A napégés egy mindenki által átélt kellemetlen érzés. Sajnos a figyelmetlenségemből fakadóan még most is megesik velem néha. Tavaly nyáron a Balatonnál voltam, és előnapozás nélkül, nagy örömmel mentem a vízbe, hogy végre élvezzem a kánikulában a kellemes víz üdítő hatását.

Annyira jól éreztem magam, hogy az idő megállt számomra, és képtelen voltam kijönni a Balatonból. Ennek az lett az eredménye, hogy az arcom rendesen leégett, szinte lángolt. A házigazda barátnőm, sokféle kenőccsel rendelkezett (pl. aloe vera tartalmú készítményekkel), és azt tanácsolta, hogy használjam őket.

Mit tehetünk abban az esetben, amikor „lángvörös a bőrünk”?

Én a már jól bevált makrobiotikus megoldást követtem, és a tofut használtam. A tofu hűtő hatású, lehúzza a lázat. Nem csak kívül, hanem belül is hűti a szervezetet. Miután rátettem az arcomra, mint a száraz sivatagi homok, beszívta a bőr a tofu víz tartalmát. Szinte teljesen kiszáradt a lágy tofu. Ezután megmostam az arcom. A barátnőm is alig hitt a szemének. Egy lebarnult, szép bőr lett, a vörösen izzó helyett.

Mindenkinek javaslom, hogy tengerpart, tópart vagy bármilyen vízpart melletti tartózkodás esetén vigyen magával egy doboz lágy tofut. A kereskedelemben is lehet kapni, úgy, hogy már vízben ázik. Ez a tofu tárolásának a legjobb módja, annyi vizet tesznek rá, hogy ellepje azt. Ha a felbontott adag nem fogy el, akkor minden nap friss vizet kell cserélni. Így majd 1 hétig még tárolható.

A tofu egyéb felhasználása

Számos más módon is tudjuk használni nyaraláskor a tofut, a bőr kezelés mellett. Amikor a gyermekek elesnek és beütik magukat valahol (pl. a fejüket), azonnal késlekedés nélkül a hűtőszekrényből kivéve a tofut, 5-6 mm-es szeleteket kell vágni. Majd azonnal a sérült felületre kell tenni.

Ha nagy a sérülés, akkor azonnal az egész tofut a sérült területre kell tenni. Amikor a tofu hőmérséklete felvette a test hőmérsékletét, akkor hideg vízben újra le kell hűteni. A lényeg, hogy ha azonnal, késlekedés nélkül el tudom látni a sérült felületet, akkor nem lesz kék folt és nem lesz púp. 

Ha késlekedünk, azaz a púp és a lila folt már megvan, akkor ezt az eredményt már nem lehet elvárni. Természetesen a hűtés ilyenkor is jól esik.

FONTOS! A felhasznált tofu ilyenkor már nem lehet felhasználni, elfogyasztani, ki kell dobni azt.

Ha megúsztuk a nyaralást leégés és baleset nélkül, akkor meg is lehet enni a tofut. Igazán sokféle megoldás van erre:

  • süthetjük fokhagymás olajon szeletekre vágva,
  • lehet pl. zöldborsó ragut készíteni, és a kockára vágott tofut hozzáadni, hogy kiegyensúlyozott fehérje fogást kapjunk

Édesen és sósan is elkészíthető tofu ételek:

  • citrommal és rizs sziruppal összekeverve, kellemes vegán, édes túrókrémet kapunk, ami remek palacsinta töltelék
  • lehet kőrözöttet készíteni a szokásos módon kicsi olaj, lila hagyma, pirospaprika és kömény hozzáadásával, simára mixelve. Lehet kenyérre is kenni, sokféle színes zöldekkel díszítve.

Emellett akár tölthetjük palacsintába is, ebben az esetben azonban sós ízű lesz az.

Ha érdekel a makrobiotika és a természetes alapanyagokból készülő makrobiotikus női étrend, akkor válogass online főzőiskoláim és könyveim közül:

Ha tetszett a blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre:

Share This