Élő főzőshow felvétele – 2020.06.18.
A főzősuliban elhangzott receptek:
SÓS ROPOGTATNI VALÓK ÉS STANGLI RECEPT
Hozzávalók
Tészta recept:
15 dkg köles liszt
10 dkg zabliszt
10 dkg barnarizs liszt
5 dkg mandulaliszt
1 evőkanál só
1 evőkanál citromlé
fél teáskanál szódabikarbóna
(Ízlés szerint őrölt piros paprikával is ízesíthetjük egy evőkanállal. Vagy más fűszerekkel pl. kömény. A lisztekhez hozzákeverem.)
4 púpos evőkanál útifűmaghéj
6 dl víz
4 evőkanál olívaolaj
8 dkg zabpehely liszt
A folyadékokat, a 6 dl vizet, 4 evőkanál olajat, útifűmaghéjat a sót és a zabpehelylisztet összekeverem és 5-10 percig hagyom állni, hogy bezselésedjen.
A maradék liszteket (kölesliszt, cirokliszt, barnarizs liszt mandulaliszt), a szódabikarbónát és sót összekeverem és mehet rá a masszára amihez citromlevet adok.
Kézzel kell összekeverni és gyúrni, hogy összeálljon. Olyan állagú lesz, mint az igazi kenyér.
Gyúrható tészta állagot kapok.
Kinyújtom a tésztát kb. 1 cm vastagságban téglalap alakúra, és 7 cms hosszúságú és 1 cm szélességű csikokra vágom. vízszintesen ráteszem
Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 15 percig
Úti csomagban kiránduláshoz, nyaraláshoz, munkahelyre, sportoláshoz, iskolába, bárhová magunkkal tudjuk vinni dobozokban hogy ne törjön össze. Hűtőszekrényben 3 napig tárolhatjuk.
A sós ropogtatni valóhoz és a stanglihoz csomagoljunk külön dobozban felszeletelt nyers zöldségeket:
Uborka, újhagyma, póréhagyma, snidling, petrezselyem, piros retek, sörretek, jégcsapretek, madársaláta, rukkola, lilahagyma… ízlés szerint.
Mártogatós szószok lehetnek:
– Lencsekrémek
– Babkrémek
– Csicseriborsó krémek (humusz)