A makrobiotika jellemzői rendkívül fontosak az egészséges táplálkozásban. Ez a tudomány évezredes tapasztalatok alapján összeállított, átfogó táplálkozási rendszer és életmód. Ezen ősi elvek örökzöld értékeit modern tudományos vizsgálatok sokasága igazolja.

Célja az egészség megtartása (illetve betegség esetén) annak visszaállítása.

Saját tapasztalatom

Manapság az emberek csak kis része figyel oda tudatosan a táplálkozására. Pedig alapvetően meghatározhatja az életünk minőségét, testünk frissességét és ellenállóképességét.

Nagyon sok káros külső hatás éri szervezetünket nap mint nap, ezért gondoskodni kell önmagunk védelméről.

A több mint 15 éves szakmai tapasztalatom alatt, szinte állandóan találkozom egy egyszerű ténnyel. Ez pedig nem más, mint amit már Hippokratész is mondott az ókorban:

Amit eszel, azzá leszel!

Talán egyszerűnek tűnik de nagy igazság van benne. Ezt a Kushi intézetben is meg kellett tanulnuk.

A fizikai egészségünk szorosan összefügg az érzelmi és mentális állapotunkkal. A makrobiotikus étrend egész lényünk állapotára, fejlődésére előnyösen hat.

A helyesen megválasztott ételek nagymértékben befolyásolhatják mindennapi életünket, illetve, hogy miképpen éljük meg azt.

Éppen ezért fontosnak tartom, hogy bemutassam ennek az ősi rendszernek a főbb jellemzőit.

A makrobiotikus étrend jellemzői

A természetes makrobiotikus életmód elveinek betartása csökkenti az immunrendszerünket és egészségünket romboló, káros környezeti hatásokat.

Ezért nem használunk a szervezetre romboló hatással bíró alapanyagokat (pl. cukor, hormonkezelt állati fehérjéket, tej, tejtermékek stb.). Ezzel is csökkentve a megbetegedések lehetőségét.

Az ökológiai gazdálkodásból (bio) származó élelmiszer-alapanyagok használatával kevesebb vegyi- és méreganyag jut a szervezetünkbe. Bár tudom ez nem minden esteben kivitelezhető, de ha tehetjük akkor törekedjünk rá.

A természetes alapanyagok az egészséget támogató élettani hatásaik alapján kerülnek a makrobiotikus étrendbe. Legfontosabb egészséget támogató alapanyagok a GABONÁK, ez az alap.

Magyarországon termelnek jó minőségű rizst, kölest, hajdinát, kukoricát, cirok gabonaféléket, ezek gluténmentesek.

A glutén tartalmú gabonák: búza, árpa, rozs. Ezektől tartózkodjanak azok, akik puffadást tapasztalnak, reflux panaszaik vannak, illetve táplálék allergiások.

Szintén nagyon fontos az elkényelmesedett életmódunkban hogy állati fehérje helyett növényi fehérjét fogyasszunk. Ilyenek lehetnek pl. a különböző babfélék (tarka bab, fehér gyöngybab, saláta bab).

De ide tartozik még a csicseri borsó is, amiből fasírt, vagy nagyon ízletes humusz krém készíthető. Szintén felhasználhatók még a különféle lencse félék is.

A gabona és növényi fehérje együtt elfogyasztva teljes értékű fehérjét adnak. Nem vagyunk kiszolgáltatva az ipari élelmiszergyártás által tömegesen elterjedt hormonkezelt húsféleségekre.

makrobiotikus-etelek-desszertek

Mit tartalmaznak az ételek?

A makrobiotika jellemzői közé tartozik, hogy az elkészült ételek a lehető legtöbb életerőt és tápanyagot tartalmazzák. Ezt többféleképpen érhetjük el: pl. friss alapanyagokból dolgozunk, vagy kímélő vágási és főzési módokat használunk.

Ilyen kímélő főzési mód például a blansírozás amikor forrásban lévő vízben 1-2 percig teszünk zöldségeket. Nagy előnye ennek az eljárásnak, hogy így minden vitamin benne marad. Így már nem nyers, és könnyebben emészthető zöldség fogásokat kapunk.

Az általános makrobiotikus étrend gazdag vasban, kalciumban és más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. Ezek fontosak szervezet megfelelő működéséhez.

A fehérje alapvető fontosságú a sejtosztódás folyamatában. Eltúlzott bevitele azonban egészségtelen növekedéssel és veseproblémákkal járhat. A makrobiotikus étrend egyénileg megfelelő fehérjeszintet és kombinációkban teljes összetételt is ad.

Mindezt úgy teszi, hogy hiányállapotok nélkül, teljes körűen biztosítja számunkara minden fehérje, szénhidrát, ásványanyag, nyomelem, vitamin és rost igényünket.

A makrobiotikus élelmiszerek élelmi rosttartalma magas, így egészségesen tartják az emésztő rendszert, a bélmozgást. Ez azért fontos mert a bélrendszer állapota nagymértékben kihat az egészségére.

A telített zsírok szintje alacsony. A hidegen sajtolt olajokat, illetve a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat mérsékelt mennyiségben használjuk, ami a vér jó minőségéhez vezet. Ez pedig javítja a vérkeringést és a szívműködést.

Makrobiotikus-hidegtalak-melegetelek

Miért fontos az étrend fogyasztása?

A következőket nyugodtan használhatjuk: hidegen sajtolt napraforgó olaj, hidegen sajtolt repce olaj, hidegen sajtolt szezám olaj, nyáron hidegen sajtolt olivaolaj valamint más mag és diófélék olaja. Aki táplálék allergiás mag és diófélékre az természetesen nem fogyaszthatja az utóbbiakat.

Az alacsony glikémiás indexű (időtartam, ami alatt a cukor felszívódik a vérben) ételek támogatják a megfelelő vércukoregyensúlyt. Ez azért fontos mertsegítik az optimális testsúly, illetve az érzelmi egyensúly kialakulását és megőrzését.

Továbbá részt vesznek a hasnyálmirigy rendellenességek, valamit a diabetes megelőzésében.

Szintén a makrobiotika jellemzői közé tartozik, hogy a savas és a lúgos hatás, valamint a kálium és nátrium mennyisége a szükséges egyensúlyban van. Sokféle mértékben fordulhat elő a test elsavasodása. Lehet enyhe és akár kritikus szinten is. Savas testben fordulnak elő a betegségek.

Az étrend lassan lebomló, összetett szénhidrátokat tartalmaz. Ezáltal az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak, miközben a vércukorszint is kiegyensúlyozott marad.

Ez például azért is jó, mert így makrobiotikus desszerteket is bátran ehetünk. A túlsúly is elkerülhető, természetesen mértékletes fogyasztással.

A fenti jellemzők is jól mutatják, hogy milyen sok pozitív hatása lehet egy megfelelően megválasztott étrendnek. Védi és energiával látja el a szervezetünket.

A következő részben a makrobiotikus étrend fő arányait – a napi és kiegészítő ételeket – mutatom be.

Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor nézd meg az online alapozó makrobiotikus főzőiskolát, vagy ezzel a témával foglalkozó könyveimet:

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre:

Share This