A gyömölcsök szerepe az egészséges makrobiotikus nyári étrendben
Egy nyári makrobiotikus gyümölcsdesszert változatosan, ízletesen és egyszerűen elkészíthető.
Nyári időszakban a makrobiotikában a desszertekhez természetes, helyben termesztett, többnyire az érésük időszakában járó gyümölcsöket használunk. Ezek roppant gyorsan elkészíthetők, könnyűek, táplálók és egészségesek.
Szabadon fogyaszthatók a nyári évszaknak, korunknak és állapotunknak megfelelően, hogy kielégítsék az édes íz iránti természetes vágyunkat.
A nyers gyümölcs biztonságos fogyasztását úgy tudom elérni – a teljesen egészségesek számára -, hogy sós vízben rövid ideig áztatom és megmosom. pl. szilva, szőlőszemek, körte, őszi barack, sárga barack, nektarin, ringló. A gyümölcs felületén szemmel nem látható esetlegesen panaszt okozó baktériumoktól így tudunk megszabadulni.
A nyers gyümölcs hűtő hatású és savasít. Akik speciális étrenden vannak felépülésükért a nyers gyümölcs nem javasolt. Legalább egy főzési művelet után (pl. kompót, blansírozás) fogyasztható mértékkel, és a megírt étrendnek megfelelő gyakorisággal.
A gyümölcsöket, desszerteket ebéd és vacsora között javasolt fogyasztani.
Leggyorsabban elkészíthető nyári desszert féleségek
Néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető egészséges nyár makrobiotikus desszert:
- az éppen érő gyümölcsöt csipet sóval, kicsi alma levében gyorsan megpároljuk és így kompótot készítünk.
- 1 cm forrásban lévő csipet sós vízbe teszem a megmosott gyümölcsöket és 2 perc múlva zárjuk el a gázt, gyorsan blansírozzuk a gyümölcsöt. A vitamin benne marad és könnyebben emészthetők, mint a nyers cellulóz rostú gyümölcsök.
- Egy csésze főtt rizshez (2,5 dl) adjunk 3 csésze gyümölcsöt (sárgabarack, őszi barack, szilva, körte, alma, ribizli, áfonya…). Kicsi juharszirupot vagy rizs szirupot adunk hozzá ízlés szerint egy csipet sóval, és gyümölcs rizst kapunk.
- Gyümölcs öntettel töményebb, koncentráltabb állagot készítünk. Ezzel leönthetjük a gyümölcs rizst és a cukor nélküli lekváros palacsintát is, vagy használhatjuk ugyan ennél tölteléknek. Kicsi vízzel és egy csipet sóval felfőzzük az adott gyümölcsünket. Majd mixerrel pépesítjük, és ízlés szerint kicsi rizs szirupot/juhar szirupot és ha szükséges citrom levet adunk hozzá. Ezt le is tudjuk fagyasztani és így pompás fagylaltot kapunk. Tégelyekbe tesszük kis fapálcikával a közepén és mélyhűtőben lehűtjük.
Egészséges nyári makrobiotikus gyümölcsdesszertek
3 rendkívül finom és könnyen elkészíthető nyári makrobiotikus gyümölcsdesszert receptjét adom most meg.
1. Grillezett nektarin
Nyáron a szabadban sokan szeretnek grillezni. Gyümölcsöket talán kevesen szoktak, de ezek is igazi ínyencségek.
Hozzávalók:
4 nektarin
1 citrom leve
2 evőkanál olíva olaj
1 csipet só
1/4 csésze juharszirup (vagy rizs szirup) kb. majdnem egy deci
Elkészítés:
Egy kis keverőtálba beleteszem a citrom levet, az olíva olajat, a csipet sót.
Bedörzsölöm a nektarin minden oldalát az olíva olaj és citrom keverékével.
Majd beforgatom a félbe vágott nektarin mindegyik oldalát a juhar szirupba és 15 percig hagyom állni.
Grillezem serpenyőben, vagy a faszén feletti rácson mind a két oldalát. Tálalni melegen vagy szobahőmérsékleten lehet.
2. Görögdinnye jégkésa friss kakukkfűvel (4-6 személyre)
Hozzávalók:
– kimagozott görögdinnye (kb. 4 kg)
– 1 dl rizs szirup
– 1 evőkanál citrom leve
– csipet só
– egy mokkáskanál friss kakukkfű feldarabolva
Elkészítés:
A mixerbe simára turmixolom a dinnyét. Hozzá adok citrom levet és rizs szirupot, majd gyorsan összekeverem.
Ha ez meg van, akkor nagy mélyhűtő konténerbe teszem.
Adok hozzá a friss kakukkfüvet, elkeverem azt és lefagyasztom.
30 percenként amíg fagy, egy villával megkeverem a jégkását villával össze, majd hagyom amíg elkészül.
Fagylaltkanállal kiszedjük, tálaljuk, a tetejére pedig friss kakukkfüvet tehetünk díszítésként.
3. Grillezett sárgadinnye
A görögdinnye mellett a sárgadinnyéről is lemondható, hogy egy igazi nyári gyümölcsdesszert alapanyag.
A sárgadinnye egy különleges zamatú és illatú gyümölcs. Akik kedvelik számukra javaslom a grillezett formáját is.
Hozzávalók:
– Felszeletelt sárgadinnye kb. 3 cm-es vastagságban (héjával együtt)
– 2 evőkanál olíva olaj
– 1 csipet só
– 5 dkg darált mandula, vagy kisebb méretre darabolt mandula (ha valaki allergiás rá, akkor elhagyható)
– egy deci juharszirup (vagy rizs szirup)
Elkészítés:
Egy kis csipet sóval összekeverem az olíva olajat és bekenem a dinnye szeleteket.
Ezután beleforgatom mind a két oldalát a juhar/rizs szirupba és a darabolt mandulába.
Grillezem serpenyőben, vagy a faszén feletti rácson mind a két oldalát. Mint a grillezett nektarinnál, tálalni melegen vagy szobahőmérsékleten lehet.
Ha érdekel a makrobiotika és a természetes alapanyagokból készülő makrobiotikus női étrend, akkor válogass online főzőiskoláim és könyveim közül:
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre: