A pajzsmirigy igen apró, néhány grammot nyomó szervünk mégis kiemelkedően fontos szerepe van az egész szervezet kiegyensúlyozott működésében.

Anyagcsere szabályozó hormonokat termelve befolyásolja azt, hogy a szervezetünk az elfogyasztott ételt eneregiává alakítja vagy elraktározza. A pajzsmirigy hormonok az anyagcsere minden részében fontos szerepet játszik.

A pajzsmirigy lassult vagy alulműködésének tünetei

Amikor túl kevés pajzsmirigyhormon termelés történik, akkor lelassul az anyagcsere és hízásnak indulhatunk. Hiába edzünk. Ilyenkor nagyon fontos, hogy szakértő készítse el az étrendet, aki átfogó ismerettel és tapasztalattal rendelkezik, hogy a testsúly gyarapodását meg lehessen fékezni, majd a természetes testsúlyt beállítani.

Emellett nemcsak az anyagcsere lassul le, hanem ilyenkor nehezen tudunk figyelni is. Jellemző tünet lehet még, hogy fáradékonyak vagyunk, többet alszunk. Ez lehet a vérszegénység miatt is, ami szintén a pajzsmirigy alulműködés miatt is lehetséges.

A pajzsmirigy amikor kevés hormont termel az anyagcsere lelassulásával együtt székrekedés is előfordulhat. Ezért fogyasszunk gabonákat (rizs, köles, hajdina, kukorica, quinoa, amarant) babféléket, csicseriborsót és lencséket zöldségekkel. Ez elősegíti az aktívabb bélmozgást.

Gyakran az izom-, ízületi fájdalom is ennek a jele lehet. Amikor a nyak elülső részén a légcső két oldalán alul méretváltozást látunk (pajzsmirigy mérete megnő), akkor ez lehet pajzsmirigyhormonok alultermelése (vagy jódhiányos étrend) miatti golyva.

Ha nincs jelen megfelelő mennyiségben jód akkor a pajzsmirigy kompenzálni kezd azzal, hogy a mérete megnövekszik, szaporítja a szöveteit. A golyva tünete lehet nyaki szorítás, gombócérzés, nyelési nehézség és köhögés is és rekedt hang. Korábbi posztomban a pajzsmirigy túlműködéssel kapcsolatban osztottam meg javaslatokat, most az alulműdödéssel kapcsolatban teszem meg ezt.

Makrobiotikus zöldborsóleves
Makrobiotikus zöldborsóleves

8 + 1 makrobotikus javaslat a pajzsmirigy alulműködés kezeléséhez

Hagyjuk el az:

1. Az összetartó hatású, kompakt, tömör, összehúzó szélsőséges alapanyagokat az étkezésből, mint pl. sok állati fehérje, húsfélék, tojás, sós sajt stb.

2. A pajzsmirigy működésének kulcseleme a jód, alulműködéshez és megnövekedéséhez hozzájárul az étrendből hiányzó jód is. A modern étrend és a tengerparti területektől távol eső növénytermő területek egy része, az ott termelt növények is szegények lehetnek jódban. Ezért jódozzák a sófajták egy részét. A fiatalok és a várandós nők esetében kissé több jódfogyasztás is lehet, amit a kezelőorvossal kell egyeztetni. 

3. Csökkent pajzsmirigy működésnél a kiegyensúlyozó étrendben figyeljünk oda a jódtartalmú ételek bevitelére, a jód felszívódását gátló ételek megfelelő formában való fogyasztására és a mennyiségüök csökkentésére. 

4. NE vigyük túlzásba a jódbevitelt sem, különösen az autoimmun Hashimotó-betegségnél. Ha a gluténtartalmú gabonákra (búza, rozs, árpa és ezekkel kombinálva a zab) intoleranciát tapasztalunk, akkor válasszuk a gluténmentes gabonákat, mint pl. rizs, hajdina, kukorica,cirok, quinoa, amaránt vagy köles. 

5. Az állati tejtermékek minden formája kerülendő (sajt, túró, tejszín, tejföl, jégkrém stb.) nemcsak akkor, amikor intolerancia van a tejcukorra és a laktózra.

6. A pajzsmirigy alulműködése a csontok anyagcseréjére is hat, ezért fontos a kalciumban gazdag ételek fogyasztása. Kiváló forrása a szárazon pirított és őrölt szezámmag napi egy kanállal. 

7. A lassú anyagcsere miatt csökkent az epetermelés, ami hat a zsírok emésztésére és a koleszterinszint növekedésére. Ezért kerüljük az olajban sült ételeket, általában a zsírféléket, a vörös húsokat, a feldolgozott hústermékeket, a tejszínt, a tejfölt és a tojást. Csökkentsük az olajok, az olajos magok és diófélék bevitelét és támogassuk a zsíranyagcserét. Jégcsapretek ital, reszelt jégcsapretek, sörretek, retek zöld levele stb. segítségével. 

8. A rostokban gazdag teljes gabonák és zöldségek segítik a lelassult bélmozgás felgyorsulását.

+1.Jódfelszívódást gátló hatásuk miatt nyersen kerüljük ezeket a zöldségeket: káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retekfélék, repce, spenót, fehérrépa.

A táplálkozásunk, az elfogyasztott ételek erősen befolyásolhatják e fontos szervünk egészségét. Éppen ezért, ha vannak pajzsmirigy panaszaid, vagy csak szeretnéd megelőzni kialakulásukat, akkor nézd meg a pajzsmirigy egészségéért online főzőiskolámat. Ebben olyan makrobiotikus étrendet tanítok meg, ami hozzájárulhat a panaszok megelőzéséhez, illetve betegség esetén a felépüléshez, az orvosi kezelést kiegészítve:

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This