A makrobiotikus táplálkozási rendszer 9 alapelve, amely egy biztos útmutatást ad nekünk a jelen korban, amikor a mesterséges dolgokat tartjuk természetesnek, és a természetes dolgokat idegennek.
Fontosnak tarom bemutatni a makrobiotika témával foglalkozó sorozatomban azokat az alapelveket, amelyekre épül ez a több évszázados tudomány.
Az, hogy mit eszünk nap mint nap, nagyban befolyásolhatja közérzetünket és az egészségi állapotunkat.
Ez a 9 alapelv biztosíték arra, hogy ne egy „trendi” módszer legyen a makrobiotika, hanem egy olyan táplálkozási rendszer, ami valóban a szervezetünket és az életünket szolgálja.
Én ebben a látom a titkot:
1. több évszázados tapasztalatokra épülő,
2. ahhoz következetesen ragaszkodó elvek,
3. amelyek tökéletesen illeszkednek az emberi szervezet szükségleteihez és igényeihez.
Hogy érthetőbbek legyenek az alábbi alapelvek, kiegészítettem gyakorlati tanácsokkal és tippekkel is.
1. Összhang az ősi étrendi hagyományokkal
A gyűjtögető és növénytermesztő emberiség fő táplálékát ősidők óta (sokféle civilizációban világszerte) az egész vagy teljes őrlésű gabonaszemek, a hüvelyesek, a zöldségfélék, a magok és a gyümölcsök alkották.
Erről már írtam részletesebben az általános makrobiotikus étrend fő arányai – napi és kiegészítő ételei című blogbejegyzésemben.
2. Összhang a környezetünkkel
Az étrendet alapozzuk a környékünkön (lehetőleg ökológiai gazdálkodásban) termesztett, természetes élelmiszer-alapanyagokra. Számunkra a mérsékelt éghajlati övben, a helyben termesztett élelmiszer-alapanyagok a legmegfelelőbbek.
Nem javasolt például a mérsékelt égövben az erősen hűtő hatású déli gyümölcsök és déligyümölcslevek gyakori, túlzott mértékű fogyasztása, különösen nem télen.
3. Összhang az evolúciós renddel
Az evolúciós rendben az embertől minél távolabb álló csoportból, a növényvilágból választjuk fő táplálékunkat.
4. Összhang a napszakok váltakozásával
A napok természetes ciklusait követve, más a szervezetünk igénye a nap különböző időpontjaiban.
Tipp
Reggel
A reggelt – a tavaszhoz hasonlóan – a felemelkedő energiájú környezeti hatások jellemzik. A napszak az ébredés, az aktívvá válás ideje.
Akármilyen sietős is a napunk, alapozzuk meg mérsékelt mennyiségű, és könnyen emészthető természetes reggelivel: főtt gabonával, frissen blansírozott vagy gőzölt zöldségekkel, szárazon pirított magfélékkel, a városi szmogtól tisztító miszós zöldséglevessel.
Ebéd
Ha a munkában nincs lehetőségünk természetes ebédre, készítsünk útravalónak pástétomot teljes kiőrlésű kenyérrel és zöldségekkel vagy pirított magokba forgatott, töltött gabonagolyót.
Napi teendőink a csúcsot a déli órákban érik el, amikor szünetet tartunk, hogy megebédeljünk.
Ha ebédre teljes menüt, levest, főfogást, savanyút és desszertet ettünk, korai vacsoránk már legyen könnyebb és egyszerűbb.
Ha délben csak szolid útravaló elfogyasztására volt lehetőség, akkor korai vacsorára, 3 órával lefekvés előtt kínáljuk a teljes menüt.
Este
Az este a megnyugvás, a visszahúzódás ideje, az őszhöz hasonlóan lefelé irányuló energiával. Az éjszaka a csendes pihenés időszaka, az erős lefelé ható energia ideje. Ilyenkor alszunk, pihenünk, tisztulunk és a szervezetünk feltöltődik.
Másnap újra felkel a nap, és a ciklus kezdődik elölről.
5. Összhang az évszakok váltakozásával
A mérsékelt égöv ciklusaiban négy évszak váltja egymást eltérő időjárással, energiákkal és rendelkezésre álló természetes élelmiszer-alapanyagokkal.
Az évszakok időjárásának és váltakozásának megfelelően kombináljuk és készítsük el ételeinket.
