Alacsony glikémiás index jellemzi a makrobiotikus ételeket, amelyek rendszeres fogyasztásával stabil egészségi állapotot biztosíthatunk a magunk számára.
Az étrend fogyasztásával, a testsúly ingadozás teljes mértékben elkerülhető, a cukorbetegség kockázatának kialakulásával együtt.
A makrobiotika tudománya harmoniában van a természettel, így az ételek teljes mértékben támogatják szervezetünk optimális, azaz egészséges működését.
Miért jelentős ez?
Azért, mert fontos az ételek rangsorolása aszerint is, hogy hogyan gyakorolnak hatást a vérünk cukorszintjére, vagyis az ételek glikémiás indexének (GI) az ismerete.
Az idő, amely alatt az ételek a vérünk cukorszintjét befolyásolják (glikémiás index) nagy hatást gyakorol az egészégünkre.
A gyakori és gyors változás a vér cukorszintjében növeli a 2 típusú cukorbetegség kockázatát, szívbetegségekhez és szélhűdéshez vezethet.
Annak ismerete, hogy melyik étel tart fenn stabil vércukorszintet alapvető annak, aki gyógyító táplálkozással akarja a cukorbetegségét kezelni és javítani.
Gyakori tapasztalat, hogy a gyors vércukorszint növekedést gyors csökkenés követi, mert a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, hogy a test csökkentse a vér cukorszintjét a felesleges cukor raktározásával.
Ez további kínzó vágyakozást kelt a cukor tartalmú ételek iránt, ezek fogyasztása pedig újabb szélsőséges ingadozást okoz a napi vércukor értékekben, sőt gyakori oka a túlsúlynak is.
A fogyni vágyók is tudják, hogy sokkal könnyebb dolguk van, ha olyan ételeket fogyasztanak, amelyek lassan és fokozatosan növelik csak a vércukorszintet.
Ezt a hatást természetes módon érhetjük el olyan ételek fogyasztásával, amelyek egészségesek, élők, és egyben alacsony a glikémiás indexük.
A glikémiás index (GI)
A glikémiás index annak a mérési módja, hogy a különböző szénhidrátokban gazdag ételek hogyan hatnak a vércukorszintre.
Minél magasabb a GI érték, annál gyorsabb a vércukorszint válasz.
Az alacsony GI indexű étel lassú növekedést okoz, míg a magas értéknél a vércukor hirtelen megugrik és utána visszaesik.
Alacsony értéknek számít az 55 vagy az alatti, közepes az 56 – 69 értékek közötti és magas a 70 és e feletti értékek.
6 tény az ételek glikémiás indexéről:
- Az egész gabonáknak alacsonyabb a GI értéke, mint a feldolgozottaknak, pl.: 55 a barna rizs, míg 64 a fehér rizs értéke.
- A barna rizs GI értéke alaposan csökkenthető, ha egész árpával keverve főzzük meg.
- A puffasztott gabona termékek GI értéke sokkal magasabb, mint az egész gabonák GI értéke.
- Minél tovább főzzük az ételt, annál magasabb lesz a GI értéke. Például a sós vízben 11 percig főtt spagetti GI értéke 59, míg ha 16,5 percig főzzük, akkor már 65.
- A legtöbb zöldségféle GI értéke olyan alacsony, hogy nem jelentős a figyelembevételük.
- A sütőben vagy hirtelen sütés növeli a GI értéket. Sütőben sütve a burgonya GI értéke 85, hirtelen sütve 75, míg főzve csak 50.
A testünk egyedi válasza
A glikémiás index összetett dolog és nem általánosítható minden emberre.
Az emberek eltérően reagálnak egyes ételekre. Erre hatást gyakorol:
- a korunk,
- az aktivitásunk szintje,
- a hasnyálmirigy inzulin szintje,
- az, hogy a nap melyik órájában járunk éppen,
- az élelmi rostok mennyisége az ételben,
- mennyire feldolgozott az adott étel,
- milyen kombinációban fogyasztottuk az ételeket,
- az elfogyasztott ételben milyen a szénhidrát, a zsír és a fehérje aránya,
- melyik és milyen hosszú főzési eljárást alkalmaztunk,
- valamint az anyagcserénk működési sebessége.
A különböző GI értékű ételek hatása az érzelmekre és a viselkedésre
A makrobiotika szemléleti módja szerint két másik fontos dolgot is figyelembe kell vennünk:
- az energetikai hatást, amit ezek a cukros ételek a testünkre gyakorolnak,
- valamint az ingadozó vércukorszint hatását az érzelmeinkre.
Amikor túl magas éppen a vérünk cukorszintje, akkor hiperaktívok vagyunk, szétszórtak, kitörésre készek.
Amikor pedig túl alacsony, akkor lehangoltnak, pesszimistának érezzük magunkat.
A gyorsan váltakozó vércukorszint legjobban a gyerekekre hat, kapkodás, könnyek és hiszti formájában, amit visszavonultság követ.
Az egészséges makrobiotikus étrend
A szakszerűen elkészített alacsony GI-ű ételek rendszeres fogyasztása esetén:
- stabil érzelmeket, belső nyugalmat, életerőt kapunk,
- a testsúly ingadozás teljes mértékben elkerülhető, a cukorbetegség kockázatának kialakulásával együtt,
- mindig erősnek, életerővel telinek érezzük magunkat (a fáradékonyság a vércukor szint ingadozástól is lehet, amit a rossz GI-ű ételektől érzünk pl. porcukorral megszórt mákos tészta, mákos guba, nutellás kenyér, lekváros tészta porcukorral szórva – minden olyan desszert, ami kristálycukor, porcukor, nádcukor hozzáadásával készül).
- a csontritkulás megelőzhető, mert nem savasodik el a testünk a gyors felszívódású szénhidrátoktól.
Tehát az alacsony GI alapanyagokból előállított makrobiotikus ételek rendszeres fogyasztásával, biztonságos, és tartósan stabil egészségi állapotot biztosíthatunk a magunk számára.
Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges makrobiotikus étrendet, akkor kattints ide.
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotikáról akkor iratkozz fel hírlevelemre.