Élő főzőshow felvétele – 2020.12.10.

A főzősuliban elhangzott receptek:

Főfogás:
Vadas mártás(szósz):
Gomba tempúra
Petrezselymes barnarizs
Mustáros-rizsszirupos cékla-sárgarépa saláta
Blansírozott kel levél

Desszert:
Mandarinos mákos köles
Sütőtök tempúra sütőtök krémmel

Ital:
„Hamis” forraltbor

Vadas

3 db sárgarépa

2 db fehérrépa

3 db vöröshagyma

4 cm-s darab zellergumó

3 db babérlevél

1 teáskanál só vagy ízlés szerint

4-5 dl víz

A hozzávalókat tisztára mosva kuktába tesszük és felforraljuk. Forrás után (amikor sípol a szelep) kicsire vesszük a lángot és így még 35 percig főzzük. Megvárjuk míg kihűl a kukta hogy a fedelét le lehessen venni. (Lehet fazékban is főzni lefedve, csak akkor több víz kell, mert elfő.)

Kivesszük a babérlevelet és mixerrel simára keverjük. 2 evőkanál mustárt teszünk hozzá. Lehet még erőteljesebb édes-savanyú ízt adni a Vadas szósznak citrom friss leve és rizsszirup hozzáadásával.

 

Gomba tempúra bundában

10 db kisméretű csiperke gomba (lehet bármilyen gombát használni)

5 dkg hajdina liszt

5 dkg kölesliszt

mokkáskanál só

1,5 dl víz

A liszteket, a sót és a vizet összekeverjük és a tempúra tészta elkészült ezzel.

A megmosott csiperke gombákat (nem vesszük le a héj részét) megmártjuk a termpúra tésztába, és 5 cm mélységű forró olajban kisütjük. Rácsra tesszük és az extra olajtól lecsepegtetjük.

 

Mustáros-rizsszirupos cékla-sárgarépa saláta

1 dl mustár

1 dl rizsszirup

3 db sárgarépa megmosva

5 db közepes méretű cékla 5 cm-s (kb. ugyan annyi mennyiségű mint a sárgarépa) megmosva

csipet só

2 l víz

A sárgarépát és a céklát feldrabolás nélkül egyben a vízzel és a csipet sóba kuktába tesszük és 35 perc alatt puhára főzzük.

Felszeleteljük 1-2 cm-s darabokra a sárgarépát és a céklát 1-2 cm-s kockákra vágjuk.

A mustárt és a rizsszirupot összekeverjük egyenletesen,majd a főtt céklára és sárgarépára öntjük.

 

Mandarinos-mákos köles

Mákos-köles

10 db mandarin megtisztítva és gerezdekre szedve

10 dkg daráltmák

5 dkg köles

mokkáskanál só

2 dl víz

1 dl rizsszirup

½ citrom leve

A kölest, mákot, mandarint a csipet sót és a vizet edénybe tesszük és felforraljuk fedő alatt. Tilos keverni. Forralás után kicsire vesszük a lángot és keverés nélkül még 25 percig főzzük.

Állapottól függően lehet hozzáadni a citrom levét és a rizsszirupot.

Lázas állapotban, candida, vírus vagy más bakteriális fertőzéses… panaszok esetén nem javasolt az édesítés.

 

Sütőtök tempúra sütőtök krémben

sütőtök tempúra

1 közepes tepsi sütőtök megsütve sütőben,majd a héj részét kidobjuk és a sült sütőtököt mixerrel vagy villával pépesre keverjük. Csipet sót adjunk hozzá.

15 db fél centis vastagságú sütőtök szeletet tempúra tésztába mártunk és forró olajban kisütjük.

A sütőtök krémhez tálalhatjuk a sütőtök tempúra szeleteket.

 

Tempúra tészta

5 dkg hajdina liszt

5 dkg kölesliszt

mokkáskanál só

1,5 dl víz

A liszteket, a sót és a vizet összekeverjük és a tempúra tészta elkészült ezzel.

A felszeletelt sütőtököket megmártjuk a termpúra tésztában és 5 cm mély olajban kisütjük.

 

Hamis forraltbor:

hamis forraltbor

1 liter almalé

1 csipet só

2 evőkanál reszelt gyömbér kicsavart leve

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

Az almalevet csipet sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel felforralom. Ezután elzárom a gázt és a reszelt gyömbér kicsavart levét hozzáadom a forralt fűszeres alma levéhez.

szilvia

Köszönöm az egész éves figyelmeteket.
Békés és szeretetteljes Karácsonyt Kívánok!
Szeretettel
Szilvia

 

Share This