Tipp
Tél
Hideg tél napokon a hosszabban főtt, sűrűbb, melegítő ételek főzzünk. A kuktában főzés több meleget és energiát ad.
Egy jó példa erre a nagydarabra vágott zöldség fogás elkészítése, ahol több főzési időre van szükség cserébe több energiát kapunk vissza.
Saját gőzében puhult zöldségeknél kb. 4 cm-s darabokat vágunk sütőtökből, sárgarépából, jégcsapretekből, majd kevés vizet teszünk alá, és egy kicsit megsózzuk.
Nagy lángra tesszük, megvárjuk míg a víz gőzzé válik, majd a lángot kicsire veszem és addig főzöm amíg a zöldségek megpuhulnak a gőzben.
A nagy, szabálytalanra vágott zöldségek hosszabb időtartam alatt puhulnak meg. Azáltal, hogy hosszabb a főzési idejük (több hőt kapnak), több energiával is fognak rendelkezni. Sőt az ezzel a módszerrel készült zöldségek háromszor olyan édessé válnak, mint más főzési módokkal.
Ez a fajta természetes édes íze a zöldségeknek a hasnyálmirigy alapvető édes íz forrása.
Így elkerülhetjük „a szervezetre káros gyors felszívódású” édesség iránti vágyunkat is, ha ezzel a vágási és főzési móddal készült zöldség ételeket fogyasztunk.
Télen még a tepsiben sütés is hosszabb főzési módot jelent. Sok meleget, hőt kap az étel amíg elkészül, ezáltal is meleget és energiát ad számunkra.
Nyár
A meleg nyári napokon rövid ideig főtt, hűtő hatású, lédúsabb ételeket fogyasztunk. Ilyenkor a napi táplálkozás során pl. gyors pirítású zöldség fogásokat készítünk, amelyek kicsit nyersek, nem teljesen átsütöttek és átfőttek. Jó közérzetet adnak és nem melegítik a szervezetünket.
Például a gyufaszálra vágott gyökeres zöldségek (sárgarépa, jégcsapretek, fehér répa) vagy félholdra vágott vöröshagyma kicsi sóval mokkáskanál olajjal pirítva, kicsit maradhatnak nyersek.
Ezeket lehet főtt tésztához adni és azzal együtt átsütni. Könnyű nyári fogás, amihez még egy kis növényi fehérjét adjunk pl. lencse vagy babsalátát.
Vannak ételek amire sót, ecetet teszünk és szoba hőmérsékleten, „hidegen” fogyasztjuk el. Ilyen pl. a babsaláta főtt kukoricaszemekkel. Van benne fehérje és szénhidrát, így megkapjuk a teljes értékű fehérjét. Hidegen tálaljuk. Nem ad melegítő hatást, viszont a szervezetet ellátja a napi szükséges energiával.
A hideg csicseriborsó leves nyáron a kánikulában sok erőt, fehérjét ad, főleg, ha van benne főtt tészta vagy főtt gabona betét.
Jól fog esni, mert nem kívánjuk a meleg levest. Ugyan ez télen melegen pedig melegítő hatású, tápláló és teljes értékű fogás.
A nyár mértékkel a nyers zöldségek és gyümölcsök időszaka. Nagyszerűek a gyümölcssaláták, amikor sokféle aktuálisan érő gyümölcsöt megmosunk felkockázunk és tálaljuk. Ilyen lehet pl. sárgabarack, őszi barack, korai szilva, ringló stb.
Gyerekeknek kiváló a gyümölcsfagyi, amikor ezeket a gyümölcsöket fajtánként pépesre mixeljük és formákba tesszük.
Majd pálcikát teszünk bele, és a mélyhűtőben „vizes” fagyit készítünk. FONTOS! Mindezt cukor és tejtermék mentesen készül!
Kánikulában a gyümölcslevest hidegen vagy szobahőmérsékleten tudjuk fogyasztani.
Az almalevet forralom csipet sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és az aktuálisan érő gyümölcsöket beleteszem és 2 perc múlva elzárom a gázt. 2 perc alatt minden vitamin benne marad az ételben, viszont könnyebben emészthető, nem fog puffasztani mert nem teljesen nyers. Lehet frissen őrölt rizsliszttel vagy köles liszttel sűríteni. Kellemes hűsítő étel, ami desszertnek is tökéletes.
