A pajzsmirigy különféle betegségei sokak életét nehezíti meg, főleg a 40 év feletti nőkét. Ez sok esetben olyan mértékű is lehet, aminek a következtében nőtársaim nem élhetik meg a nőiességüket, illetve nem mutathatják meg természetes szépségüket.

A pajzsmirigy egészsége kiemelkedően fontos az egész szervezet megfelelő működéséhez. Óriási hatása van az egész testre, mivel a pajzsmirigyhormonok az anyagcsere minden részében szerepet játszanak. A mirigyek általában kicsik, sűrűk, vagyis “tömör” jellegűek. Könnyen sérülnek a túlzásba vitt szélsőségesen “kompakt, összetartó, tömörítő” étrendtől, mint a túl sok só, a vörös húsok, a pulyka, a tojás, a zsíros sajtok, egyéb állati ételek, valamint a sült lisztes ételek, amelyek a mirigyekre összehúzó hatást gyakorolnak.

A szélsőséges “széttartó, széthúzó” hatások, pl. a cukrozott italok és ételek, az ionizáló és elektromos sugárzások, a drogok, az alkohol, a gyógyszerek, a stimuláló szerek, a cukor, a méz, a trópusi gyümölcsök, a gyümölcslevek, a csokoládé, a finomított gabonák, fehér lisztek, a túl sok gyümölcs és folyadék a mirigyeket kitágítva károsítják.

A makrobiotikus szemlélet szerint a szélsőséges ételek és italok, (a mai modern ételek, pizza, ipari állattenyésztésből származó húsok, sajtok, tejföl, túró, tejszín, jégkrém, gyors ételek, fagyasztott, feldolgozott, finomított félkész vagy kész ételek, cukrozott és serkentő hatású energia italok) fogyasztása miatt működik rosszul a szervezet és betegszik meg.

A kiegyensúlyozott makrobiotikus ételek az egészség megtartását és a betegség megelőzését teszik lehetővé. A kiegyensúlyozott ételek bázis alapanyagai az egész szemű, egyben főtt gabonák (rizs, köles, hajdina, kukorica, cirok, zab, árpa stb.), növényi fehérjék vagy halfélék, (hidegvérű egyedek) és a zöldségek.

Makrobiotikus zöldbabos csicseriborsó
Makrobiotikus zöldbabos csicseriborsó

5+1 makrobiotikus tipp a pajzsmirigy túlműködés kezelésére

Ezek olyan lépések, amiket saját magad is megtehetsz kiegészítve az orvosi kezelést.

1. Hagyjuk el az étrendből a szélsőségeket, mint pl. a cukor, az alkohol, a drogok, a trópusi gyümölcsök, a tejtermékek vagy az olaj. 

2. A felgyorsult anyagcsere miatt nagyon fontos elhagyni a serkentő italokat, mint pl. a kávé, a feketet tea, a kakaó, az energiaitalok, a kóla, vagy a csípős fűszerek.

3. Kerüljük a dohányzást!

4. Kerüljük a napozást, és átmenetileg és az ételekből nyerjük a D-vitamint.

5. Az állapot javulásáig csökkentsük a jódban gazdag ételek fogyasztását, mint pl. a tengeri halak, a tengeri füvek, a jódtartalmú ásványvizek, a jódozott sóval készült feldolgozott termékek. Ügyeljünk arra, hogy jódozatlan tengeri sót vásároljunk és használjunk.

+1. Pajzsmirigy túlműködés által okozott felgyorsult bélmozgás miatt lehet gyakori hasmenés is. Ez általában laktóz intoleranciával is együtt járhat. Ilyenkor javasolt az állati tejeket és tejtermékeket növényi megoldásokra cserélni, pl. rizstejre, kölestejre, zabtejre. Javasolt a sajtok fogyasztását azonnal kompromisszum nélkül abbahagyni.

Fogyasszunk B6-vitaminban gazdag ételeket, mint a teljes gabonák, barnarizs, kukorica, búzacsíra, magok, diófélék, hüvelyesek, káposzta, karfiol, karalábé stb., valamint omega 3 zsírsavban gazdag ételeket a gyulladás csökkentés támogatására pl. halak és olajos magvak (lenmag, dió, mandula).

A táplálkozásunk, az elfogyasztott ételek erősen befolyásolhatják e fontos szervünk egészségét. Éppen ezért, ha vannak pajzsmirigy panaszaid, vagy csak szeretnéd megelőzni kialakulásukat, akkor nézd meg a pajzsmirigy egészségéért online főzőiskolámat. Ebben olyan makrobiotikus étrendet tanítok meg, ami hozzájárulhat a panaszok megelőzéséhez, illetve betegség esetén a felépüléshez, az orvosi kezelést kiegészítve:

Következő posztomban a pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatban osztottam meg javaslatokat.


Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This