A makrobiotikus étrend fő arányai a szervezet egészséges működése érdekében meghatározottak. 

Ezzel az általános étrenddel csökkenthető vagy megszüntethető a civilizációs betegségek: elhízás, emésztőrendszeri, mozgásszervi, szív és érrendszeri problémák, rák, fizikai, érzelmi és mentális rendellenségek és allergiák (pl. gluténallergia).

Mint ahogy azt már a makrobiotikával foglalkozó sorozatomban korábban is írtam, amit megeszünk és iszunk, az hozza létre a vérünket, valamint szerveinket és testünk minden más részét.

Egészségünk szempontjából ezért nagyon fontos megválogatnunk, hogy milyen ételeket fogyasztunk nap mint nap. Azt, hogy mivel tápláljuk szervezetünket. Erre szolgálnak a makrobiotikus étrend fő arányai.

Ennek ellenére gyakran tapasztalom, hogy sokan ezt nem tekintik a sokféle civilizációs betegség fő okának. Pedig ételeinkkel hatunk testünkre, érzelmeinkre és a napi energiaszintünkre is.

Éppen ezért az alábbiakban bemutatom, hogy a makrobiotikus táplálkozási rendszerben (a mérsékelt éghajlati övben) melyek az étrend fő arányai.

A napi alapételek fajtái és aránya

  • 40-60 % egész, teljes értékű bio gabonák és gabona termékek

barnarizs, árpa, köles, búza, kukorica, rozs, zab, hajdina, alkalmanként a gabona termékek

  • 20-30 % zöldségfélék

vízben főzve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, különféle vágási technikákkal előkészítve és savanyítva

  • 5-15 % hüvelyesek és babtermékek

bab- borsó-, lencsefélék és hagyományos, természetes szójabab termékek

  • 5 % a levesek aránya

napi 1-2 tányérral, zöldségekkel, gabonákkal, babfélékkel, miszóval, szójaszóssal készítve

makrobiotikus-foetel

A kiegészítő ételek fajtái és mennyisége

Itt szeretnék egy kis magyarázatot adni az alkalmazást illetően. 3 fogalom jelentését kell figyelembe venni:

Rendszeresen – heti 5-7 alaklom

Alkalmanként – heti 2-3 alkalommal

Ritkán – havi 1-3 alakalommal

  • Makrobiotikus italok

bancha szár tea, pirított gabona ital, gabonakávé, gyógyitalok, stb., rendszeresen vagy alkalmanként, napi 1-3 pohárral a fajtától, az ételektől és az állapottól függően, változatosan

  • Fűszerek és ízesítők

rendszeresen naponta, kávéskanálnyi vagy ennél kisebb, csipetnyi mennyiségben a fajtától függően

  • Helyi mag és diófélék

szezámmag, mandula, tökmag, napraforgómag stb. rendszeresen, napi 2-3 teáskanál mennyiségben.

  • Tengeri füvek

rendszeresen/alkalmanként, heti 1-4 alkalommal, egyszerre kis mennyiségben

  • Helyben termett idénygyümölcsök frissen, tárolt vagy aszalt formában

hideg időszakban alkalmanként, heti 1-2 alkalommal inkább főzve, meleg időben rendszeresen, nyersen is.

  • Fehér húsú, nem zsíros édesvízi halak

alkalmanként, heti 1-3 alkalommal egy-egy szeletet A napi ételeket készítsük el változatosan vágva és sokféle főzési móddal (erről majd későbbi bejegyzésemben fogok írni). Variáljuk egymással őket az alkalmanként és ritkábban fogyasztottakkal, valamint ízesítsük természetes fűszerekkel és ízesítőkkel.

A következő részben a makrobiotikus táplálkozás 9 fő alapelvét mutatom be.

Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor nézd meg az online alapozó makrobiotikus főzőiskolát, vagy ezzel a témával foglalkozó könyveimet:

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre:

Share This