A makrobiotikus étrend támogathatja a női egészség megőrzését és a fájdalmas menstruáció, ciszták, miómák, illetve az endometriózis elkerülését, valamint az ezekből történő felépülést.
Mai modern ételek fogyasztásával egyre több fiatal és középkorú hölgyet érint a fájdalmas menstruáció. Sajnos már az a nézet is mindennapivá válik, hogy ennek ilyennek kell lennie. Gyakran nem is tudják, hogy mi az oka. Elfogadják ezt ilyen kellemetlennek.
Az igazi, szakirodalom szerinti menstruáció – amikor tejtermék és gluténmentesen, gabona alapú étrendet fogyaszt kislánykorától egy hölgy – az teliholdkor történik, egy nap alatt és fájdalom mentesen.
Más ételek javasoltak férfiaknak, nőknek, gyermekeknek és idősebbeknek. Amikor nem női étrendet fogyasztunk sok salakanyag kerül be a szervezetbe, ami „raktározódik” a női reproduktív szervekben. Ezek sokféle panaszt tudnak okozni, mint például fájdalmas menstruáció, endometriózis, ciszták, miómák, meddőség stb.
Mára rengeteg nőtársam került olyan helyzetbe, amiben magam is voltam 46 éves koromig. Évtizedekig (!) nem tudtam meggyógyulni és különböző betegségektől szenvedtem. Ezek az élet szinte minden területén megkeserítették az életem. A mindennapi munkavégzéstől egészen a gyermekvállalásig. De nem törődtem bele, és így találkoztam a makrobiotika nagyszerű tudományával, amit ígyekszek megosztani nőtársaimmal.
Hogyan segíthet a makrobiotikus étrend a női egészség megtartásában, illetve helyreállításában?
Ahogy a rossz szokásainkat megváltoztatjuk, amelyek a panaszokat okozzák, már a javulás elkezdődik. A nőknek megfelelő étrenddel és speciális gyógyhatású italokkal, pakolásokkal saját magunk is tehetünk a végleges felépülésünkért.
Hogyan?
Amit megeszünk abból lesz a vérünk. A vérünk állítja elő minden sejtünket, amelyekből a szöveteink és a szerveink lesznek. A sejtjeink folyamatosan elhalnak és újak keletkeznek, amelyeknek minősége az elfogyasztott ételektől függ.
Így bármikor képesek vagyunk a megújulásra, a visszafiatalodásra, amikor megváltoztatjuk a rossz étkezési szokásainkat a jóra. Ezzel tudjuk saját magunk is a felépülésünket támogatni.
Miben különbözik ez az étrend a többitől?
Nincs kockázata és egész élethossziglan fogyasztható (sőt javasolt!). Teljes körben biztosítja a szénhidrát, fehérje, ásványi anyagok, vitamin és rostok bevitelét. Hihetetlen változatosan és ízletesen lehet elkészíteni. Évszázadokon át egészséges generációk sora nőtt fel már ezen az étrenden.
Rendkívül fontos szempont például az, hogy milyen természetes nyersanyagokat használunk fel az ételekhez. Nem csak aszerint válogatjuk őket össze, hogy milyen kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetre. Lényeges az is, hogy „élő alapanyagokat” használunk fel. Melyek ezek?
Azok, amelyek még képesek a növekedésre. Ha például az egész gabonaféléket, száraz babféléket vagy magokat nedves ruhába csavarva sötét helyre tesszük, bizonyos idő után kicsíráznak.
Amikor élő ételeket fogyasztunk, ezzel bevisszük a testünkbe ezek energiáját, ennek eredményeképpen pedig megváltozik a mi energiánk is. Hasznát vesszük az ételeink gyógyító energiájának az egyensúlyunk folyamatos karbantartásában.
Szerencsére hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik ilyen alapanyagok termesztésére, így ezek beszerzése nem okoz gondot.
Miért javasolt a makrobiotikus étrendet követni?
A korábbi általánosan jellemző életmód szokások, a nehéz fizikai aktivitás, napi 10-12 órai szabadban eltöltött időnek megfelelő étrendet nem javasolt a mai modern elkényelmesedett világban követni.
A természettel harmonikus, a mai élet kihívásainak megfelelő kiegyensúlyozott ételkészítési tudás alapja annak, hogy a nők a környezetükre örömöt, harmóniát és békét sugározzanak. Ez ad biztonságot a gyermekeknek és a felnövekvő nemzedéknek.
Az ételekhez szükséges természetes alapanyagok Magyarországon teremnek. Így bárhol beszerezhetők a kereskedelmi boltoktól kezdve a helyi zöldségpiacokig. Nem használunk mesterséges adalékanyagokat, ízfokozókat, színezékeket és tartósítószereket.
A női makrobiotikus étrend jellemzői közé tartozik, hogy gyorsan elkészíthetők, könnyen változtathatók, ízletesek és természetesen finomak.
Semmilyen kockázata nincs. Tökéletesen táplálja a szervezetet, mivel az ételek tartalmaznak minden olyan összetevőt (fehérje, vitaminok, ásványi anyagok stb.) ami ahhoz kell, hogy a női szervezet tökéletesen és egészségesen működjön egész nap.
Mivel személyes tapasztalatom van a női betegségek okozta kellemetlen problémákról, illetve a makrobiotikus táplálkozás és életmód kedvező hatásairól a női egészségre, ezért elkészítettem egy mindenki számára elérhető online főzőiskolát. Nézd meg az ezzel a témával foglalkozó főzőiskolámat.
A következő részben arról írok, hogy mi veszélyezteti a női egészséget, illetve mire kell feltétlenül figyelni a helyes étrend kialakításánál.
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.