Sokan nem tudják, hogy a vese egészsége is befolyásolja az életerőnket. Sokat köszönhetünk ennek a szervünknek, ezért odafigyelést is igényel. Ebben a blogposztomban a vese emberi szervezetben betöltött fontos szerepe mellet, a fiatalság megőrzésének egyik titkát is megismerheted. Te is tehetsz azért, hogy elkerüld a korai öregedést.
Keleti felfogás szerint egészséges vesével életerősek vagyunk. A mai modern világban gyakoriak a vizeleti rendszer, a vese és a húgyhólyag megbetegedései, mint például a vese és húgyhólyagfertőzések, a vese és húgyhólyag kövek, vizelettartási gondok, veseelégtelenség stb.
De mi lehet ezeknek az oka? Megelőzhetők? Kezelhetők? Ahhoz, hogy megtudjuk mi a fiatalság titka, először vizsgáljuk meg egy kicsit jobban a vesét.
A vese feladatai
A vese fő feladata az óránként kb. 5 liter vér és a testfolyadékok megszűrése.
Ezenkívül
- a vese szabályozza a vér mennyiségét és összetételét,
- termeli a vörösvérsejtek termelését szabályozó hormont,
- a vérnyomást és a vese funkciókat szabályozó enzimeket,
- alakítja a D vitamint aktívabb formába.
A veséből a húgyvezetéken át jut a vizelet a húgyhólyagba. A vese jó állapota fontos a húgyhólyag, a prosztata, a szív, a vérnyomás egészségéhez. A vesék tetején van a mellékvese, az adrenalin hormon termelője.
A vese kezel minden szélsőséget, amelyet ételként, italként veszünk magunkhoz, vagy méreganyagként jut a szervezetünkbe, majd vizelet formájában távozik a hólyagon keresztül. A rendszeresen eltúlzott evés és ivás gyorsan megterheli a vesét, a vérből túl sok tisztítási feladatot adva neki.
A vesét érő különböző károsító hatások
A mozgásszegény életmód, a húsok, a pulyka, a tojás, a kenyér és más péksütemények, a só és a többi túlzottan összehúzó hatású szélsőséges ételek fogyasztása során, feszessé és keménnyé teszik a vesét. Zsír és nyák felhalmozódásához vezetnek, ami akadályozza a vér és a vizelet áramlását.
A jeges, hideg italok és ételek, üdítők, ásványvíz, sör, jégkása, fagylalt fogyasztása erős és hirtelen összehúzó hatást gyakorolnak a vesére és a hólyagra.
A magas fehérjetartalmú állati ételek emésztésekor, lebomlásakor karbamid képződik és a vesén keresztül ürül ki. Felhalmozódása a sejtek számára mérgező lehet.
A finomított fehér rizs és lisztek, trópusi gyümölcsök és azokból készült gyümölcslevek, cukor, alkohol, drog és a szélsőségesen széttartó ételek rendszeresen eltúlzott fogyasztása, a vesék kitágulásához és elgyengüléséhez vezethetbek. Ez a vízvisszatartáshoz és a vér nem megfelelő megszűréséhez vezethet.
Betegségek, amik sokakat érintenek
A vese és húgyhólyag, a vizeleti rendszer fertőzéseit gyakran kíséri fájdalom, láz, állandó vizelési inger üres hólyaggal is. Égő érzés vizeléskor a hólyaggyulladás jele. Ez sokkal gyakoribb betegség nőknél, ami gyógyítást igényel, mert vesebetegséghez is vezethet. Férfiaknál prosztata problémákkal is összefüggésben van és súlyosabbá válhat, ami szintén kezelést igényel.
A modern orvoslás eszközei ezekre a panaszokra az antibiotikumok és a sok folyadék ivása, hogy kimossa a baktériumokat.
A makrobiotikus szemlélet szerint a baktériumok normál esetben veszélytelenek, akkor válnak az emberre veszélyessé, ha a vér, a nyirokrendszer, a testfolyadékok, az emésztő és vizeleti rendszer elsavasodott állapotban vannak. Ehhez pedig a szélsőséges ételek eltúlzása vezet.
A fiatalság titka, a vese egészsége
A fentiekből is jól láthatod, hogy mennyi mindenért felelős ez a szervünk. Éppen ezért a vese egészségét őrizzük meg, illetve panasz esetén a felépülést támogassuk az orvosi kezelés mellett az étrendünk megváltoztatásával.
Feltétlen kerülni javasolt a szélsőséges ételek fogyasztását:
- A nyákosító hatás elkerüléséért a legfontosabb hogy az összes tejterméket kompromisszum nélkül zárjuk ki az étrendünkből (sajtfélék, tejföl, tejszín, túró, jégkrém stb.)
2. A fizikai aktivitás nélküli napokon az állati fehérje fogyasztása felesleges (pulyka és húsfélék, inkább az alkalmi halfogyasztás javasolt).
3. Az állati fehérjék helyett a növényi fehérjékből, főleg a babfélékből készítsünk különböző fogásokat naponta. Ezek lehetnek például a babgulyás, rakott bab, babfasírt, babkrém szendvicsekhez, zöldséges bablevesek, sólet (bab és árpa összefőzve – a gluténérzékenyek az árpa helyett kerekszemű barnarizst használjanak), zöldséges babragu, vagy akár desszertet babot és aszalványt összefőzve és lepürézve, vagy babot és szelídgesztenyét összefőzve és pürésítve.
4. A gyors felszívódású cukrok (méz, barna cukor, kristálycukor, porcukor) kerülése fontos, mivel gyengíti a vesét és rombolja az életerőt, azáltal hogy savasítja a testet.
5. A finomított fehér rizs és lisztek, trópusi gyümölcsök és azokból készült gyümölcslevek, cukor, alkohol, drog fogyasztását szintén mellőzzük.
Szintén ezzel a témával foglakozik másik blogbejegyzésem a 7+1 tipp a vese és a hólyag egészségéért.
Ha komolyabban érdekel ez a téma, akkor figyelmedbe ajánlom a Vese és hólyag egészségéért online főzőiskolámat, ahol olyan ételeket mutatok be, főzök meg, amelyek a vesét és a hólyagot tisztán és egészségben tartják.
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.