Ha húsvét, akkor a magyar hagyományok szerint sonka és a tojás kerülne az asztalra. Hogyan varázsolható elő vegán módon és egészségesen a sonka és a tojás íze úgy, hogy még a konyhában töltött időre is odafigyelünk? Ebben a blogbejegyzésben ehhez adok finom és könnyen elkészíthető recepteket.

Húsvétra gyorsan is készíthetünk a hagyományos ízekhez hasonló, vegán makrobiotikus ételeket. Egyik húsvéti receptünk sem tartalmaz húst, tojást, cukrot vagy tejterméket, mégis örömet lelhetünk a sonka ízében, vagy a tojáskrém jellegű szendvicskrémben.

Húsvéti makrobiotikus receptek

Húsvéti sonka ízű vörösbabkrém füstölt tofuval

Húsvéti sonka ízű vörösbabkrém
Húsvéti sonka ízű vörösbabkrém

Hozzávalók

  • 1 csésze vörösbab 6-12 órára beáztatva, só nélkül 2 csésze vízben,
  • 2 babérlevéllel puhára főzve vagy 2 csésze puhára főtt vörösbab és 4-5 evőkanál a bab főzőlevéből
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt szezám vagy napraforgó olaj
  • ½ kávéskanál tengeri só állapottól és életkortól függően
  • 15 dkg füstölt tofu elmorzsolva
  • 1 lilahagyma hámozva és kockára vágva
  • Tálaláskor kínai kel levél, petrezselyemzöld, sárgarépa virágvágással, retekrózsa, vöröshagyma hámozva, hosszában elfelezve, rétegekre szedve és blansírozva

Elkészítés

Az olajat hevítjük, beletesszük a morzsolt füstölt tofut a levével és a bab főzőlevét, majd 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a főtt babot és a sót, együtt felforraljuk, majd langyosra hűlve merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. A pépesítés előtt vagy után adhatunk hozzá 1 fej kockára vágott lilahagymát.

A hámozott nagyobb vöröshagymát hosszában félbevágjuk, majd rétegekre szedjük szét, forró vízben forró vízbe tesszük, 1-2 percig blansírozzuk, leszűrjük, lecsepegtetjük. Két azonos méretű blansírozott hagyma réteget szemben egymás tetejére teszünk, így egy tojásformájú mélyedést alakítunk ki a tojás ízű krémnek. Az ünnepi asztalon tálalhatjuk petrezselyemzölddel, virágvágással készült sárgarépa karikákkal és retekrózsával kínai kel levélen.

A krém íze hasonlít a húsvéti sonkáéhoz, ezért a húsos étrendről áttérők átmeneti étrendjében és a húsvéti ünnepekre különösen jó szolgálatot tesz ez a recept. A természetes füstölési eljárás a hideg területek és évszakok élelmiszer tartósítási módszere késő ősztől kora tavaszig alkalmanként.

További változatok

  • Tálalhatjuk pácolt reszelt tormával, a hámozott és apróra reszelt tormát tengeri sóval, barnarizs ecettel és kevés rizssziruppal ízesítve lezárt üvegben a hűtőben 2 napig pácoljuk
  • Kínálhatjuk ünnepi módon teljes kiőrlésű kovászos kenyérrel vagy gluténmentes kenyérrel, a kenyérszeletből tojás formát kivágva, díszíthetjük ünnepi módon virágvágással készült nyers sárgarépával, lilahagyma csíkokkal, gyermekláncfű zölddel
  • Kínálhatjuk lapos lepénykenyérrel – tortilla – nyers és blansírozott zöldekkel
  • Kínálhatjuk a lágyabb szendvicskrémet teljes kiőrlésű kovászos vagy gluténmentes kenyérkockákkal és nyers zöldekkel vagy fermentált zöldségsavanyúságokkal
  • Tehetjük a sűrűbb szendvicskrémet főtt barnarizsből készült rizsgolyó közepébe és megforgathatjuk pirított szezámmagban

Tojáskrém ízű fűszeres tofukrém csicseriborsóval, mustárral és lilahagymával

Tojáskrém ízű fűszeres tofukrém csicseriborsóval, mustárral és lilahagymával
Tojáskrém ízű fűszeres tofukrém csicseriborsóval, mustárral és lilahagymával

Hozzávalók

  • 1/2 csésze csicseriborsó válogatva, mosva, 6-12 órát áztatva 5 cm-es kombu darab áztatva vagy 2 babérlevél és 1 ½ csésze víz a főzéshez
  • vagy 25 dkg főtt csicseriborsó
  • 25 dkg natúr tofu elmorzsolva – a főtt csicseriborsóval azonos mennyiségben
  • 1 teáskanál bio mustár
  • 1 evőkanál szezám vagy napraforgó olaj nyáron olíva olaj
  • 1 lilahagyma nyersen kockára vágva
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 kávéskanál szárított és őrölt lestyán (vizelethajtó, gyomorerősítő, de terhességkor, és vese alul működésnél ne használjuk)
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál szárított és morzsolt oregánó
  • 1 kávéskanál szárított és morzsolt bazsalikom

Elkészítés

A csicseriborsót előző este kiválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk abban a kuktában vagy fazékban, amelyikben majd megfőzzük. Másnap a vizet leöntjük, a kombuval és az áztatóvizével vagy a babérlevéllel és annyi friss vízzel felengedve, hogy a csicseriborsó felett 3 cm víz legyen főni tesszük. A kuktában 60 perc alatt puhára főzzük, fazékban ugyanehhez kb. 80 perc szükséges a csicseriborsó méretétől függően.

