Élő főzőshow felvétele – 2020.12.10.
A főzősuliban elhangzott receptek:
Főfogás:
Vadas mártás(szósz):
Gomba tempúra
Petrezselymes barnarizs
Mustáros-rizsszirupos cékla-sárgarépa saláta
Blansírozott kel levél
Desszert:
Mandarinos mákos köles
Sütőtök tempúra sütőtök krémmel
Ital:
„Hamis” forraltbor
Vadas
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
3 db vöröshagyma
4 cm-s darab zellergumó
3 db babérlevél
1 teáskanál só vagy ízlés szerint
4-5 dl víz
A hozzávalókat tisztára mosva kuktába tesszük és felforraljuk. Forrás után (amikor sípol a szelep) kicsire vesszük a lángot és így még 35 percig főzzük. Megvárjuk míg kihűl a kukta hogy a fedelét le lehessen venni. (Lehet fazékban is főzni lefedve, csak akkor több víz kell, mert elfő.)
Kivesszük a babérlevelet és mixerrel simára keverjük. 2 evőkanál mustárt teszünk hozzá. Lehet még erőteljesebb édes-savanyú ízt adni a Vadas szósznak citrom friss leve és rizsszirup hozzáadásával.
Gomba tempúra bundában
10 db kisméretű csiperke gomba (lehet bármilyen gombát használni)
5 dkg hajdina liszt
5 dkg kölesliszt
mokkáskanál só
1,5 dl víz
A liszteket, a sót és a vizet összekeverjük és a tempúra tészta elkészült ezzel.
A megmosott csiperke gombákat (nem vesszük le a héj részét) megmártjuk a termpúra tésztába, és 5 cm mélységű forró olajban kisütjük. Rácsra tesszük és az extra olajtól lecsepegtetjük.
Mustáros-rizsszirupos cékla-sárgarépa saláta
1 dl mustár
1 dl rizsszirup
3 db sárgarépa megmosva
5 db közepes méretű cékla 5 cm-s (kb. ugyan annyi mennyiségű mint a sárgarépa) megmosva
csipet só
2 l víz
A sárgarépát és a céklát feldrabolás nélkül egyben a vízzel és a csipet sóba kuktába tesszük és 35 perc alatt puhára főzzük.
Felszeleteljük 1-2 cm-s darabokra a sárgarépát és a céklát 1-2 cm-s kockákra vágjuk.
A mustárt és a rizsszirupot összekeverjük egyenletesen,majd a főtt céklára és sárgarépára öntjük.
Mandarinos-mákos köles
10 db mandarin megtisztítva és gerezdekre szedve
10 dkg daráltmák
5 dkg köles
mokkáskanál só
2 dl víz
1 dl rizsszirup
½ citrom leve
A kölest, mákot, mandarint a csipet sót és a vizet edénybe tesszük és felforraljuk fedő alatt. Tilos keverni. Forralás után kicsire vesszük a lángot és keverés nélkül még 25 percig főzzük.
Állapottól függően lehet hozzáadni a citrom levét és a rizsszirupot.
Lázas állapotban, candida, vírus vagy más bakteriális fertőzéses… panaszok esetén nem javasolt az édesítés.
Sütőtök tempúra sütőtök krémben
1 közepes tepsi sütőtök megsütve sütőben,majd a héj részét kidobjuk és a sült sütőtököt mixerrel vagy villával pépesre keverjük. Csipet sót adjunk hozzá.
15 db fél centis vastagságú sütőtök szeletet tempúra tésztába mártunk és forró olajban kisütjük.
A sütőtök krémhez tálalhatjuk a sütőtök tempúra szeleteket.
Tempúra tészta
5 dkg hajdina liszt
5 dkg kölesliszt
mokkáskanál só
1,5 dl víz
A liszteket, a sót és a vizet összekeverjük és a tempúra tészta elkészült ezzel.
A felszeletelt sütőtököket megmártjuk a termpúra tésztában és 5 cm mély olajban kisütjük.
Hamis forraltbor:
1 liter almalé
1 csipet só
2 evőkanál reszelt gyömbér kicsavart leve
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
Az almalevet csipet sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel felforralom. Ezután elzárom a gázt és a reszelt gyömbér kicsavart levét hozzáadom a forralt fűszeres alma levéhez.