Böjtöt felnőttek nagyon sokféle formában gyakorolnak világszerte egészségmegőrzés vagy egészség helyreállítás céljából, vallásos rendszerben vagy a helyi hagyományokat követve. Egy ideig semmilyen modern ételt nem fogyasztanak, vagy csak a húsos ételeket hagyják el.
Átmenetileg főtt gabonákon élnek vagy akár teljesen lemondanak az ételről és csak bizonyos leveket fogyasztanak. Böjt végezhető akár hetente, egy napon, vagy 3-10 napon át a tavaszi időszakban. Az enyhébb változatban nem csak főtt gabonákat esznek, hanem ezekhez különféle zöldségeket is. Különösen fontos a böjtösebb időszakban a folyadékbevitel megfelelő formája és mennyisége.
A böjtnek vannak ellenjavallatai, ilyenek az állapotosság, a szoptatási, a műtét utáni időszak, kimerültség, daganatos állapot, májcirrózis, anorexia, bulémia, pajzsmirigy túltengés. Állapot függvényében, csak 21 éves életkor felett és fokozatosan kezdjünk neki.
Tilos a böjt után azonnal ismét a korábbi módon étkezni, mert súlyosan megterhelheti a szervezetet! Nagyon ügyeljünk arra, hogy a böjt befejezése után annak a hosszától és módjától függően több nap alatt, fokozatosan térjünk vissza a normál étkezésre.
Hogyan böjtöl egy makrobiotikus?
A makrobiotikában a böjti időszak nem mindenről való lemondást és koplalást jelent, hanem többféle rugalmas megoldást egyszerű finomságokkal. A célunk ezzel nem csak az, hogy a téli és a „maradj otthon” zsírtartalékokat csökkentsük, hanem az is, hogy az immunrendszerünket tavasszal támogassuk vele.
Első tapasztalásként válasszuk ennek enyhe és finom formáját. A mostani zsíros, cukros, tejes, húsos, adalékanyagokkal teli, feldolgozott szélsőséges modern ételek után egy könnyű makrobiotikus tavaszi ételsor már annak számít, akkora a váltás. Kora délután, amikor a vércukorszint a legalacsonyabb, ehetünk reszelt fahéjas almát, almakompótot vagy sült almát. A fahéj is segíti a vércukor egyensúlyt.
Tegyünk a kiegyensúlyozott, természetes makrobiotikus ételekkel egyre többször magunkért, és legalább tavasszal húsvét előtt kezdjük el. A 3 napos méregtelenő főzősuli finom tavaszi ételek receptjei nagyszerűen megfelelnek erre.
Ha már gyakorlottabbak vagyunk és többet tennénk önmagunkért a tavaszi böjti időszakban, akkor követhetünk egy 3 napos gabona és zöldség kúrát. 3 napig hagyjunk el minden modern ételt. A makrobiotikus ételek közül is elhagyjuk erre a néhány napra a desszerteket, a gyümölcsöket, a halakat, a fehérjében gazdag hüvelyeseket, a fermentált babtermékeket is.

Ebben az átmeneti időszakban – amit otthon töltünk – állapottól függően különféle főtt gabonákat készítünk, mint a gluténmentes barnarizs, köles, hajdina, amaránt, quinoa vagy a gluténtartalmú árpa.
Ha gyorsabb eredményt szeretnél elérni a szervezeted megtisztításában szakszerűen és biztonságosan, akkor a 3 napos méregtelenítő főzőiskolát ajánlom.
A zöldségeket nyersen, gőzölve, párolva vagy leves formában kínáljuk a főtt gabonák mellé. Amikor nagyon vágyunk rágcsálni valamit, válasszunk sárgarépa vagy zsenge tavaszi karalábé darabokat. Készíthetjük a zöldséglevest a fehérjében gazdag brokkoliból, karfiolból, kelbimbóból, gyökérzöldségekkel, gabonákkal és a tisztító shiitake gombával kombinálva. A shiitake gomba beszerezhető hazánkban is sok helyen (nagy bevásárlóközpontokban és bio boltokban szárított formában).
Főtt barnarizs blansírozott fodros kellel és szárazon pirított napraforgómaggal Shiitake gombás zöldségleves árpával
Nagyobb fizikai aktivitás mellett, vagy a 3 nap után még egy hétig, összesen maximum 10 napon át végezve a tavaszi gabona és zöldség kúrát, tegyünk a gabonák tetejére szárazon pirított magokat. Készíthetünk a zöldséglevesekkel váltva vöröslencse levest.

