A szélsőségesen széttartó alapanyagok a másik olyan csoport, aminek a fogyasztásánál nagyon körültekintőnek kell lenni annak, aki nem a makrobiotikus étrendet követi.
Ahogy az előző bejegyzésemben már bemutattam, a különféle nyersanyagok nem egyformán hasznosak és jók. A két alapvető hatás közül az összehúzókól (jang) a korábbi posztban írtam, a széttartókat (jin) pedig most mutatom be.
Szélsőségesen széttartó alapanyagok
Italok
A legszélsőségesebben széttartó italok az alkoholos rövid italok. Ezt követik a koffein tartalmú energia italok, majd a kávé, a kóla, a cukrozottak, és végül a cukrozott ételek.
A serkentő italok felfelé viszik az energiát, gyorsabban ver a szív, élénkítik az elmét, az idegrendszert, a szociális és intellektuális aktivitást. Rendszeres fogyasztásuk azonban növeli a koleszterinszintet, rombolja a bélmozgás erejét stb. Ha még cukros süteményeket is fogyasztunk hozzá rendszeresen, elősegíthetjük a cukorbetegség kialakulását.
Cukor
A fehér cukor hirtelen energiát juttat a véráramba, erős és gyors vércukor emelkedést hoz létre, amit a gyors süllyedés követ. Az eufóriát a szomorúság és lehangoltság váltja fel. Vegyük észre a körmünkön megjelenő fehér pontok figyelmeztető jelzését, hogy a fehér cukor kirabolta a testünk fontos ásványi anyagait. Éppen ezért kerüljük a gyors felszívódású koncentrált cukrok fogyasztást. Így elkerülhetjük az érzelmi ingadozásokat, később pedig a cukorbetegséget, a csontritkulást, a cisztákat, a daganatokat.
Szervezetünk édes íz igényének kielégítésére használjuk a zöldségek természetes édes ízét (pl. sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, káposzta, vöröshagyma, szelídgesztenye stb.), amivel hozzájárulunk a hasnyálmirigyünk megfelelő működéséhez is.
Igyunk citromosvizet, pirított rizs teát vagy gabonakávét rizstejjel szomjúság esetén. Édesítőnek rizsszirupot vagy juharszirupot használjunk a desszertekhez a gyors felszívódású cukrok helyett.
A finomított, feldolgozott gabonákban a lassú felszívódású (összetett) szénhidrátok is cukorként bomlanak le a szervezetben. Ezért hagyjuk el a fehér rizs és a fehér lisztek fogyasztását. Helyettük térjünk át az egész gabonákból és a teljes kiőrlésű lisztekből készült ételekre.
Gyümölcsök
A gyümölcsök a nyár ételei, hűtő hatásúak, a gyümölcslevek még ennél is erősebben koncentráltak. Különösen ügyeljünk rá télen, hogy a trópusi gyümölcsök és gyümölcslevek ilyenkor szélsőségesen hűtő hatásúak. Ebéd után javasolt a gyümölcsök fogyasztása, mert savasító hatásúak és a nap indító részében lúgosító gabona alapú étrend javasolt. Lehet a gyümölcsöket néhány percig forrásban lévő vízbe tenni és azután kivenni. Minden vitamin benne marad, viszont már nem nyersek, könnyebben emészthetők és nem annyira savasítók.
Zsiradékok és olajok
A modern városi étrendben túl sok a zsiradék és olaj fogyasztás. Különösen károsak a keringési rendszerre a telített állati zsírok (pl. disznó, kacsa, liba), a finomított növényi olajok (pl. kókusz, pálma), a transzzsírok (pl. margarin) mert növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezért használjunk hidegen sajtolt, finomítatlan, telítetlen és többszörösen telítetlen olajokat. Főzésre a szezám és olívaolajat, nyersen a nyári salátákhoz a hidegen sajtolt kukorica és napforgóolajat.
Trópusi alapanyagok
A meleg, párás trópusi aromás fűszerek az ott élők számára szolgálják az egyensúlyt. A mérsékelt égövben azonban a hatásuk túlzottan gyengítő vagy hiperaktívvá tevő, továbbá allergiás reakciók kiváltói is lehetnek.
Helyettük a 4 évszakban nálunk is megtermőket használhatjuk, mint például az oregano, kakukkfű, bazsalikom, tárkony, rozmaring, borsikafű, majoránna, kömény, lestyán, pirospaprika, petrezselyem, zsálya, borsmenta, citromfű, édeskömény, izsópfű, ánizs, angelika, kapor, sáfrányos szeklice, mustár stb.
A mérsékelt éghajlaton nincs szükségünk a már említett trópusi vidéken termett gyümölcsökre, ezek levére, valamint a trópusi magfélékre, olajokra és az onnan származó zöldségfélékre.
Szélsőségesen széttartó egyéb anyagok és hatások
Számos bennünket érő káros sugárzásnak és hatásnak vagyunk kitéve, amelyek rombolhatják az egészségünket.
Kerüljük a mikrohullámú sütőt, mert az ebben készült ételek fogyasztása rombolja az immunrendszert, és a vér minőségét. Ne használjunk elektromos tűzhelyet, ez gyengítő hatású, károsan hat az emésztőrendszerre, a keringésre és az idegrendszerre, növeli a rák kockázatát. Lehetőleg gázzal főzzünk.
Rengeteg szélsőségesen széttartó hatású vegyszerrel van tele az életünk, ezek rombolják a májat, a vérminőséget, érzékenyebbé tesznek bennünket a fertőzésekre, kiütéseket, viszketést, idegrendszeri, allergiás reakciókat okozhatnak. Ha tehetjük, akkor igyekezzünk természetes bio alapanyagokat használni főzéshez.
Az ivóvizet tisztítsuk meg mert ezekben lehetnek olyan anyagok (pl. gyógyszermaradványok), amelyek nem szolgálják az egészségünket. Erre lehet alkalmas a fordított ozmózisos víztisztító.
Ha szeretnéd megtanulni, hogy miként állíts össze egy egészséges tej, tejtermék és gluténmentes makrobiotikus étrendet, akkor kattints ide.
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.
Kedve Szilvia! Ez remek volt! Üdvözlettel! Kinga
Szia Szilvi! Nagyon jól, összefoglaltad, köszönöm!