Élő főzőshow felvétele – 2020.07.16.
A főzősuliban elhangzott receptek:
Gyorsan elkészíthető nyári ételek
Hagymás bab
- 2 nagy lilahagyma félholdra szeletelve
- 20 dkg főtt megsózott gyöngybab (lehet nagy fehér salátabab, Juliska bab, tarkabab, vesebab…)
- Mokkáskanál olaj
- Mokkáskanál só
Mokkáskanál olajon sóban hirtelen megsütjük a félholdra szeletelt lilahagymát. Lehet lefedni először hogy a hő bent maradjon, a só és a hő hatására levet enged a lilahagyma és abban meg tud puhulni.
Amikor megpuhult a lilahagyma (lehet kicsit roppanós még) gyengéden hozzákeverem a főtt gyöngybabot.
Remek fehérje forrásunk a kánikulában. Erősíti a vesét, a reproduktív szerveket.
Pirított zöldséges tészta olíva bogyóval
- 15 dkg köles, quinoa, cirok, hajdina… gluténmentes tészta kifőzve
- 1 db rombusz alakura szeletelt sárgarépa
- 2 db közepes méretű lilahagyma félholdra vágva
- 2 db közepes méretű paradicsom vékonyra szeletelve
- mokkáskanál só
- mokkáskanál olaj
- 10 db olíva bogyó kimagozva
Serpenyőben az olajon megsózva megpirítjuk az összes hozzávalót. Lehet először lefedni a serpenyőt hogy a gőze kissé megpuhítsa a zöldségeket, majd fedő nélkül tovább pirítani. Szintén kissé roppanósak legyenek a zöldségek.
Amikor készre pirítottuk a zöldséget, gyengéden összekeverjük a főtt tésztával és a tetejére olíva bogyót szórni tálaláskor.
Kukoricalisztes, kukorica darás citrom puding
½ citrom felkarikázva majd negyed cikkekre szeletelve, a végén a héj rész hosszúkásan vékonyra vágva
– ½ citrom leve
– 3 dl tiszta víz
– csipet só
– 2 dl rizs szirup
– 10 dkg kukoricaliszt
– 5 dkg
A vízhez hozzáadom a sót, a negyed cikkekre szeletelt citromokat és a vékonyra vágott citrom héjakat, belekeverem a kukorica lisztet és elkezdem főzni folyamatos keveréssel. Amikor besűrűsödött hozzáadjuk a rizsszirupot és együtt főzzük még néhány percig.
Amikor megfőtt a liszt kompótos tálkákba öntjük.