Ha húsvét, akkor a magyar hagyományok szerint sonka és a tojás kerülne az asztalra. Hogyan varázsolható elő vegán módon és egészségesen a sonka és a tojás íze úgy, hogy még a konyhában töltött időre is odafigyelünk? Ebben a blogbejegyzésben ehhez adok finom és könnyen elkészíthető recepteket.
Húsvétra gyorsan is készíthetünk a hagyományos ízekhez hasonló, vegán makrobiotikus ételeket. Egyik húsvéti receptünk sem tartalmaz húst, tojást, cukrot vagy tejterméket, mégis örömet lelhetünk a sonka ízében, vagy a tojáskrém jellegű szendvicskrémben.
Húsvéti makrobiotikus receptek
Húsvéti sonka ízű vörösbabkrém füstölt tofuval
Hozzávalók
- 1 csésze vörösbab 6-12 órára beáztatva, só nélkül 2 csésze vízben,
- 2 babérlevéllel puhára főzve vagy 2 csésze puhára főtt vörösbab és 4-5 evőkanál a bab főzőlevéből
- 1 evőkanál hidegen sajtolt szezám vagy napraforgó olaj
- ½ kávéskanál tengeri só állapottól és életkortól függően
- 15 dkg füstölt tofu elmorzsolva
- 1 lilahagyma hámozva és kockára vágva
- Tálaláskor kínai kel levél, petrezselyemzöld, sárgarépa virágvágással, retekrózsa, vöröshagyma hámozva, hosszában elfelezve, rétegekre szedve és blansírozva
Elkészítés
Az olajat hevítjük, beletesszük a morzsolt füstölt tofut a levével és a bab főzőlevét, majd 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a főtt babot és a sót, együtt felforraljuk, majd langyosra hűlve merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. A pépesítés előtt vagy után adhatunk hozzá 1 fej kockára vágott lilahagymát.
A hámozott nagyobb vöröshagymát hosszában félbevágjuk, majd rétegekre szedjük szét, forró vízben forró vízbe tesszük, 1-2 percig blansírozzuk, leszűrjük, lecsepegtetjük. Két azonos méretű blansírozott hagyma réteget szemben egymás tetejére teszünk, így egy tojásformájú mélyedést alakítunk ki a tojás ízű krémnek. Az ünnepi asztalon tálalhatjuk petrezselyemzölddel, virágvágással készült sárgarépa karikákkal és retekrózsával kínai kel levélen.
A krém íze hasonlít a húsvéti sonkáéhoz, ezért a húsos étrendről áttérők átmeneti étrendjében és a húsvéti ünnepekre különösen jó szolgálatot tesz ez a recept. A természetes füstölési eljárás a hideg területek és évszakok élelmiszer tartósítási módszere késő ősztől kora tavaszig alkalmanként.
További változatok
- Tálalhatjuk pácolt reszelt tormával, a hámozott és apróra reszelt tormát tengeri sóval, barnarizs ecettel és kevés rizssziruppal ízesítve lezárt üvegben a hűtőben 2 napig pácoljuk
- Kínálhatjuk ünnepi módon teljes kiőrlésű kovászos kenyérrel vagy gluténmentes kenyérrel, a kenyérszeletből tojás formát kivágva, díszíthetjük ünnepi módon virágvágással készült nyers sárgarépával, lilahagyma csíkokkal, gyermekláncfű zölddel
- Kínálhatjuk lapos lepénykenyérrel – tortilla – nyers és blansírozott zöldekkel
- Kínálhatjuk a lágyabb szendvicskrémet teljes kiőrlésű kovászos vagy gluténmentes kenyérkockákkal és nyers zöldekkel vagy fermentált zöldségsavanyúságokkal
- Tehetjük a sűrűbb szendvicskrémet főtt barnarizsből készült rizsgolyó közepébe és megforgathatjuk pirított szezámmagban
Tojáskrém ízű fűszeres tofukrém csicseriborsóval, mustárral és lilahagymával
Hozzávalók
- 1/2 csésze csicseriborsó válogatva, mosva, 6-12 órát áztatva 5 cm-es kombu darab áztatva vagy 2 babérlevél és 1 ½ csésze víz a főzéshez
- vagy 25 dkg főtt csicseriborsó
- 25 dkg natúr tofu elmorzsolva – a főtt csicseriborsóval azonos mennyiségben
- 1 teáskanál bio mustár
- 1 evőkanál szezám vagy napraforgó olaj nyáron olíva olaj
- 1 lilahagyma nyersen kockára vágva
- 1 kávéskanál tengeri só
- 1 kávéskanál szárított és őrölt lestyán (vizelethajtó, gyomorerősítő, de terhességkor, és vese alul működésnél ne használjuk)
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál szárított és morzsolt oregánó
- 1 kávéskanál szárított és morzsolt bazsalikom
Elkészítés
A csicseriborsót előző este kiválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk abban a kuktában vagy fazékban, amelyikben majd megfőzzük. Másnap a vizet leöntjük, a kombuval és az áztatóvizével vagy a babérlevéllel és annyi friss vízzel felengedve, hogy a csicseriborsó felett 3 cm víz legyen főni tesszük. A kuktában 60 perc alatt puhára főzzük, fazékban ugyanehhez kb. 80 perc szükséges a csicseriborsó méretétől függően.
