Az egészséges makrobiotikus étrendben a természetes alapanyagokat aszerint válogatjuk össze, hogy az emberi szervezetre milyen kedvező hatást fejtenek ki.

Ezek alapján került a felhasznált nyersanyagok közé a birs is, amellyel változatossá tudjuk tenni az őszi étrendünket.

Ebben a bejegyzésben szeretném bemutatni ezt a kevésbé ismert és népszerű, de értékes gyümölcsöt néhány recepttel együtt.

 

 

A birsalma

 

Az igazi szezonja hazánkban most van, mivel ebben az időszakban érik. A hagyományos gasztronómiában kevésbé használt gyümölcs, aminek kellemes illata és pikáns íze van. Gyönyörű sárga színű. Azonban amikor kompótot főzünk belőle elszíneződik, és ilyenkor narancsos színűvé válik.

A nyál is összefut a szánkban annyira összehúzza az erős savanykás íze, amit a csersavtartalma okoz. Olyan vékony a héja, hogy nem is hámozzuk meg. Hűvös helyen tartva akár hónapokig is eláll.

Természetesen a birs is rendelkezik számos a kedvező tulajdonsággal. Az egyik ilyen például, hogy a hazai gyümölcsök közül a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Továbbá a pektin komoly szerepet játszik az emberi szervezet méregtelenítésében: megköti a káros anyagokat. Emellett gyulladáscsökkentő hatást is kifejt az emésztőrendszerben.

Szintén emeli értékét, hogy gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P), és ásványi anyagokban (foszfor, kalcium, kálium, magnézium, vas) is.

 

 

Birsalma receptek

 

A birsalma húsa igen kemény ezért nyersen nem szoktuk fogyasztani. Azonban vannak, akik rajonganak így is érte, ők a kivételek. Továbbá szintén nyersen használjuk pl. savanyúkáposzta készítésekor. Ilyenkor rétegenként a reszelt káposztához birset teszünk majd a következő rétegben megint reszelt káposztát, amit soronként sózzuk és tömörítünk. A birs segítségével még zamatosabb és ízesebb lesz a káposzta.

A makrobiotikában valamilyen formában feldolgozva használjuk fel. Szerencsére igen változatos módokon tudjuk ezt megtenni.

A következőkben olyan recepteket osztok meg amelyek könnyen és rövid idő alatt elkészíthetők. Mint a makrobiotikában mindig, az ételekhez csak természetes alapanyagokat használunk fel.

Az alábbiakban a birsalmakompót, a zselé (kanten), a krém és a köleságyon sült birsalma receptjét találod meg.

 

 

Birsalmakompót

 

A megmosott majd kimagozott és felkockázott birsalmát edénybe tesszük egy csipet sóval mennyiségtől függően. Fahéjat szórunk rá (aki jobban szereti egyben a fahéjat használni, akkor fahéj darabot tegyen bele ízlés szerint), egy csipet sót, és öntsük fel annyi vízzel, hogy 3-4 cm-re lepje el. Aki több lével szereti adhat hozzá ennek megfelelően több vizet is.

Aki szereti a szegfűszeg illatát és zamatát az nyugodtan tehet bele ízlésének megfelelően ebből is. Felforralás után kicsire veszem a lángot, majd amikor megfelelően puha lesz elzárom a gázt.

Általában semmilyen ízesítést nem igényel, kellemesen édes-savanyú ízű. Lehet azonban ízesíteni, hogy édesebb legyen rizs sziruppal vagy juhar sziruppal.

 

makrobiotika_birsalmakompot

Birsalmakompót

 

 

Birsalmazselé (kanten)

 

Ilyenkor a kompót levébe agar-agar tengeri füvet teszünk és azzal együtt főzzük. Ha elkészült, akkor tepsibe vagy jénai üvegedénybe, vagy esetleg kompótos tálkába öntjük. Miután megdermed már lehet is szeletelni.

 

makrobiotika_birsalmazsele_kanten

Birsalmazselé (kanten)

 

 

Birsalmakrém

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg birsalma
  • 3 dl tiszta víz
  • 2 dl rizs szirup vagy juhar szirup
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj (ízlés szerint lehet még szegfűszeg is)
  • 10 dkg rizs liszt vagy köles liszt

 

Vastag talpú edénybe felteszem főni a birsalmát vízzel, rizs sziruppal, sóval és fahéjjal együtt. Amikor felforr kicsire veszem a lángot, amíg megpuhul. Ezután botmixerrel pépesítem és folyamatos keveréssel rizs liszttel vagy köles liszttel besűrítem.

 

makrobiotika_birsalmakrem

Birsalmakrém

 

 

Köleságyon sült birsalma

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg 2 cm-re feldarabolt birsalma (amit előtte megmosok, kimagozok)
  • 15 dkg köles
  • 4 dl almalé
  • mokkáskanál fahéj
  • mokkáskanál só

 

Az almalében megfőzöm a kölest fahéjasan, majd tepsibe teszem 1-2 cm vastagságban. Lehet fakanállal vagy vizes kézzel szép simára és egyenletesre simítani a felszínét. Erre ráteszem a feldarabolt birsalmát és a tetejére leheletnyi finoman fahéjat szórok. Lefedem fóliával és 180 fokos sütőben sütöm. kb. fél óra múlva megnézzük, hogy megpuhult-e a birsalma. Ha szükséges akkor süssük addig amíg puha nem lesz.

Legalább 4 cm-s magasságban tegyük rá a nyers felkockázott birsalmát, amikor megsül összeesik felére. Ezért javasolt sokat tenni a főtt kölesre.

Amikor kihűlt, lehet vágni. Lehet tepsiben is rétegesen sütni a főtt, beízesített kölesre ráhelyezett birsalmát.

 

makrobiotika_kolesagyon_birsalma

Köleságyon sült birsalma (nyitó képen is ez látható)

 

Használjuk ezt az értékes gyümölcsöt az őszi étrendünkben, ezzel is gazdagabbá és változatosabbá téve táplálkozásunkat.

Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor kattints ide.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

 

Share This