A 9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén sokat segíthet azoknak, akiknek ez megkeseríti mindennapjait.
A gabonákra is alapuló makrobiotikus étrend, az ezt tartalmazó gabonafajták elhagyásával is sokféle egészséges megoldást kínál.
Ezzel a táplálkozással csökkenthető vagy megszüntethető a civilizációs betegségek kockázata, mint például az elhízás, emésztőrendszeri, mozgásszervi, szív és érrendszeri problémák, rák és a különböző allergiák (pl. gluténallergia).
Azonban sokan nem követik ezt a csak természetes alapanyagokon alapuló étkezési rendszert. És ha ilyenkor hirtelen kiderül, hogy valaki érintett ebben a betegségben, akkor egyszerre roppant sok dologra kell odafigyelnie.
Ezért a következőkben megosztok 9 olyan tanácsot, ami hozzájárulhat a jobb életminőséghez.
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
1. Akik glutén érzékenyek, azoknál általában ez együtt jár azzal is, hogy tejtermékekre is allergiásak. Amennyiben teljes biztonsággal megszeretnék óvni az egészségüket feltétlenül kerüljék a különböző tejtermékeket. Tehát a jégkrémet, a joghurtot, a kefirt, a túrót, a tejfölt, a tejszínt, és a legveszélyesebbeket: a különböző sajtféléket (nem érdemes még kompromisszummal sem fogyasztani, hogy csak egy kicsit…). Számtalan finom, könnyen elkészíthető és tápláló étel létezik, amire át lehet helyezni a hangsúlyt a tejtermékek és a gluténtartalmú ételekről. Erről szól például az egyik online tanfolyamom is.
2. Mindig olvassuk el a feldolgozott termékek címkéjén, hogy mit tartalmaznak. Alaposan nézzük meg az E számokkal jelzett anyagokat, mert az E1400–E1450 közötti adalékanyagok például tartalmazhatnak glutént.
3. A fizikai aktivitás javítja az oxigénáramlást, az anyagcserét, erősíti a vért, ezért menjünk rendszersen mozogni (he tehetjük, akkor a természetbe).
4. Kerüljük a gluténtartalmú savanyúságokat is: pl.a kovászos uborka
5. Manapság gyakran készítenek kuszkuszból, bulgurból nyári salátaféléket pirított olajos magvakkal és nyers zöldségek keverékéből. Mivel a kuszkusz és a bulgur búzából készül, ezért nem javasoltak gluténallergia esetén fogyasztani.
6. Nyáron különböző tésztasalátákat készítünk, aminek az alapja a főtt tészta. Ezekhez szintén nyers zöldségeket lehet keverni és ízesíteni. Ügyeljünk arra, hogy gluténmentes gabonákból készült tésztákból (rizstészta, kukoricatészta, kölestészta stb.) készítsük ezeket az ételeket.
7. Szintén ez vonatkozik a durum búzából készült tésztákra (pl. a savanyú káposztás tésztasaláta). E helyett szintén gluténmentes tésztát használjunk.
8. Gyakran szoktak a nyers salátára pirított kenyérkockát szórni. Ügyeljünk arra, hogy ez is gluténmentes kenyérből készített legyen.
Fontos tanács!
9. A több mint egy évtizedes táplálkozás területén szerzett tapasztalatom alapján egy igen fontos dolog vált számomra világossá. Akkor is érdemes az egészségünk érdekében mérsékelni a gluténtartalmú gabonák, főleg a finomított, fehér lisztjeikből készült sült lisztes termékek fogyasztását, ha nem vagyunk betegek.
Természetesen ezek a tanácsok nem helyettesítik az orvosi kezelést, ezek csak kiegészíthetik azt. Alkalmazásuknál mindenki vegye figyelembe az egyéni érzékenységét és állapotát.
A makrobiotikáról, és a gluténmentes makrobiotikus étrendről és életmódról részletesebben könyvemben olvashatsz.
Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor nézd meg az online alapozó makrobiotikus főzőiskolát, vagy ezzel a témával foglalkozó könyveimet:
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre: