Ismerd meg a 65 éves nyugdíjas Szénási Istvánné (Magdi) fogyásának történetét, aki 26 kg-tól szabadult meg a makrobiotikus étrend segítségével.

„Az egészségi állapotom rohamosan romlott. Gyenge voltam és erőtlen. Először mindent az alapbetegségeimnek tulajdonítottam:

  • magas vérnyomás
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • alulműködő pajzsmirigy
  • jelentős túlsúly
  • reumatológiai (térd) panaszok

Nagy súly, nagy probléma

Nyakamba vettem és felkerestem minden orvosi szakágat, ahol ezek gyógyításával foglalkoztak. Kezdtem a beutalók begyűjtését a háziorvosnál a belgyógyászatra, az endokrin rendelésre, a diabetológiára és a reumatológiára. Nagy vérkép készítésével indultunk, ahol 2 csillagos „kitüntetést” kapott a májfunkció, a koleszterin, a vércukor és a hormon működés mutató. Mondanom sem kell, hogy mindenhol azzal fogadtak, hogy fogyni kell. Vérnyomás eredményem volt egyedül jó, miután sikerült megtalálni rá a megfelelő gyógyszert.

A legnagyobb problémát a mozgás jelentette. Kifulladtam, lassan vonszoltam magam, holott korábban „fürge” kövér ember voltam. Sportoltam: súlylökés, röplabda, kézilabda, asztalitenisz mind-mind kedves hobbim volt, amíg a munkahelyeken is volt sportolási lehetőség. Azt azért megjegyzem, hogy gyermekkorom óta „kövér” voltam.

Diabetológushoz irányítottak, aki 5 percben elmondta, hogy a fogyáshoz napi 1000-1200 kcal (160 mg szénhidrát) fogyasztható. Kaptam egy csomó táblázatot és írásos anyagot, recepteket. Az étel mennyiség nagyon kevés volt és éheztem. Azután jöttek a nagy falások, és visszajött kétszer- háromszor annyi kilogramm, mint amennyit leadtam.

Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta glutén, tejtermék, tojás cukormentesen
Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta glutén, tejtermék, tojás cukormentesen

Találkozásom a makrobiotikával

Szerencsére ekkor jött a találkozásom a Makrobiotikával. Egy baráti meghívást elfogadva, 2019. szeptemberében Deszkre mentem egy szombati napon. Ekkor még csak annyit tudtam, hogy egy új táplálkozási tudománnyal ismerkedhetünk meg, főzéssel egybekötve.

15-20 fős, jókedvű, fiatal hölgyek, pár férfi, lazán a szabadban, rengeteg zöldség, gyümölcs és magocskák az asztalon. Pompás látvány volt. Az üdvözlő ital teljesen cukormentes, friss gyümölcslé volt áfonyával.

A házigazda bemutatta Sebestyén Szilviát, makrobiotikus táplálkozási tanácsadót, aki a maga szerénységével, közvetlenségével reményt adott, hogy megismerve testünk működését, az azokat működtető energiaforrásokat, hogyan tudunk életmódot változtatni. Én ekkor hallottam életemben először a Makrobiotikáról. Túl voltam már ezerféle diétán, de sajnos sikertelenül. Ekkor ott egy személyes konzultációt kértem, mivel komolyan neki akartam vágni a fogyásnak, mert az egészségemet veszélyeztette a nagy súly.

Őszinte beszélgetés után összeállt a kép, hogy hogyan fogjak hozzá: először jégcsapretek kúrával méregteleníteni kell a szervezetet, kerülnöm kell a tejet és az ebből készült termékeket. Elmondta, hogy növényi tejjel hogyan tudom pótolni ezeket, és hogy miért van szükség erre a változásra. A vörös húsokat szintén ki kell hagynom, de remekül ki lehet váltani az étrendben a húsokat, ami reumatológiai javulást is fog eredményezni.

A nap hátralévő részében nagyon finom cukkinikrémlevest főztünk pirított mandulával. Majd friss őszibarackból készült dzsemből és zabpehely, valamint hajdinalisztből palacsintát sütöttünk. Grilleztünk zöldségeket barnarizs körettel. Bizony jót ettünk és jól laktunk.

Ahhoz, hogy otthon én is el tudjam készíteni, tudásanyagként könyveket, füzetecskéket válogattam, amik a mai napig a „bibliáim.”

Az első lépések és az eredmények

Már a méregtelenítő kúra alatt jelentős mennyiségű víz és folyadék távozott. Az első 2 hét után – 6 kg fogyás volt tapasztalható, valamint megszűnt a hasfali puffadás és telítettség érzés. Jobb lett a hangulatom. Örömmel keltem ki az ágyból, friss zöldség vagy gyümölcslével indult a nap, majd a kedvenc humusz pirítóssal. Magam sütöttem a pitát rozs és hajdinaliszt keverékéből. A rizskochból köleskoch lett. Isteni a pirított tofu kis fokhagymával és medvehagymával.

Majd a cukoreredményeim is javultak. Ismét tudok hosszabb távon tempósan gyalogolni. Jobb térdem kevésbé terhelhető, de rendeltünk egy szobabiciklit, amivel 30-40 perc tekerés megy jókedvűen.

Egy hozzáértő és gyakorlott mentorral könnyebben ment minden, ezért köszönet Sebestyén Szilviának. Továbbá hálásan köszönök minden segítségedet, ami nemcsak az én, hanem a családunk szemléletét is megváltoztatta a helyes táplálkozásról.

További eredmények:

Férjem 132 kg volt, jelenleg 108 kg.

Én 146 kg voltam, jelenleg 119 kg a súlyom.

Kislányunk: 125 kg volt, jelenleg: 105 kg.”

Ha szeretnéd megtudni, hogy nőként 40 év felett hogyan tudod elkerülni a túlsúlyt, akkor nézd meg ezzel a témával foglalkozó online főzőiskolámat:

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre:

Share This