákkal, mint pl. : a kerekszemű barnarizs, a köles, a hajdina, vagy a kukorica.

4. A napi táplálkozásunkban akár 50% lehet ez a módosítatlan formában elkészített gabona fogás, tehát egyben főzzük meg a gabonákat, feldolgozás nélkül (NEM liszt, vagy pehely formájában).

5. Az állati fehérje sok zsírt tartalmaz rostok nélkül. A renyhe bélműködésnél nehezen ürül ki a szervezetből a marha, sertés, csirke és más szárnyasok húsa. Ezért javasolt nem zsíros fehér húsú halakat fogyasztani. Ilyenek a fogas, a pisztráng, a süllő vagy aharcsa. A fehérje napi fogyasztásának aránya lehet kb. 15 % arányaiban.

6. A zöldség fogások segítenek a pajzsmirigy alulműködésénél azáltal, hogy segítik a lelassult bélműködés serkentését, és azt aktivizálják.

7. A jód hiány miatti pajzsmirigy alulműködésnél fontos figyelni arra, hogy a jód felszívódását gátló zöldségeket tilos nyersen fogyasztani. Tehát csak főzve, mivel akkor a zöldségben meglévő „goitrogén” anyag szétesik, eliminálódik, ami a jód felszívódását gátolja a szervezetben. Ezek a pl. a káposzta, a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol, a karalábé, a kínai kel, a retekfélék, a repce, a spenót vagy a fehérrépa. Mindig valamilyen hőkezeléssel pl. főzve, párolva, sütve szabad csak fogyasztani.

8. A jód hiány miatti pajzsmirigy működésének zavarai esetén olyan alapanyagokból készítsünk ételeket, amelyek jódban gazdagok. Ezek lehetnek pl. a tengeri füvek, algák, a tengeri halak vagy az áfonya.

+1. Kerülni javasolt az állati tejtermékeket is, helyettesítsük őket növényi tejekkel.

A táplálkozásunk, az elfogyasztott ételek erősen befolyásolhatják e fontos szervünk egészségét. Éppen ezért, ha vannak pajzsmirigy panaszaid, vagy csak szeretnéd megelőzni kialakulásukat, akkor nézd meg a pajzsmirigy egészségéért online főzőiskolámat. Ebben olyan makrobiotikus étrendet tanítok meg, ami hozzájárulhat a panaszok megelőzéséhez, illetve betegség esetén a felépüléshez, az orvosi kezelést kiegészítve:

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This