Én is voltam túlsúlyos. 18 évesen irigykedve néztem a nádszál karcsú, vagy jó alakú iskolatársaimat. Vajon, hogy lehet nekik ilyen jó alakjuk? Próbáltam fogyókúrázni és nem enni. Ez nem tartott sokáig, mert szédülve az éhségtől olyan evési rohamaim voltak, hogy még jobban emelkedett a súlyom. 

„Nehézkes” gyerekkor

Visszagondolva az tény, hogy sokat is ettem és nem jókat. Friss fehér kenyérből szendvicseket vajjal vagy margarinnal párizsival, kakaót, tejet szerettem inni édes péksüteményekkel, kakaós csigával, túrós batyuval vagy lekváros táskákkal. Az ételeknél is folytattam ezt: krumplipüré vajjal, tejjel krémesre kikeverve

A majonézes burgonya rántott hússal bármilyen mennyiségben jöhetett. Csirkepörkölt galuskával… és sorolhatnám tovább ezeket a nehéz ételeket, amikor egész nap iskolapadban ültem vagy zongorát gyakoroltam szintén ülve. Gyakran sütöttem kakaós szeletet, amit porcukorral szórtam meg.

15-20 kg túlsúly volt rajtam akkor a mostanihoz képest. A becenevem traktor és dózer volt, megjegyezve, hogy ahová lépek fű nem terem. Igazából nem is ezek a szavak zavartak, hanem magamnak sem volt jó. Nem éreztem jól magam a bőrömben. Külső személyek azt mondták rám, hogy molett vagyok udvariasan. Nem esett jól, de láttam, hogy ez a valóság.

A ruhák nem álltak jól, feszültek a blúzok. A nadrágból kibuggyant a hasamon a háj, szorította a hasamat. Nehezebben mozogtam. Állandóan izzadtam, a meleget nehezen viseltem. Folyt rólam a víz. Vágytam arra, hogy úgy nézzek ki, mint a csinos és jó alakú iskolatársaim. Bevallom irigy voltam nagyon rájuk.

Sebestyén Szilvia makrobiotika
Akrobiotikus jógázás közben

Nem tudtam lefogyni egy kilót sem akár mit csináltam. Kevesebbet ettem, mozogtam, vagy nem ettem és az ezt követő evési rohamoknak köszönhetően végül is többet fogyasztottam. Most már tudom, hogy két fő oka volt a túlsúlyom megtartásának és hogy képtelen voltam fogyni. Az egyik, hogy nagy mennyiséget ettem, a másik pedig az, hogy nem jó, nem megfelelő ételeket.

Természetesen a túlsúly nem esztétika, hanem egészség kérdése. Így nekem is sokféle problémám volt, a nem megfelelő ételek fogyasztása miatt. Emésztőrendszeri panaszok, szorulás, puffadás, rosszközérzet, hányinger, gyakori fejfájás, ízületi panaszok, fáradékonyság, gyomorfájás, urológiai vese és hólyag panaszok, krónikus hólyaggyulladás 30 éven át kínzó éles fájdalommal, csillapíthatatlanul fájdalmas menstruációm, aminek az oka az endometriózis volt, majd meddőség (végül 5 várandóságból egy élő egészséges gyermekem lett). A megfázásos, torokfájásos és influenzás panaszaim visszatérőek voltak.

Pattanásos bőröm volt arcon, a testemen a bőrön gombás fertőzések. Könnyen zsírosodott a hajam, a körmeim töredeztek. Aluszékony voltam.

Találkozásom a makrobiotikával mindent megváltoztatott

A tüneti kezelés már nem tudott ezen segíteni és ekkor szerencsésen találkoztam a makrobiotikával. Az a hölgy, aki a konzultációt tartotta 15 évvel korábban méhrákkal és máj áttéttel műtötték, túlsúlyos volt akkor. Nem sok reményt adtak az orvosok a felépülésére. Igazából ezt nem akartam elhinni, hogy vele ilyen megtörtént, mert egy mosolygós, kortalan, kiegyensúlyozott, tökéletesen egészséges hölgy volt. Nagyon irigykedtem a szuper állapotára és szerettem volna én is mihamarabb ilyen egészséges lenni. Erre vágytam évtizedek óta.

Lelkesen tanulmányoztam az étrendemet, a kapott tájékoztatómat és elkezdtem a gyakorlati megvalósítást, a makrobiotikus ételek készítését.

Sebestyén Szilvia makrobiotika jógagyakorlat

Amikor a makrobiotikával találkoztam azt tapasztaltam, hogy bármennyit ehettem nem ment fel a súlyom. A testemnek nagyon jól esett az igazi nőknek való étel. Már nagyon várta a szervezetem, hogy végre azt kapja amire szüksége van. És amire nincs szüksége azzal már ne terheljem tovább. Folyamatosan könnyebbültem meg, változott az alkatom, a ruháim már nem voltak feszesek, lapos hasam lett, szinte repültem akkora energiám lett. 

Érdekes felismerés volt, hogy amikor elértem a természetes alkatomat, akkor az nem változott bármennyit is ettem! Ennek oka, hogy minden, amit elfogyasztottam azt a szervezet hasznosítani tudja, és nem képez sehol lerakatokat a testben.

Eredmények

A leggyorsabban az emésztőrendszeri panaszaim jöttek rendbe, ezután az urológiai, majd ezt követően a bőröm szépült meg, a hajam nem zsírosodott, a bennem lévő feszültség oldódott – mondták is, hogy nyugodtabb lettem – aztán a menstruációm szabályos és fájdalom mentes lett. Azóta is tele vagyok energiával, fáradhatatlan lettem és lelkes, pozitív életszemlélettel. Fejfájásom nincs. Az orrom is csak akkor folyik, amikor vöröshagymát tisztítok és könnyezek egy kicsit hozzá. 46 éves koromig nem tudtam mi az egészség, most közel 20 év után nem tudom mi az, hogy betegség. Orvoshoz is csak a jogosítványom megújítása miatt járok.

Ekkora változás az életemben csak álom volt és valósággá vált. A makrobiotikus női étrendnek köszönhetően nemcsak a testsúlyom változott meg, hanem az egész életem! Újra teljesen egészséges lettem! Akrobatikus jógázom, kerékpározok, úszom tavakban, tengerben, ahogy tudok mindig mozgásban vagyok. Rendkívül jól esik a mozgás.

Teljes szívemből azon vagyok, hogy minden nőtársam élje meg azt a csodát, amit én megéltem és élek a mindennapjaimban. Örömöt sugározva a környezetemre én is jobban érzem magam mindenkivel együtt.

Ha szeretnéd megtudni, hogy nőként 40 év felett hogyan tudod elkerülni a túlsúlyt, akkor nézd meg ezzel a témával foglalkozó online főzőiskolámat:

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre:

Share This