A mérsékelt égövi receptek ezért vannak összeállítva évszakok szerint.
6. Természetes vágási, főzési és tartósítási módok
Az alapanyagok tápanyagait és energiáját legjobban megőrző vágási, főzési és természetes tartósítási módszereket alkalmazunk. Ilyen pl. a téli vermelés, erjesztés, savanyúságkészítési módok és az aszalás.
7. Összhang az egyéni különbségekkel
A makrobiotikus táplálkozási rendszer 9 alapelve közül fontos, hogy a fő alapanyagok kiválasztása és ezek aránya az egyéni adottságoknak megfelelően is változik. Így pl. nem, életkor, életmód, a fizikai aktivitás erőssége és rendszeressége, egészségi állapot.
Ezért különbözik a gyermek és a felnőtt étrend. Amikor a kisgyermeknek vakbélgyulladása van, azt jelenti, hogy gyermekként férfi étellel etették.
Szintén különbözik a női étrend a férfi étrendtől. Minimális az állati fehérje a női étrendben, a növényi fehérjék jó hatásúak a nőkre, erősítik a vesét, ami azért fontos mert amikor fáradtak vagyunk akkor a vesénk erősítésével javasolt foglalkoznunk.
Baba étel pl. a köles, amely a kötőszöveti állományt rugalmassá teszi, csontokat építi, nem engedi szuvasodni a fogakat, nem engedi a gombákat a bélben elszaporodni. Az alma kölessel, sütőtök kölessel, a sárgarépa kölessel a baba első ételei közé tartoznak.
8. Ökológiai termesztésből származó, élő alapanyagok a természetes egyensúlyért és egészségért
A végső cél, hogy mérsékeljük, majd elhagyjuk a vegyi anyagokkal termesztett és kezelt, besugárzott élelmiszer-alapanyagokat.
Az élő élelmiszer-alapanyagok még képesek a növekedésre. Az egész gabonaszemek, száraz babfélék megfelelő nedvesség és hőmérséklet mellett kicsíráznak. A gyümölcsök elültethetők és magjaikból új növények nőnek.
A gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a fermentált, erjesztett ételekben pedig mikroszkopikus folyamatokban élő enzimek virulnak.
9. A tápanyagok optimális beviteléért alkalmazott elvek
A mértékletes mennyiségben fogyasztott ételt rágjuk meg alaposan! Az emésztés ugyanis a szájban kezdődik a rágással. Különösen fontos ez a szénhidrátok esetében.
Töltsünk naponta 15–20 percet mérsékelt napfényben, hogy a testünkben is képződjön D-vitamin, ne csak ételekből vigyük be a szervezetünkbe.
Hangoljuk össze a napi ételek és a menü fogásait: egy étkezésen belül kombináljunk megfelelő növényi fehérjéket – a bab-, borsó- és lencseféléket a mag- és diófélékkel vagy a gabonafélékkel –, hogy teljes értékű növényi fehérjéket kapjunk.
A makrobiotikus táplálkozási rendszer 9 alapelve biztosítja, hogy ez az ősi tapasztalatokon alapuló táplálkozási rendszer ellen tudjon állni a jelen kor divatjainak.
Talán átolvasva, maguk az elvek kicsit soknak és túlságosan „elvontnak” tűnhetnek. Remélem, viszont, hogy az általam melléjük adott tippekből látszik, hogy ez egy egyszerű és gyakorlatias rendszer, amit a ma embere is könnyen és gyorsan megtud valósítani.
Ha jobban megszeretnéd tanulni ezt a valóban egészséges és gyakorlatias rendszert akkor jelentkezz főzőiskolai programomra.
A következő részben a 15+1 makrobiotikus főzési és ételkészítési módszert fogom bemutatni.
Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor nézd meg az online alapozó makrobiotikus főzőiskolát, vagy ezzel a témával foglalkozó könyveimet:
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre:
Engem az első kép fogott meg.
Milyen sütit készítettél?
A makrobiotikus nagy könyvben benne van?
Kedves Beáta!
A sütemény neve: Rákóczi túros (glutén, tej és cukormentes). A Makrobiotika – az egészséges és harmonikus életért című könyvben nincs benne.
Kedves Szilvia!
Nekem a sütik ízlenek és a három fiamnak is szeretnék egészségeset sütni.
Az első képen milyen sütemény látható?
Benne van a nagy makrobiotikus könyvedben?