Élő főzőshow felvétele – 2020.07.02.

A főzősuliban elhangzott receptek:

Reggeli kása ételek, blansírozott zöldséggel, pirított olajos magvakkal

Reggeli könnyű sós zöldség leveskék

Reggeli kása ételek

 

 

Főtt lágy köleskása

  • 1 csésze köles mosva, lecsepegtetve (csésze 2 dl űrtartalmú)
  • 5 csésze víz
  • 1 mokkáskanál só

Vastagtalpú edénybe tesszük a vizet, sót és a kölest majd felforraljuk, majd kicsire vesszük a lángot.

még 20 percig gyenge lángon főzzük fedő alatt.

Miután megfőtt összekeverjük hogy a lánghoz közeli része összekeveredjen a felső főtt köles részével.

főtt köleskása

 

Lágy barnarizs

  • 1 csésze barnarizs mosva,
  • 5 csésze víz
  • 1 mokkáskanál só

A megmosott rizst vastagtalpú edénybe tesszük a sóval és a vízzel és felforraljuk. Forrás után kicsire vesszük a lángot és még 40 percig főzzük fedő alatt. Ezután a fedőt még rajta hagyjuk néhány percig és összekeverjük, hogy a főtt rizs alsó lánghoz közeli része összekeveredjen a rizs felső részével.

Lágy barnarizs

 

Puliszka (polenta) Kukoricadara kása

  • 1 csésze kukoricadara
  • 3 csésze víz
  • 1 mokkáskanál só

A vizet a sóval forralom és folyamatos keveréssel beleöntöm a kukoricadarát. Ezután is folyamatosan keverem hosszú fakanállal hogy a visszacsapódó kukorica kása ne égesse le a kezet. Folyamatosan keverve 15-20 percig még főzzük.

Ezután kerámia, üveg edénybe vagy tepsibe kiönjük, a főzőedénybe hideg vizet teszek, így 5 perc múlva a kukorica dara az edény szélén felpuhul és könnyen elmosható. Különben rászárad és nehéz elmosni.

puliszka

 

Hajdina kása csőről levágott kukorica szemekkel

  • 1 csésze hajdina
  • 4 csésze víz
  • 1 csőről levágott kukorica szemek
  • 1 teáskanál só

A hozzávalókat vastagtalpú edénybe tesszük és felforraljuk. Ezután keverés nélkül fedő alatt még 20 percig főzzük. A fedőt még néhány percig hagyjuk rajta. Ezután összekeverjük a kását, hogy az alsó és a felső része egyenletesen elosztva legyen az edényben.

hajdina kása

 


Blansírozott zöld levelesek, brokkoli és más zöldségek

Csipet sóval forralok 5 dl vizet, amikor forr a víz 2 percre beleteszem a brokkoli rózsákat és kiveszem, bármi más leveles zöldséget is 2 percig forralom. pl. kelkáposzta levél, fejeskáposzta levél, kínai kel levél, bimbós kel, lila káposzta…

 

Sós zöldség leves reggelire (ebédre is a maradék elfogyasztható)

  • 6 dl víz (lehet a blansírozó víz is)
  • 1 nagy teáskanál só
  • 1 sárgarépa negyedholdra vágva
  • 2 kicsi vöröshagyma félholdra vágva
  • 8 db karfiol rózsa

A vizet felforraljuk a sóval és hozzáadjuk a karfiol rózsákon kívül a zöldségeket. Amikor megpuhult a sárgarépa 90 %-ban hozzáadjuk a karfiol rózsákat és még 3 percig főzzük. Ezután elzárjuk a gázt. Fontos hogy a karfiol rózsák ne legyenek szétfőzve.

 

Apróra darabolt petrezselyemmel, újhagymával, póréhagymával, snidlinggel, valamilyen zöld színű nyers zöldséggel szórom a tetejét.

 sós zöldséges leves

 

 

 

 

Share This