A konyhai főzőeszközök fajtája, anyaga, típusa stb. is hozzájárul az elkészült ételek minőségi értékéhez.

Ahhoz, hogy a (makrobiotikus) táplálkozásunkban elérjük a pozitív hatásokat több tényezőre is oda kell figyelni. Bár nem tűnik elsőre fontosnak, de ide tartozik, hogy milyen a konyhai felszerelésünk. Ez hatással van a jó közérzetre, az ételek minőségére, ízére és vonzerejére egyaránt.

Személyes tanácsadásaim során szinte mindig felmerül kérdés a felszerelésekkel kapcsolatban. Ezért írtam most ezt a blogbejegyzést, ami remélem sokak számára nyújt segítséget.

9 dolog, amire konyhai főzőeszközök beszerzésénél figyelj

1. Tűzhely

Gyakran kérdezik tőlem, hogy milyen tűzhely a legmegfelelőbb? A gáztűzhely a legalkalmasabb a főzéshez az ételek energiája és az emberi egészség szempontjából. Ez ugyanis a főzés során nem bontja meg az ételek molekulaszerkezetét, csak mozgatja azokat. A gázégő felmelegíti a környező levegőt, az étel sokkal egyenletesebben és alaposabban átfő a gázon. A főzési hőmérséklet azonnal változtatható, a víz forrása az edényben például azonnal leáll, amint kikapcsoljuk a lángot.

2. Lángelosztó

Fontos eszközünk a gáztűzhelyen a lángelosztó. Ezt a keskeny, lyukacsos fémlapot az főző edény/kukta alá, a láng fölé tesszük, hogy megelőzzük az étel leégését. Ne használjunk fehér azbeszt anyagból készült lángelosztót, mert mérgező.

3. Rozsdamentes lábasok és fazekak

Rozsdamentes fém lábast és fazekat vásároljunk főzésre többféle méretben. Miért? Mert a fém nem avatkozik be az ételek energiájába. Ügyeljünk azonban arra, hogy ecetes vagy citromlés, erjesztett ételt ne tároljuk ilyen edényekben.

Kerüljük az alumínium edényeket, mert ártalmas mérgek szabadulnak fel belőlük magas hőmérsékleten a savas vagy lúgos ételek főzésekor és elkeverednek a bennük főtt ételekkel.

makrobiotikus_konyhai_felszereles
Rozsdamentes fazék

4. Edények

Kiválóak a főzéshez a hőálló üvegből, agyagból készült és a zománcozott edények is. Ezeknél ügyeljünk arra, hogy ne érje őket erős ütés vagy hirtelen és erős hőmérsékletváltozás, mert elrepedhetnek: ne öntsünk hideg vizet a forró edényekre, hanem hagyjuk őket kihűlni. Könnyen meg is karcolódnak, ezért kerüljük a fémszálas dörzsölőt a tisztításuknál és használjunk fakanalat a keveréshez.

5. Kukta

Legalább egy nagynyomású főzőedény, rozsdamentes vagy zománcozott kukta beszerzését javaslom. Ez ideális a gabonák, a babok, a nagyobb gyökérzöldségek főzéséhez, és a hosszú főzési idő lerövidítéséhez. Ezen kívül a zárt főzőtérben sokkal jobban megmaradnak a tápanyagok, minden sokkal alaposabban, gyorsabban és az ételek fogyasztóinak több energiát adva fő meg.

6. Serpenyő

Nehéz öntöttvas serpenyő a sütéshez és pirításhoz. Ezeknek az edényeknek edzésre van szükségük a használatba vételkor és időnként. Alaposan mossuk és szárítsuk meg, tegyünk szezámmag olajat egy papírtörlőre és dörzsöljük át vele az edényt kívül belül. Réteget hozhatunk létre a belsejében a láng feletti mozgatással és döntögetéssel. Helyezzük ez után a sütőbe 100-115 fok hőmérsékleten 2-3 órára. Hagyjuk kihűlni néhány óra alatt. Ez az edzés óvja meg az öntöttvas edényt a rozsdásodástól. Ezeket az edényeket ne áztassuk forró, mosószeres vízben. Mosogatás után alaposan szárítsuk meg alacsony láng felett.

7. Wock, félgömb alakúkínai serpenyő

Wock, félgömb alakú kínai serpenyő. Az öntöttvas serpenyő megfelelő a pirításhoz, hirtelen sütéshez, de a legjobb a wock a gyors, könnyű zöldség és halételek készítéséhez.

8. Sűtéshez használandó eszközök

Tepsik, sütőformák, sütőlemez, kenyérforma, muffin forma, stb. Itt ismét hangsúlyozom, hogy az alumínium kerülendő.

9. Fatálak és edények

Fa tálalótál a gabonáknak. A faedények lélegezni hagyják a gabonákat, késleltetik a romlásukat, miután elnyelik a többlet nedvességet. Időszakonként be kell olajozni a tálat, hogy megóvjuk a repedéstől. Melegítsünk fel némi szezámmag olajat, öntsük a teljesen száraz tálba és forgassuk benne, amíg a tál belső része teljesen olajossá válik. A külső részt is olajozzuk be egy kefe vagy papírtörlő segítségével. Hagyjuk így néhány óráig, amíg teljesen megszárad.

Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges gluténmentes makrobiotikus étrendet, akkor kattints ide.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This