A sütőtök a hideg (téli) időszak egyik kedvence alapanyaga a makrobiotikában. Ilyenkor, amikor beköszönt a hűvösebb idő, akkor jön el az igazi szezonja. 

A témáról bővebben is olvashatsz a Makrobiotikus sütőtök ételek című könyvemben.

A téli időszak népszerű alapanyaga

Számos mérsékelt égövi sütőtökfélét fogyasztunk. Gyönyörű, narancssárga színű, édes, finom ízű húsukból sokféle egészséges étel készíthető.

Jól tárolhatók a hideg időszakban, így ősztől tavaszig gyakran kerülnek az étlapra. Többféle étel készülhet belőlük, lehet:

  • a sütőtök leves vagy főétel része,
  • együtt főzni babfélékkel,
  • édes íze miatt különböző desszerteket csinálni,
  • piték és pudingok alapanyaga,
  • valamint az édes zöldség ital alkotóeleme.

A csecsemők első zöldség ételei közé tartozik az elválasztásnál. Változatos főzési módszereket alkalmazhatunk: főzés, sütés, gőzölés, párolás stb.

Nyáron is sok tökfélét használunk étkezésre, sárga tök, nyári tök, vajtök, csillagtök, tökféle a cukkini is. A nyári tökfélék puhábbak és könnyebbek, mint a téli fajták.

Sokrétűsége, a változatos elkészítési módok és a szervezetet támogató hatásai miatt kapott helyet az egészséges makrobiotikus étrendben ez a természetes alapanyag.

A sütőtök élettani hatása

Nem csak a tök húsa, hanem a magja is nagyon értékes tápanyag, mértékkel áldásos étele a férfiaknak, mert támogatja a prosztatájuk egészséges működését. 

A magot szárazon megpirítva használjuk. A tökmagból olajat is sajtolnak étkezési célra, ami szintén számos módon támogatja az emberi szervezetet.

A sütőtökfélék húsa is nagyon értékes élettani hatású, tápanyagokban gazdag, nagyon sok benne a béta-karotin, amelyből a testünk A-vitamint hoz létre. Fogyasztásuk támogatja a hasnyálmirigyet, jótékony hatást gyakorol a lépre és a gyomorra. 

Édes íze pótolja a cukrok iránt sóvárgók édes íz igényét anélkül, hogy a vércukorszintet erősen kilendítené. A sütőtök a többi édes zöldséggel együtt alapanyaga az édes zöldség italnak, amelyet nagyon sok helyzetben alkalmazhatunk gyógyításra, különösen a cukorbetegeknek és a fogyni vágyóknak segít.

A sütőtök ételek a szorulással küzdők ajándékai, mert rostjai a könnyed bélműködést segítik elő.

Mivel igen sok módon felhasználható, ezért én most egy klasszikus, de egy roppant finom sütemény receptjét osztom meg.

Makrobiotikus sütőtökkrémes 

makrobiotika_sutotokkremes_recept
Makrobiotikus sütőtökkrémes

A desszert glutén-, tej- tejtermék, cukor-, és tojásmentesen készül, és természetesen csak természetes alapanyagokat használunk fel hozzá.

A receptekben a természetes nyersanyagok aszerint vannak összeválogatva, hogy milyen kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.

A makrobiotikus ételekre jellemzően elkészítése egyszerű, könnyű és gyors.

Hozzávalók (piskótatésztához)

  • 20 dkg hajdina liszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg köles liszt
  • 5 evőkanál útifűmaghéj
  • mokkáskanál só
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 dl juharszirup vagy 2 dl rizsszirup
  • 1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 1 db citrom friss leve
  • 1,5 dl víz

A száraz és a folyékony hozzávalókat külön összekeverjük, majd a folyékony keveréket ráöntjük a száraz keverékre. 2,5 cm vastagságban tepsibe öntjük és a tetejére mandulapelyhet szórunk. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

Hozzávalók (sütőtökkrémhez)

  • 40 dkg feldarabolt, héjtól és magtól megtisztított sütőtök
  • 2 dl tisztított víz
  • 2 dl rizsszirup
  • 1 db narancs frissen csavart leve
  • 1 mokkáskanál reszelt narancshéj vagy narancsolaj ízesítéshez
  • csipet só
  • 20 dkg köles liszt frissen őrölve

Elkészítés

A vízben a sütőtököt megfőzöm puhára egy csipet sóval. Hozzáadom a rizsszirupot, a narancslevet, és a reszelt héjat majd mixerrel pépesre, simára keverem.

Ezután hozzáadom a köles lisztet majd lángra teszem és folyamatos keveréssel megfőzöm a krémet. Amikor kihűlt, lehet a piskótára rákenni.

Díszíthetjük piros dióval, pirított tökmaggal vagy pirított mandulahéjjal igény szerint.

Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor kattints ide.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This