Élő főzőshow felvétele – 2020.06.05.

A főzősuliban elhangzott receptek:

Szilvalekváros Bukta recept

szilvalekváros bukta

Hozzávalók:

Mosolyka szilvalekvárja

Tészta recept:

5 dkg zabpehelyliszt
15 dkg köles liszt
10 dkg cirokliszt
10 dkg barnarizs liszt
5 dkg mandulaliszt
1 mokkáskanál vanília por

1 evőkanál citromlé
fél teáskanál szódabikarbóna

6 púpos evőkanál útifűmaghéj
5 dl víz
2 dl rizsszirup

4 evőkanál olívaolaj
8 dkg zabpehely liszt

A folyadékokat, a 6 dl vizet, 4 evőkanál olajat, rizsszirupot, útifűmaghéjat a sót és a zabpehelylisztet összekeverem és 5-10 percig hagyom állni, hogy bezselésedjen.

A maradék liszteket (kölesliszt, cirokliszt, barnarizs liszt mandulaliszt), a szódabikarbónát és sót összekeverem és mehet rá a masszára amihez citromlevet adok.

Kézzel kell összekeverni és gyúrni, hogy összeálljon. Olyan állagú lesz, mint az igazi kenyér.
Gyúrható tészta állagot kapok.

Kinyújtom a tésztát kb. 1 cm vastagságban téglalap alakúra, és 7 cm-s kockákra vágom. Ezekre vízszintesen ráteszek 2 púpozott evőkanál szilvalekvárt és feltekerem, a két végét összecsípem, hogy a lekvár benne maradjon a tészta belsejébe.

Előmelegített sütőben 150 fokon lassan sütöm 15 percig, majd 180 fokon még 35 percig.

SÓS BATYÚ/TÁSKA RECEPT

sós bukta 

Hozzávalók:

Tészta recept:
5 dkg zabpehelyliszt
15 dkg köles liszt
10 dkg cirokliszt
10 dkg barnarizs liszt
5 dkg mandulaliszt

1 evőkanál citromlé
fél teáskanál szódabikarbóna

6 púpos evőkanál útifűmaghéj
6 dl víz
4 evőkanál olívaolaj
8 dkg zabpehely liszt

A folyadékokat, a 6 dl vizet, 4 evőkanál olajat, útifűmaghéjat a sót és a zabpehelylisztet összekeverem és 5-10 percig hagyom állni, hogy bezselésedjen.

A maradék liszteket (kölesliszt, cirokliszt, barnarizs liszt mandulaliszt), a szódabikarbónát és sót összekeverem és mehet rá a masszára amihez citromlevet adok.

Kézzel kell összekeverni és gyúrni, hogy összeálljon. Olyan állagú lesz, mint az igazi kenyér.
Gyúrható tészta állagot kapok.

Kinyújtom a tésztát kb. 1 cm vastagságban téglalap alakúra, és 7 cm-s kockákra vágom. Ezekre középen vízszintesen ráteszem a sós tölteléket és összehajtom. Lehet a szélét ujjal díszesen összecsippenteni, hogy a sós töltelék benne maradjon.

Előmelegített sütőben 150 fokon lassan sütöm 15 percig majd 180 fokon még 35 percig.

Úti csomagban kiránduláshoz, nyaraláshoz, munkahelyre, sportoláshoz, iskolába, bárhová magunkkal tudjuk vinni dobozokban hogy ne törjön össze. Hűtőszekrényben 3 napig tárolhatjuk.

A sós Táskához csomagoljunk külön dobozban felszeletelt nyers zöldségeket:
Uborka, újhagyma, póréhagyma, snidling, petrezselyem, piros retek, sörretek, jégcsapretek, madársaláta, rukkola, lilahagyma… ízlés szerint.

Töltelékek lehetnek:

– Lencsekrémek
– Babkrémek
– Csicseriborsó krémek (humusz)

MUSTÁROS BARNA LENCSÉS SZENDVICSKRÉM

Hozzávalók:
10 dkg barna lencse kiválogatva és megmosva
1 db babérlevél
1 db fokhagyma felkarikázva
1 db fehérrépa, szabálytalanra vágva
Két evőkanál olaj (napraforgó, kukorica, szezám, oliva…)
1 púpozott ek.mustár
1 teáskanál só
3 dl víz

Elkészítés:
1. A hozzávalókat edénybe teszem és megfőzöm puhára. (mustár nélkül)
2. Kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a mustárt.
3. Mixerrel krémesre keverem.

A tésztába beleteszem a lencse krémet és a tésztát táska formára alakítva tepsiben kisütöm.
150 fokos sütőben 10 percig, majd 180 fokos sütőben még 15 percig sütöm. Ellenőrizzük.
Lencsés táska uzsonnára, tízóraira, uticsomagba kiránduláshoz, nyaraláshoz tökéletes. Nyers zöldségeket együnk hozzá pl. újhagyma, póréhagyma, uborka, piros retek, fejes saláta, római saláta, sörretek, rukkola, madársaláta…

Share This