A makrobiotikával ismerkedők gyakran azon is aggódnak, hogy hogyan jutnak majd ezekkel az ételekkel megfelelő fehérjékhez.
Ez abból a téves feltételezésből ered, hogy a fehérjék forrásai a húsfélék.
Tény azonban az, hogy minden természetes étel tartalmaz fehérjét, különben nem növekednének.
A zöldségfélék, a gabonák és babfélék mind magas fehérje tartalmú ételek.
A makrobiotikus ételeket túlnyomórészt ilyen egész, élő alapanyagból készítjük, hallal egészítve ezeket ki.
Ez az étrend így sokkal több fehérjét tartalmaz, mint a gyorsételeken, cukros és feldolgozott ételeken alapuló étkezési mód.
Vitatkoznak azon, hogy a húsfélék fehérjéi mások, de a mai orvosi vélemények már nem tartják őket értékesebbnek.
A megfelelő fehérje fogyasztás
A fehérjék 23 aminosavat tartalmazhatnak, amelyekből tízre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek és élettel telik legyünk.
A hal, a tojás, a hús és a tejtermékek mind a 10 esszenciális aminosavat tartalmazzák, míg az egyedi növények nem.
Ahhoz, hogy az összes esszenciális aminosavat a vegán típusú makrobiotikus táplálkozással is elérjük, fontos minden nap a magas fehérje tartalmú ételek keverékét fogyasztani.
A legjellemzőbb a gabonák és a babok, babfélék kevert napi fogyasztása (például bab, csicseriborsó vagy lencseféle és barnarizs egy étkezésben való fogyasztása az összes esszenciális aminosavval ellát bennünket).
A magfélék, diófélék együttes fogyasztása a babfélékkel is hozzájárul ehhez, és vannak magas fehérje tartalmú zöldségfajták is.
A rendszeres és erőteljes edzés, fizikai aktivitás, a gyermekek növekedési időszaka és az édesanyák állapotos időszaka megkövetelik a fokozott fehérje bevitelt.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása 32 g fehérje naponta egy 68 kg testsúlyú ember számára.
Az USA élelmiszer hatósága ennél magasabb, 50 g napi mennyiséget ajánl fogyasztani.
A következő táblázatokban megadom a különféle tápanyagokat, amelyeket az egyes ételek 100 g mennyiségükben tartalmaznak és összevetjük őket az amerikai egészségügyi hatóság által ajánlott szükséges napi mennyiséggel azok százalékában.
Gabonafélék, zöldségfélék fehérje tartalma
Gabonafélék | Fehérje
g/100g | ajánlott napi
50g % – a | Zöldségfélék | Fehérje
g/100 g | ajánlott napi
50g % – a |
árpa
csöves kukorica köles zab barna rizs rozs búza (tavaszi) | 12
7 11 17 8 15 15 | 24
13 22 33 15 29 30 | brokkoli
fodros kel póréhagyma shiitake gomba petrezselyem borsó vizitorma | 12
3 2 10 3 5 2 | 5
6 3 19 5 10 4 |
Forrás: Sebestyén Szilva: Makrobiotika a 21. században
Babfélék, magok, diófélék és halfajták fehérje tartalma
Babfélék | Fehérje
g/100g | ajánlott napi
50g % – a | Halfajták | Fehérje
g/100g | ajánlott napi 50g % – a |
azuki bab
vese bab lencse natto feles borsó szójabab tempeh tofu (kemény) | 20
24 28 18 25 26 19 13 | 39
47 56 35 49 72 37 25 | garnélarák
tőkehal foltos tőkehal makréla vad lazac tonhal kagyló kék kagyló | 20
18 19 20 20 23 13 12 | 40
35 37 40 39 46 25 23 |
Magok | Fehérje
g/100g | ajánlott
napi 50g % – a | Diófélék | Fehérje
g/100g | ajánlott napi 50g % – a |
tökmag
szezámmag napraforgó mag | 25
18 23 | 49
35 45 | mandula
mogyoró földimogyoró | 21
15 26 | 42
29 51 |
Forrás: Sebestyén Szilva: Makrobiotika a 21. században
Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor kattints ide.
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.
Kedves Szilvia’
Koszonom ezeket a fontos adatokat.