A megmaradt csicseriborsó főzővizet leöntjük, ½-1 csésze főzővízbe beletesszük a szárított fűszereket és a tengeri sót, majd felforraljuk, beletehetjük 5 percre a morzsolt tofut is, így könnyebben emészthető. Annyi natúr tofut morzsolunk el, amennyi a főtt csicseriborsó. A nyers hozzávalókat előkészítjük. Az előkészített főtt és nyers hozzávalókat merülő mixerrel vagy turmix géppel pépesítjük.
Időkímélő trükk: Főzhetünk meg többszörös mennyiségben csicseriborsót, csak puhára főve sózzuk meg ekkor kivesszük belőle a babérlevelet vagy kombut. Tisztára mosott befőttesüvegeket – attól függő méretűt, hogy mennyit használunk majd el egyszerre – teletöltünk forrón a főtt és sózott csicseriborsóval és a levével, majd lezárjukaz üveget. Amikor pedig kihűlt betesszük a hűtőbe a következő 1-2 hétre. Ha dunsztba tesszük a befőzés szabályai szerint, akkor a kamrapolcra is mehet. A bolti sós-vizes hüvelyes konzervek vásárlása helyett a következő időszakban felhasználhatjuk humusznak, levesnek, savanyúkáposztás csicseriborsónak, csicseriborsó fasírtnak stb.
Vásárlási tudnivaló: Ha bármiért mégis konzerv hüvelyest veszünk, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy messzire kerüljük el a cukrozott hüvelyes konzerv fajtákat. Nézzük meg az összetevőket, a konzervben só és víz legyen a főtt hüvelyes mellett, cukor ne.
Tálalás változatok
- Vöröshagyma hámozva hosszában félbevágva, rétegenként szétszedve, forró vízben 1-2 perc alatt blansírozva, lecsepegtetve. Két azonos méretű blansírozott hagyma réteget szemben egymás tetejére teszünk, így egy tojásformájú mélyedést készítünk a tojás ízű krémnek az ünnepi asztalra.
- Díszíthetjük petrezselyemzölddel és virágformára vágott jégcsapretekkel vagy sárgarépával
Rizsgolyó nyuszi desszert
Hozzávalók
- 2 csésze főtt barnarizs
- 1 evőkanál rizsszirup
- ½ bio citrom reszelt héja és leve
- a golyók közepébe aszalt vörös áfonya, mazsola, darabolt aszalt sárgabarack vagy kisebb alma kocka fahéjba mártva, vagy 1-1 kávéskanál reszelt alma fahéjjal és vaníliával keverve, vagy darabolt dió, hámozott és darabolt mandula, mandula lapok
- nyuszi fülnek almacikkek vagy almaszirom cikkek
- nyuszi orrnak aszalt vörösáfonya, mazsola, főtt azuki babszem
- Tálaláskor citromkarika
Elkészítés
A főtt és már legalább langyosra kihűlt barnarizshez keverjük a rizsszirupot, a citromlét és a reszelt citromhéjat és tegyük a hűtőbe lehűlni. Készítsünk elő kis tálkába hideg vizet, amibe a kezünket belemártjuk, hogy ne ragadjon rá a főtt és kihűlt barnarizs.
2-3 evőkanál főtt rizsből nedves kézzel golyókat formázunk. Ujjal mélyedést alakítunk ki, amit megtölthetünk sokféleképpen, gyümölcs aszalványokkal vagy alma darabbal vagy reszelt fahéjas almával vagy darabolt dióval esetleg mandulával, végül a főtt rizzsel lezárjuk a mélyedést, összenyomjuk a rizst és szabályos golyót formázunk.
Tegyük az elkészült golyókat a kistányérba tett citrom karikákra. Készítsük elő az almacikkeket füleknek, az aszalvány vagy dió, tökmag, mandula darabokat vagy főtt azuki babot szemeknek, majd készítsük el a nyuszik fejét.
Kínáljuk hamar az elkészülés után, mert a nyers almadarabok megbarnulnak. Enyhíthetjük ezt a barnulást, ha a fülnek szánt almacikkeket citromos vízben áztatjuk mielőtt nyuszi fülek lesznek belőle. Készíthető a desszert nyuszi füle alma sziromból is.
Jó étvágyat!
Ha bővebben is érdekel a makrobiotikus étrend, akkor nézz szét a különböző témákkal foglalkozó főzőiskoláim között.
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.
Nagyon jok a receptek ,köszönöm ,ma el is keszitettem a vörösbabosat ,nagyon finom lett .
Nyuszifüles desszert is finom ,gyakran keszitem acitromos fött barnarizst desszertnek ,de nagyon jo az aszalvanyokkal ,jo ötlet -Köszönöm a sok tudast
Sok szeretettel Livia
Kedves Lívia!
Örülök, hogy finomak a receptek!