A megmaradt csicseriborsó főzővizet leöntjük, ½-1 csésze főzővízbe beletesszük a szárított fűszereket és a tengeri sót, majd felforraljuk, beletehetjük 5 percre a morzsolt tofut is, így könnyebben emészthető. Annyi natúr tofut morzsolunk el, amennyi a főtt csicseriborsó. A nyers hozzávalókat előkészítjük. Az előkészített főtt és nyers hozzávalókat merülő mixerrel vagy turmix géppel pépesítjük.

Időkímélő trükk: Főzhetünk meg többszörös mennyiségben csicseriborsót, csak puhára főve sózzuk meg ekkor kivesszük belőle a babérlevelet vagy kombut. Tisztára mosott befőttesüvegeket – attól függő méretűt, hogy mennyit használunk majd el egyszerre – teletöltünk forrón a főtt és sózott csicseriborsóval és a levével, majd lezárjukaz üveget. Amikor pedig kihűlt betesszük a hűtőbe a következő 1-2 hétre. Ha dunsztba tesszük a befőzés szabályai szerint, akkor a kamrapolcra is mehet. A bolti sós-vizes hüvelyes konzervek vásárlása helyett a következő időszakban felhasználhatjuk humusznak, levesnek, savanyúkáposztás csicseriborsónak, csicseriborsó fasírtnak stb.

Vásárlási tudnivaló: Ha bármiért mégis konzerv hüvelyest veszünk, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy messzire kerüljük el a cukrozott hüvelyes konzerv fajtákat. Nézzük meg az összetevőket, a konzervben só és víz legyen a főtt hüvelyes mellett, cukor ne.

Tálalás változatok

  • Vöröshagyma hámozva hosszában félbevágva, rétegenként szétszedve, forró vízben 1-2 perc alatt blansírozva, lecsepegtetve. Két azonos méretű blansírozott hagyma réteget szemben egymás tetejére teszünk, így egy tojásformájú mélyedést készítünk a tojás ízű krémnek az ünnepi asztalra.
  • Díszíthetjük petrezselyemzölddel és virágformára vágott jégcsapretekkel vagy sárgarépával

Rizsgolyó nyuszi desszert

Makrobiotikus rizsgolyó nyuszi deszsert
Makrobiotikus rizsgolyó nyuszi deszsert

Hozzávalók

  • 2 csésze főtt barnarizs
  • 1 evőkanál rizsszirup
  • ½ bio citrom reszelt héja és leve
  • a golyók közepébe aszalt vörös áfonya, mazsola, darabolt aszalt sárgabarack vagy kisebb alma kocka fahéjba mártva, vagy 1-1 kávéskanál reszelt alma fahéjjal és vaníliával keverve, vagy darabolt dió, hámozott és darabolt mandula, mandula lapok
  • nyuszi fülnek almacikkek vagy almaszirom cikkek
  • nyuszi orrnak aszalt vörösáfonya, mazsola, főtt azuki babszem
  • Tálaláskor citromkarika

Elkészítés

A főtt és már legalább langyosra kihűlt barnarizshez keverjük a rizsszirupot, a citromlét és a reszelt citromhéjat és tegyük a hűtőbe lehűlni. Készítsünk elő kis tálkába hideg vizet, amibe a kezünket belemártjuk, hogy ne ragadjon rá a főtt és kihűlt barnarizs.

2-3 evőkanál főtt rizsből nedves kézzel golyókat formázunk. Ujjal mélyedést alakítunk ki, amit megtölthetünk sokféleképpen, gyümölcs aszalványokkal vagy alma darabbal vagy reszelt fahéjas almával vagy darabolt dióval esetleg mandulával, végül a főtt rizzsel lezárjuk a mélyedést, összenyomjuk a rizst és szabályos golyót formázunk.

Tegyük az elkészült golyókat a kistányérba tett citrom karikákra. Készítsük elő az almacikkeket füleknek, az aszalvány vagy dió, tökmag, mandula darabokat vagy főtt azuki babot szemeknek, majd készítsük el a nyuszik fejét.

Kínáljuk hamar az elkészülés után, mert a nyers almadarabok megbarnulnak. Enyhíthetjük ezt a barnulást, ha a fülnek szánt almacikkeket citromos vízben áztatjuk mielőtt nyuszi fülek lesznek belőle. Készíthető a desszert nyuszi füle alma sziromból is.

Jó étvágyat!

Ha bővebben is érdekel a makrobiotikus étrend, akkor nézz szét a különböző témákkal foglalkozó főzőiskoláim között.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This