A makrobiotikus tányérok az elmúlt évtizedekben Buddha tálként válnak egyre népszerűbbé csak tányér helyett tálban tálalják. A természetes, makrobiotikus étrendben javasoltak szerint főtt gabonát, bab-, borsó és lencsefélét, fermentált babtermékeket, puhább főtt vagy blansírozott zöldséget, roppanóan nyers zöldséget vagy zöldség savanyúságot, mag- és dióféléket, továbbá ízlés szerint egészséges öntetet tartalmaznak.

Nem egytálételről van tehát szó, hanem az egészséges összetevőket külön készítjük el és készen rakjuk őket tányérra vagy tálba. A tál lehet egyszerű, fehér kerámia vagy egyedi kézműves remekmű, ehetjük menő étteremben, terített asztalnál ülve vagy irodai ebédként, otthon a kanapén bekuckózva, a tálat és a kanalat is a kezünkbe fogva. Ma már nem csak vegán, hanem halas, tojásos és húsos tálak is készülnek.

Makrobiotikusnak akkor nevezhetünk egy Buddha tálat, ha azokat a természetes és egészséges alapanyagokat, ételkészítési módokat és arányokat használjuk, amelyeket a makrobiotikus étrendben javasolnak.

Csicseriborsó fasírt, párolt savanyúkáposzta, főtt barnarizs, blansírozott brokkoli, pirított mandula, lilahagyma karikák
Csicseriborsó fasírt, párolt savanyúkáposzta, főtt barnarizs, blansírozott brokkoli, pirított mandula, lilahagyma karikák

Mi is kerüljön egy vegán makrobiotikus Buddha tálba?

  • 50-60 % egész, bio gabonaszem: barnarizs, köles, quinoa, amaránt, hajdina, zab, rozs, búza, a feldolgozott gabonatermékek közül a bulgur, kusz-kusz, rizstészta, csöves kukorica, kukoricadara stb. főzve
  • 25-30 % zöldség: különféle vágási technikákkal előkészítve, nyersen, blansírozva, párolva, pirítva, dinsztelve, savanyúságnak elkészítve, pácolva – zöldbab, zöldborsó, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, fodros kel, édesburgonya, cukkíni, tök, sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, cékla, gomba, uborka, retekfélék, hagymafélék, snidling, szárzeller, petrezselyemzöld, fejes saláta, rukkola, madársaláta stb.
  • 10-15 % hüvelyesek: vörös bab, tarkabab, fehér bab, gyöngybab, barna lencse, vörös lencse, csicseriborsó, természetesen fermentált babtermékek, mint a tofu, tempeh sokféleképpen elkészítve, főzve, sütve, raguként, krémként stb. A teljes értékű növényi fehérje bevitele érdekében a bab-, borsó- és lencseféléket egy étkezésben kombináljuk gabonákkal és mag-, diófélékkel.
  • 5 % mag- és diófélék, természetes fűszerek, ízesítők, tengeri füvek és öntetek: szezámmag, szezámsó, tahini szezámmagkrém, napraforgó, tökmag, mandula, lenmag, olajbogyó, olíva olaj, citromlé, szójaszósz, avokádó, fokhagyma, gyömbér, zöldfűszerek az élettani hatásaik ismeretében (babérlevél, oregánó, kakukkfű, majoránna, bazsalikom, rozmaring) kombu, wakame, arame, nori stb.

A hozzávalók változatosak és egészségesek, táplálók és ízletesek, a kombinációk végtelenek. A makrobiotikus Buddha-tálak kiegyensúlyozottak, tápanyagokban gazdagok, jót tesznek a testsúlyunknak, ugyanakkor szemet gyönyörködtetően szépségesek:

Azt biztosan tudjuk, hogy keleti ihletésű, származzon bárhonnan is: buddhista szerzetesek vegetáriánus barnarizs és zöldség ételei, Dél-Indiai vegetáriánus tálak, hawai hal és zöldségtál vagy a japán eredetű, világszerte elterjedt, kiegyensúlyozott makrobiotikus tál – mára létrejött belőle egy remek ötvözet, hogy a fontos tápanyagokat bevigyük a szervezetünkbe. A tál a nevét azért kapta Buddháról, mert ő csak egészséges, tiszta és tápláló ételeket fogyasztott.

Főtt fehérbab, olajban dinsztelt lilahagyma, petrezselymes kölestészta, főtt cékla és sárgarépa saláta
Főtt fehérbab, olajban dinsztelt lilahagyma, petrezselymes kölestészta, főtt cékla és sárgarépa saláta

A Buddha tál mára a tiszta, vegán, egészséges étrend szimbóluma lett, egyre több étterem veszi fel a kínálatába, sok ilyen fotót látni a közösségi médiákban, szakácskönyveket írnak róla világszerte, hogy otthon is elkészíthetők lehessenek. Amikor még csak ismerkedünk vele, elsőre kicsit macerásnak tűnhet. Érdemes azonban tovább folytatni, mert már heti 1-2x is nagyon jót teszünk ezzel az étellel nem csak a szervezetünknek, hanem a kreativitásunknak is. A lényeg, hogy legyenek otthon alapanyagok, amelyekből változatosan elkészíthető és összeállítható.

Csicseriborsó ragu brokkolival, zöldbabbal és kukoricaszemekkel, petrezselymes polenta darabok, gyufaszálra vágott párolt zöldségek
Csicseriborsó ragu brokkolival, zöldbabbal és kukoricaszemekkel, petrezselymes polenta darabok, gyufaszálra vágott párolt zöldségek

Alapismeretekkel és némi gyakorlattal találhatunk olyan megoldásokat, amelyek a főzésre fordítható időnket is figyelembe veszik. Egy ilyen egészséges, teljes értékű, finom és mutatós tál akár fél-háromnegyed óra alatt is elkészíthető. A frissen főtt babfélét és gabonát a következő napi ételekhez is felhasználhatjuk másképpen, a zöldségek gyorsan elkészülnek, a savanyúságot és a pirított magféléket fedeles üvegben a hűtőben napokig tárolhatjuk.

Tegyük együtt divattá az egészséget! A makrobiotikus Buddha tálak elkészítése elsajátítható az ismeretterjesztő és receptes könyvekből, valamint az online főzőiskolákból is:

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This