A makrobiotikus étrend fő arányai a szervezet egészséges működése érdekében meghatározottak.
Ezzel az általános étrenddel csökkenthető vagy megszüntethető a civilizációs betegségek: elhízás, emésztőrendszeri, mozgásszervi, szív és érrendszeri problémák, rák, fizikai, érzelmi és mentális rendellenségek és allergiák (pl. gluténallergia).
Mint ahogy azt már a makrobiotikával foglalkozó sorozatomban korábban is írtam, amit megeszünk és iszunk, az hozza létre a vérünket, valamint szerveinket és testünk minden más részét.
Egészségünk szempontjából ezért nagyon fontos megválogatnunk, hogy milyen ételeket fogyasztunk nap mint nap. Azt, hogy mivel tápláljuk szervezetünket. Erre szolgálnak a makrobiotikus étrend fő arányai.
Ennek ellenére gyakran tapasztalom, hogy sokan ezt nem tekintik a sokféle civilizációs betegség fő okának. Pedig ételeinkkel hatunk testünkre, érzelmeinkre és a napi energiaszintünkre is.
Éppen ezért az alábbiakban bemutatom, hogy a makrobiotikus táplálkozási rendszerben (a mérsékelt éghajlati övben) melyek az étrend fő arányai.
A napi alapételek fajtái és aránya
- 40-60 % egész, teljes értékű bio gabonák és gabona termékek
barnarizs, árpa, köles, búza, kukorica, rozs, zab, hajdina, alkalmanként a gabona termékek
- 20-30 % zöldségfélék
vízben főzve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, különféle vágási technikákkal előkészítve és savanyítva
- 5-15 % hüvelyesek és babtermékek
bab- borsó-, lencsefélék és hagyományos, természetes szójabab termékek
- 5 % a levesek aránya
napi 1-2 tányérral, zöldségekkel, gabonákkal, babfélékkel, miszóval, szójaszóssal készítve

A kiegészítő ételek fajtái és mennyisége
Itt szeretnék egy kis magyarázatot adni az alkalmazást illetően. 3 fogalom jelentését kell figyelembe venni:
Rendszeresen – heti 5-7 alaklom
Alkalmanként – heti 2-3 alkalommal
Ritkán – havi 1-3 alakalommal
- Makrobiotikus italok
bancha szár tea, pirított gabona ital, gabonakávé, gyógyitalok, stb., rendszeresen vagy alkalmanként, napi 1-3 pohárral a fajtától, az ételektől és az állapottól függően, változatosan
- Fűszerek és ízesítők
rendszeresen naponta, kávéskanálnyi vagy ennél kisebb, csipetnyi mennyiségben a fajtától függően
- Helyi mag és diófélék
szezámmag, mandula, tökmag, napraforgómag stb. rendszeresen, napi 2-3 teáskanál mennyiségben.
- Tengeri füvek
rendszeresen/alkalmanként, heti 1-4 alkalommal, egyszerre kis mennyiségben
- Helyben termett idénygyümölcsök frissen, tárolt vagy aszalt formában
hideg időszakban alkalmanként, heti 1-2 alkalommal inkább főzve, meleg időben rendszeresen, nyersen is.
- Fehér húsú, nem zsíros édesvízi halak
alkalmanként, heti 1-3 alkalommal egy-egy szeletet A napi ételeket készítsük el változatosan vágva és sokféle főzési móddal (erről majd későbbi bejegyzésemben fogok írni). Variáljuk egymással őket az alkalmanként és ritkábban fogyasztottakkal, valamint ízesítsük természetes fűszerekkel és ízesítőkkel.
A következő részben a makrobiotikus táplálkozás 9 fő alapelvét mutatom be.
Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor kattints ide.
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.