Makrobiotikus tanácsok a szervezeted megfelelő kálium és nátrium szintjének megtartásához

 

A makrobiotikus étkezés egyik nagy előnye, hogy biztosítja a szervezet részére az összes szükséges elemet, ami szükséges a szervezet egészségéhez.

A nátrium és kálium sók egyensúlya a testben szintén az egészség nagyon fontos tényezője és azok az ételek, amelyek erre elsődlegesen hatnak, fontosak a táplálkozásban.

Ez a témakör talán egy kicsit elhanyagoltabb manapság, annak ellenére, hogy nagyon fontos a szervezetünk egészsége szempontjából.

Éppen ezért bemutatom ezt a témát makrobiotikus szemszögből.

 

Kálium

 

Az izmaink összehúzódásának a szintje és gyakorisága és annak a szintje, ahogy az idegeink ingerképesek, a kálium kellő mennyiségű jelenlététől függ a testünkben.

A kálium hiányát a testünkben az alábbi tünetek jelzik: izom gyengeség, zavartság, ingerlékenység, kimerültség, szívproblémák, krónikus hasmenés.

A gyümölcsök és a zöldségek jó káliumforrások, de a kálium vízben oldódó, ezeket tehát nyersen vagy enyhe főzési módokkal (1 percnél nem tovább blansírozva, gőzölve vagy kínai wokban dobva-rázva sütési móddal) készítsük el.

A spenót kálium szintje például néhány percnyi blansírozás után 56%-kal csökken.

Zöldségleves vagy tea lehetnek megoldások.

A petrezselyem zöld tea például a folyadékában tartalmazza már a káliumot.

Káliumban gazdag alapanyagok amelyeknek nincs ellenjavallata: pl. barna rizs, glutén mentes tészták, zabkása, friss hazai zöldségek, gyümölcsök és gyümölcslevek, dió és magfélék

 

 

Mint  ahogy már korábban írtam, a nátrium és kálium sók egyensúlya a testben szintén az egészség nagyon fontos tényezője és azok az ételek, amelyek erre elsődlegesen hatnak, fontosak a táplálkozásban.

Olyan ételek fogyasztása, amelyek folyamatosan létrehozzák a testünkben ezt az egyensúlyt, segítenek abban, hogy az izmaink és az idegeink helyesen működjenek.

Akik azonban fokozottan végzenek fizikai munkát, vagy rendszeresen sokat edzenek, azoknak több káliumban gazdag ételre van szükségük.

A testünk így jobban képessé válik az ideális elektrolit és sav egyensúlyra.

Azok az emberek, akik az általános nyugati étkezési módot követik, túl sok nátriumot vesznek magukhoz és ennek a legnagyobb része a sózott, feldolgozott ételekből származik.

Ennek az étkezési módnak a legnagyobb kockázata a magas vérnyomás, ami szívrohamhoz, szélhűdéshez és vesebetegségekhez is vezethet.

Ha túl sok a só az étrendünkben, akkor sóvárgunk a folyadék, a gyümölcsök és édességek után, hogy a testünk helyreállíthassa az egyensúlyt.

Ha arra törekszünk, hogy fogyjunk, vagy a vércukor szintünket egyenletesen tartsuk, és elkerüljük a magas cukortartalmú ételeket, akkor nagyon fontos a nátriumban gazdag ételek alacsony szintje az étrendben

Ha azonban a nátrium szintje rendszeresen túl kevés, naponta szükséges belőlük egy kevés bevitele .

Sóban gazdag ételek: pl. teljes őrlésű kenyérfélék, savanyú káposzta, sózott zöldség savanyúságok, tengeri füvek, mustár, olívabogyó

 

Aki hozzáértően követ egy általános makrobiotikus étrendet, az megfelelő mennyiségben juttat káliumot a szervezetébe és nem visz be feleslegesen sok nátriumot.

 

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Megosztani a képernyő jobb oldalán található közösségi média ikonokkal lehet.

Share This