Tippek, javaslatok és receptek

 

(Tavaszi) méregtelenítéssel meg tudunk szabadulni a tél során gyakrabban fogyasztott nehezebb, állati eredetű ételek, a több só és olaj, valamint a sütőben sült lisztes ételek által keletkezett többlet lerakódásoktól.

Emellett azonban a környezeti ártalmak és az életmódunk is feleslegesen terhelhetik a szervezetünket.

Ha ezek a káros anyagok meghaladnak egy szintet, akkor idővel kellemetlen tüneteket, sőt, egyes esetekben betegségeket is okozhatnak.

A sok méreganyag felhalmozódásának számos tünete lehet. Ilyen lehet például a felfúvódás, a kellemetlen test- és szájszag, a levertség, az alvászavarok, a székrekedés, a narancsbőr stb.

Ezért a méregtelenítés a fontos (lenne) a szervezetünk számára.

A felhalmozódott salakanyagoktól a megszabadulást  (és az abban “lakó” számunkra nem jó baktériumoktól) a tisztító hatású alapanyagokból készített könnyebb ételek, méregtelenítő hatású alapanyagok segítik.

Ezek fellazítják, eltávolítják a blokkokat és méreganyagokat, illetve ezenfelül még a túlsúly is csökken.

 

Néhány egyéb tanács, amivel ezt a folyamatot segíthetjük:

1. Igyunk kicsit több tiszta vizet: ez segíti a méreganyagok felszabadulását

2. Rágjunk alaposabban, hogy az étel könnyen emészthetővé váljon, így kevesebb is elég, és több értékes tápanyaghoz jut a testünk belőle.

3. A szauna vagy a törökfürdő jó szolgálatot tesznek, mert ezek által szervezetünket a bőrön keresztül tisztítjuk.

4. Dörzsöljük le a bőrünket fürdéskor. Reggel a bőr felszínére jutott méreg anyagoktól megszabadulhatunk, meleg vizes pamut törölközős ledörzsöléssel.

5. Ha kissé gyengének érezzük magunkat a tavaszi tisztító étrend alatt, pihenjünk többet, átmenetileg ne kényszerítsük magunkat a szokásos tempóra.

 

A méregtelenítés során előforduló fejfájás, rendszertelen bélmozgás, zavaros érzések, átmeneti fáradtság, mind az átmeneti tisztulás tünetei.

 

Méregtelenítés a tavaszi megújuláshoz

 

A zöld színű (retek levél, kelkáposzta levél, pitypang levél, salátaboglárka friss hajtásai, csalán), rostban gazdag zöldségek feloldják a lerakódott fehérjét, állati zsírt és koleszterint.

A vadon termő fajtáik erősebbek, ezért kevesebb kell belőlük. Hasznosak még a csalán és a pitypang (gyermekláncfű). Ezeket lehetőleg tisztább helyről szedjük. Segítenek harmonizálni a „tavaszi energiákat”.

jégcsapretek nemcsak télen segíti nekünk az olajat emészteni, hanem tisztítja is a szervezetből azt, az állati eredetű étkezésekből felhalmozódott zsír lerakódásokkal együtt.

A lótusz növény (tavi rózsa, vízililiom) magja az allergiás állapotokon könnyít.

gyömbér segíti a vérkeringést, meleget ad, és hasznos a koleszterinszint csökkentésénél.

shiiake gomba kitisztítja a sós állati ételekből, a téli savanyúságokból (vagy húskészítményekből és a sajtból) a bennünk lerakódott túlzott sómennyiséget. Csökkenti a testhőmérsékletet, a magas érnyomást és a koleszterin szintet, de erősíti az immunrendszert is.

barna rizs kiegyensúlyozott energiát ad, az emésztőszervi betegségekben szenvedők nagy segítője.  Nyugtatja és tisztítja az egész bélcsatornát, visszaadja a rugalmasságát, jó hatást gyakorol az idegrendszerre, az agyműködésre.

 

Recept – Csalán tea

 

Egy csészényi vízbe teszünk egy fél csészényi apróra darabolt csalánt, felforraljuk, és főzzük 5 percig.

Leszűrjük és melegen fogyasztjuk, mint egy teát.

Egy héten át napi egy csészével 2,5 dl jó hatású.

 

Tipp

 

A csalán szedését gumikesztyűvel végezzük, majd nejlon zacskóba tesszük, amibe vizet engedünk és a végét elkötjük, hogy ne jöjjön ki a víz. Ezután a vízzel és a csalánnal teli zacskót “hengergetjük” úgy, mint ahogy a tésztát nyújtani szoktuk.

Ezért amikor kivesszük a csalánt a zacskóból, már nem csípi a bőrünket és fel tudjuk dolgozni.

Azoknak, akik nagyon szeretik az édes ízt számukra fontosak az édes zöldségekből készült ételek és az édes zöldség ital. Csökkenti az édesség iránti sóvárgást, ami főleg kora délután erős, ugyanakkor segít egyensúlyban tartani a vércukor szintet.

Édes ízű levesek:

– Tavaszi zöldborsó leves

– Káposzta krémleves

– Vöröshagyma krémleves

 

Ha megszeretnéd tanulni hogyan készíts édes zöldség italt, akkor töltsd le az ingyenes anyagomat a 7+1 tipp és recept diétára, amivel finom és laktató ételeket készíthetsz!

 

Tipp

 

A krémlevesekhez nagyon jól illik a reszelt gyömbér friss leve. Akinek reflux panasza van feltétlen kerülje a friss gyömbér levét és bármilyen gyömbér tartalmú italokat, ételeket!

Reszelek 2-3 centiméteres gyömbér darabokat kis lyukú reszelőn, majd tenyérbe veszem és összeszorítom, a friss gyömbér levét kicsavarom ezzel. Ezt tesszük a levesbe Egy főre egy adag levesnél egy mokkáskanál gyömbér elegendő.

 

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Megosztani a képernyő jobb oldalán található közösségi média ikonokkal lehet.

 

Share This