Hogyan kezeli egy makrobiotikus szakértő a különböző allergiákat?

Makrobiotikus tanácsok és javaslatok

 

A makrobiotikus szemlélet szerint az allergiás reakciók általános étrendi oka a szélsőséges ételek eltúlzott, rendszeres fogyasztása.

Sajnos egyre több embert érint valamilyen formában az allergia. Engem is sokan keresnek meg ezzel a témával kapcsolatban.

Éppen ezért, elindítok ebben a témakörben is egy sorozatot. Az alapoktól kezdve az egyes allergia típusokig megpróbálok makrobiotikus szemmel tanácsokat és javaslatokat adni.

Az egyes részekben külön fogok foglalkozni a csalánkiütéssel, a különböző táplálék-, a pollen-, a gyógyszerallergiával, vagy hogy mi a teendő rovarcsípés esetén.

 

Kezdjük az alapokkal

 

Az allergiák emésztőrendszeri válaszok ételekre, vegyi anyagokra, gyógyszerekre, drogokra, rovarcsípésekre és más hatásokra.

Lehetnek alkalmiak, rendszeresek, enyhék, súlyosak, és akár életveszélyesek (anafilaxiás sokk) is.

Gyakori fajtái a légzőszervi allergiák: a szénanátha, a pollenallergiák, az asztma.

Ezenkívül lehetnek csalánkiütések, egyéb bőr allergiák, különféle táplálékallergiák és gyógyszerallergiák.

Allergiás reakciókat rovarok csípése vagy növényi mérgek is kiválthatnak.

Akkor fordul elő allergia, ha bizonyos ételekkel vagy egyéb módon bizonyos anyagokkal kerülünk kapcsolatba.

Legyen az például tejfehérje, tejcukor, mogyoró, apró magok, kagyló, rák, poratka, méh vagy pókcsípés, pollenek, penicillin vagy borostyán érintése.

A környezeti mérgektől való megszabadulás a testünk természetes reakciója. Akár ételben, vegyi anyagokban, gyógyszerben, rovarcsípésében vagy növény érintésével jutnak a szervezetünkbe.

A penicillin és egyéb erős gyógyszerek általában egészséges emberek szervezetében is kiválthatnak erős ellenhatást, akinek az immunrendszere azonnal reagál a szerre.

 

Ételallergia

 

Az allergiás reakció azt mutatja, hogy a vér és a nyirokfolyadék a testben kiegyensúlyozatlan.

Így például, elsavasodott a rendszeresen fogyasztott túl sok savas ételektől, mint az állati eredetű ételek, cukor, tejtermékek, fűszerek.

Jelzi, hogy hiányoznak az étrendből a lúgos ételek és az élelmi rostok, a zöldségfélék, a főtt egész gabonák és a hüvelyesek.

Az ételallergiák – mint ahogy már írtam – a szélsőséges ételek és vagy anyagok eltúlzott, rendszeres fogyasztása válthatja ki, ilyenek mint:

  • a tejtermékek,
  • olajos, olajban sült ételek,
  • az állati zsiradék,
  • cukor,
  • koncentrált mesterséges édesítők,
  • finomított gabona termékek,
  • sült lisztes termékek,
  • a trópusi gyümölcsök és trópusi eredetű zöldségek fogyasztásánál a mérsékelt övben (burgonya, paradicsom stb.)
  • továbbá a fogyasztott rengeteg gyógyszer és vegyi adalékanyag

Kiemelkedő okok a szélsőséges tejtermékek (a kemény és lágy sajtok egyaránt, jégkrém, cukrozott tejfölös öntetek, az ételek tejföllel történő behabarása helyette lehet rizslisztet használni ami gluténmentes is), a cukor (gyors felszívódású barna cukor, fehér cukor, nádcukor, kristálycukor, porcukor, szintetikus édesítők) és a trópusi gyümölcsök rendszeresen eltúlzott fogyasztása.

Van azonban olyan eset is ami megtévesztő lehet. A barnarizs nagyon „intenzív” hatású, amikor olyan személy fogyasztja, akinek eddig teljesen hiányzott az étrendjéből.

Nagyon erős tisztulási folyamatot indít meg a felhalmozódott zsírtól, nyáktól.

Tisztulási folyamatot él meg a fogyasztója, amiről azt hiszi, hogy allergiás az egész gabonákra, amikor pedig éppen ezek fogyasztásának a hiánya a bajának az egyik oka.

A kezdeti erős reakció csökkentése érdekében a kiegyensúlyozott étrend követése mellett, fokozatosan térjünk át a fogyasztására is, így idővel képesek leszünk túlzott reakciók nélkül, rendszeresen fogyasztani.

A szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott általános makrobiotikus étrend már sokat segít az allergiás állapot, az immunrendszer működésének javulásában.

Ezeknek az ételeknek fogyasztása kockázatmentes. Az elkészítéséhez csak természetes alapanyagokat használunk fel. Nincsenek mesterséges ízfokozók, állományjavítok, színezékek stb.

Az általam a honlapon és a blogbejegyzéseimben javasolt, illetve készített termékek vegán módon, glutén-, tej- tejtermék, tojás-, és cukormentesen készülnek. Így az allergiás panaszokkal szenvedők is biztonságosan fogyaszthatják.

Ha megszeretnéd tanulni ezt a valóban egészséges és gyakorlatias rendszert akkor jelentkezz főzőiskolai programomra.

A következő részben a pollenallergiával és a szénanáthával foglalkozom, ezekhez adok tanácsokat.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Megosztani a képernyő jobb oldalán található közösségi média ikonokkal lehet.

 

Share This