2020.04.09-i élő főzőshow felvétele:
A főzősuliban elhangzott receptek:
Egészséges műzli – Granula
Hozzávalók:
200 gr zabpehely
200 gr olajos mag (lehet keverve vagy egyféléből bármi pl. dió, mandula, napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag…)
150 gr aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, meggy…)
125 ml olaj (oliva, napraforgó, szezám…)
125 ml rizs szirup vagy juharszirup
1 teskanál fahéj
1 fél mokkáskanál só
Elkészítés:
1. Az olajat, édesítőt (rizs szirup vagy juharszirup) és a fahéjat, só keverékét felhevítem egy serpenyőben.
2. Az olajos magvakat hozzáadom a kissé forró olajos keverékhez folyamatos keveréssel. Kb. 3. Az olajos magvakat 2 percig magában pirítom, folyamatosan keverem
4. Ezután következik a zabpehely hozzáadása folyamatosan keveréssel 7-8 percig.
5. Elzárom a gázt és az aszalványokkal jól összekeverem.
6. Tepsibe teszem szétlapítva.
7. Amikor kiszáradt zárható üvegfedelű edénybe teszem, hogy mindig ropogós maradjon és ne szívja meg magát nedvességgel.
Felhasználása:
Pudingok, krémek tetejére öntjük vagy műzliként felhasználva kis vízzel vagy gabona tejjel, vagy más magtejekkel fel lehet főzni.
Gyümölcs fagylaltok
Hozzávalók:
2 dl almalé vagy más gyümölcs leve. (lehet otthon gyümölcs centrifugával készíteni.
40 dkg gyümölcs (málna, eper, szilva, ribizli, meggy…)
1/2 citrom leve
2 dl rizs szirup, vagy juharszirup
Ízesítésként lehet vanília vagy fahéj port használni (szilvához, meggyhez jól meg a fahéj, eperhez és málnához a vanília por)
fél mokkáskanál só
Kellemes dinamikus édes-savanyú ízt ad, ha adunk hozzá még édesítőt és citromot, nemcsak az alma, vagy más gyümölcs levét használom.
Forralom az almalevet, a friss citrom levet és a rizsszirupot csipet sóval. Hozzáadom a gyümölcsöt és egy-két percig főzöm. Majd elzárom a gázt és mixerrel simára keverem.
Fagylaltos formákba öntöm pálcákkal hogy ki lehessen venni és a mélyhűtőbe teszem.
Gyümölcs krém
Hozzávalók: ugyan az, mint a gyümölcsfagyi
Sűrítésre használhatok, tápióka vagy kukorica keményítőt
Gluténmentesen: rizslisztet, köles lisztet 4 evőkanállal
Glutén tartalmúként: búza lisztet 4 vőkanállal
A liszteket és a keményítőt úgy használom fel hogy másfél deci vízzel simára, csomómentesre keverem.
A simára mixelt gyümölcsös léhez hozzáadom a sűrítőt folyamatos keveréssel és még 10 percig főzöm.
Kompótos tálkákba vagy szép kelyhekbe töltöm.
Amikor megdermed friss gyümölccsel és granulával szórom a tetejét.
Gyümölcs rizs aszalvánnyal és eperrel 4 főre
Hozzávalók:
40 dkg főtt barna rizs csipet sóval főzve
10 dkg aszalvány
20 dkg eper
2 dl rizs szirup
2 dl alma leve
1 mokkáskanál fahéj
1/2 teáskanál vanília por
1/2 mokkáskanál só
Elkészítés:
1. Az aszalványt közepes méretű edénybe teszem és megfőzöm az alma levében a fahéjjal, vaníliával, kicsi sóval forrás után kb. 3-4 percig. (Marinálom, ízes lében megfőzöm az aszalványt.)
2. Hozzáadom a főtt barnarizst a főtt aszalványokhoz és összekeverem.
3. Elzárom a gázt és hozzáadom a félbe vagy negyedbe vágott epreket, majd összekeverem.
4. Tálalom: tálaláskor lehet granolával szórni a tetejét és nyers gyümölcsdarabokkal díszíteni.
Ezerféle variáció készíthető, csak nyers gyümölccsel, vagy télen csak aszalvánnyal. A málnát csak a tetejére tesszük nem főzzük.
Lehet gyümölcs krémmel is a tetejét leönteni, majd granolával díszíteni.
Zöld menta levéllel, vagy citromfűvel a tetején mutatós.