A tisztulási tünetek természetesek a könnyű ételekre való átállás időszakában, ne ijedjünk meg tőle. Amikor nem viszünk be a szervezetünket terhelő anyagokat, az boldogan elkezd megszabadulni az addigi raktáraitól, a lerakódott savak elkezdenek feloldódni, a szervezet savasabbá válik.
Ezt azzal tudjuk ellensúlyozni, hogy ebben az időszakban elegendő mennyiségű tisztított vizet, lúgosító italokat iszunk, mint bancha szár tea. Különféle tisztító gyógyteákat készítünk, mint a reszelt jégcsapretek ital, citrom ital, shiitake gomba tea, csalántea, kakukkfű tea. Lúgos nyers zöldségleveket is ihatunk kisebb mennyiségben, mint sárgarépalé, céklalé és zöldségleveseket eszünk.
A gabona és zöldség kúra alatt mozogjunk rendszeresen, végezzünk légzőgyakorlatokat, fürödjünk tengeri sós vagy himalája sós fürdővízben. A fürdésnél dörzsöljük át a bőrünket meleg össze hajtott törölközővel, addig, amíg kipirosodik. A 3 nap alatt reggelente 1 pohár tisztított vízhez ½ citrom levét öntjük, majd hozzákeverjük az 1 evőkanál útifűmaghéjhoz. Amint elkevertük meg is isszuk, mert gyorsan magába szívja a folyadékot. Ezek az extra rostok is segítik a bélrendszer másnapi könnyed és alapos tisztulását.
A böjt megtörésére nagyon ügyeljünk! Az időszak befejezése után nehogy hirtelen belakmározzunk! Ez súlyosan megterhelné a testünket. A 3 napos főtt gabonás étrend után legalább 2 nap alatt, fokozatosan térjünk vissza a normál étkezéshez.
Reszelt jégcsapretek ital receptje

Hozzávalók
- 10 cm-es jégcsapretek darab apróra reszelve
- 1 csésze tisztított víz
Elkészítés
A jégcsapretket megmosva apróra reszeljük, majd vízzel együtt felforraljuk és 5-6 perc alatt puhára főzzük. A levét leszűrve melegen isszuk meg. Felnőtteknek reggel és este 1-1 csészével egy hétig. Tisztító, vízhajtó hatású, segít kiüríteni a zsírszövetben tárolódó salakanyagokat, az ízületekben a magas húgysavszint miatt lerakódó purint.
A reteklevél és szár nyers felhasználásáról

A bio jégcsapretek és sörretek válogatott, mosott levele valamint lédús szára értékes és finom táplálékok. Tegyük az ép leveleket megmosva és lecsepegtetve lezárt zacskóban vagy dobozban a hűtőbe, napokig eláll. A legfinomabb a sörretek zsenge zöldje és lédús szára.
A reteklevél és szár fogyasztáskor vágjuk 1 cm-es darabokra, csíkokra és nyersen tegyük a főtt gabonák tetejére. Nem csak mutatósak és ízletesek ezek a zöld levelek és szárak, hanem fogyasztásukkal a zsíranyagcserénket is támogatjuk. Tavasszal mindenki szívesen szabadulna a téli és a „maradj otthon” zsírtartalékoktól, amihez a nyers retekzöld és szár is hozzájárulhat.
Trükk a nyers reteklevelek felhasználására szendvicskrémhez
A nyers retekzöldből és szárból gyorsan készíthetünk babos lencsés vagy csicseriborsós szendvicskrémet egy turmixgép segítségével. Csupán 25 dkg főtt hüvelyesre, nyers darabolt reteklevélre és szárra, 1-2 evőkanál szárazon pirított szezámmagra, napraforgómagra vagy napraforgó olajra, ugyanannyi citromlére és a hüvelyes sósságától függően tengeri sóra van szükségünk.
Tehetünk bele 1-2 apróra reszelt fokhagymát is. A hüvelyes főzőlevéből annyit öntsünk hozzá, amennyire hígabb vagy sűrűbb krémet szeretnénk. A sűrűbbre készített szendvicskrémet ehetjük a főtt gabonákkal, kenhetjük a teljes kiőrlésű kovászos vagy gluténmentes kenyérre. A hígabb krémhez pedig ugyanebből a kenyérből kockákat vagy csíkokat vágunk.
A kenyér csíkokkal mártogathatjuk a krémet, a kenyér kockákat a krém tetején kínáljuk. Ízlés szerint retek vagy lilahagyma cikkekkel, újhagyma darabokkal, snidlinggel, pirított magokkal szórjuk meg a tetejét. Tavasszal van a csírák természetes időszaka is. Finomak a retekzöldes hüvelyes pástétomok a hagyma, lucerna és retek csírákkal is.
A tavaszi böjti makrobiotikus ételek és italok időszaka után a testünk megkönnyebbedve, immunrendszerünk megerősödve folytathatja. Készthetünk húsvétra is finom és könnyű makrobiotikus ételeket. Egyik húsvéti makrobiotikus receptünk sem tartalmaz húst, tojást vagy tejterméket, mégis örömet lelhetünk a sonka ízében, a tojáskrém jellegű szendvicskrémben és a tojás jellegű főfogásban.
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.
Nagyon köszönöm kedves Szilvia a sok jó ötletet, főleg ami a retek zöldjét illeti. Addig gondolkodom hogy mit kellene belőle késziteni, mire megfonnyad és irány a kuka. Ezekután másképp lesz! Hálás köszönetem
Kedves Rozália!
Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni!
Nagyon szépen köszönöm ?
Kedves Éva, nagyon szívesen!
Ez nagyon tetszett. Köszönöm. Ági
Kedves Ági, szívesen!