Élő főzőshow felvétele – 2020.07.02.
A főzősuliban elhangzott receptek:
Reggeli kása ételek, blansírozott zöldséggel, pirított olajos magvakkal
Reggeli könnyű sós zöldség leveskék
Főtt lágy köleskása
- 1 csésze köles mosva, lecsepegtetve (csésze 2 dl űrtartalmú)
- 5 csésze víz
- 1 mokkáskanál só
Vastagtalpú edénybe tesszük a vizet, sót és a kölest majd felforraljuk, majd kicsire vesszük a lángot.
még 20 percig gyenge lángon főzzük fedő alatt.
Miután megfőtt összekeverjük hogy a lánghoz közeli része összekeveredjen a felső főtt köles részével.
Lágy barnarizs
- 1 csésze barnarizs mosva,
- 5 csésze víz
- 1 mokkáskanál só
A megmosott rizst vastagtalpú edénybe tesszük a sóval és a vízzel és felforraljuk. Forrás után kicsire vesszük a lángot és még 40 percig főzzük fedő alatt. Ezután a fedőt még rajta hagyjuk néhány percig és összekeverjük, hogy a főtt rizs alsó lánghoz közeli része összekeveredjen a rizs felső részével.
Puliszka (polenta) Kukoricadara kása
- 1 csésze kukoricadara
- 3 csésze víz
- 1 mokkáskanál só
A vizet a sóval forralom és folyamatos keveréssel beleöntöm a kukoricadarát. Ezután is folyamatosan keverem hosszú fakanállal hogy a visszacsapódó kukorica kása ne égesse le a kezet. Folyamatosan keverve 15-20 percig még főzzük.
Ezután kerámia, üveg edénybe vagy tepsibe kiönjük, a főzőedénybe hideg vizet teszek, így 5 perc múlva a kukorica dara az edény szélén felpuhul és könnyen elmosható. Különben rászárad és nehéz elmosni.
Hajdina kása csőről levágott kukorica szemekkel
- 1 csésze hajdina
- 4 csésze víz
- 1 csőről levágott kukorica szemek
- 1 teáskanál só
A hozzávalókat vastagtalpú edénybe tesszük és felforraljuk. Ezután keverés nélkül fedő alatt még 20 percig főzzük. A fedőt még néhány percig hagyjuk rajta. Ezután összekeverjük a kását, hogy az alsó és a felső része egyenletesen elosztva legyen az edényben.
Blansírozott zöld levelesek, brokkoli és más zöldségek
Csipet sóval forralok 5 dl vizet, amikor forr a víz 2 percre beleteszem a brokkoli rózsákat és kiveszem, bármi más leveles zöldséget is 2 percig forralom. pl. kelkáposzta levél, fejeskáposzta levél, kínai kel levél, bimbós kel, lila káposzta…
Sós zöldség leves reggelire (ebédre is a maradék elfogyasztható)
- 6 dl víz (lehet a blansírozó víz is)
- 1 nagy teáskanál só
- 1 sárgarépa negyedholdra vágva
- 2 kicsi vöröshagyma félholdra vágva
- 8 db karfiol rózsa
A vizet felforraljuk a sóval és hozzáadjuk a karfiol rózsákon kívül a zöldségeket. Amikor megpuhult a sárgarépa 90 %-ban hozzáadjuk a karfiol rózsákat és még 3 percig főzzük. Ezután elzárjuk a gázt. Fontos hogy a karfiol rózsák ne legyenek szétfőzve.
Apróra darabolt petrezselyemmel, újhagymával, póréhagymával, snidlinggel, valamilyen zöld színű nyers zöldséggel szórom a tetejét.