Tudtad, hogy az avokádó és a karob nemcsak finom, de egészséges is? Készíthetsz belőlük szuper krémet, amit süteményekbe vagy palacsintába tölthetsz. Az amazake pedig még tovább fokozza az egészséges hatásokat. Olvass tovább és fedezd fel a lehetőségeket!
Az avokádós karob krémet felhasználhatjuk süteményekhez is, de lehet akár palacsintába is beletölteni. (Én a palacsintát 50% csicseriborsólisztből és 50% zablisztből szoktam készíteni. Igen tápláló alapanyagok ezek is.)
De lehet amazake pudinggal is tálalni. Amazake csökkenti a fáradtság érzését, javítja a bélmozgást, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza az elhízást. Avokádóval együtt még erőteljesebben öregedésgátló, hiszen mind a két alkotó elem öregedésgátló önmagában is.
Sokféle variációban javaslom kipróbálni az avokádót és az amazakét együtt.
A kókuszvirágcukor vizsgálatok szerint véd a koleszterin érfalakban való lerakódásától, mivel növeli a koleszterin felhasználását.
Glikémiás indexe 35, igen alacsony, lassú felszívódásúnak számít. 80%-a szacharóz, 3-9 %-a szőlőcukor. A kalória és szénhidrát tartalma hasonló a répacukoréval, tehát magas, viszont tartalmaz kevés inulint, hasznos növényi rostot és magasnak mondható az ásványi anyag és vitamin tartalma is. Ezért alacsony a GI-je (glikémiás indexe), tehát a vérben lassan szívódik fel. Szénhidrát anyagcsere zavarral kűzdőknek inkább nem ajánlott, viszont akinek nincs ilyen panasza alkalmanként desszert készítésére használhatja a kókuszvirág cukrot, mivel a rizsszirup folyékony és így nem minden desszert típus elkészítésére alkalmas. Sütésre, főzésre alkalmas, magas a kálium, magnézium, cink és vas, B1, B2, B3, B6 és C-vitamin tartalma.
Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található, tápanyagokban igen gazdag. Egy 100 grammos termés tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyisége. Tartalmaz még C-vitamint, B5 és B6 vitamint is. Az avokádó káliumban rendkívül gazdag, ami az izomműködésben fontos és a sejtek energiaellátásában is. Az avokádó a legzsírosabb növényi étel, nagy mennyiségű rosttal aminek az emésztésre jótékony hatása van. Az avokádó koleszterincsökkentő hatású és remek antioxidáns forrás is. Az avokádóban található zsír a benne oldódó vitaminok és antioxidánsok felszívódását akár a tizenötszörösére is növelheti. Segíti a más ételekkel együtt bevitt vitaminok és antioxidánsok hasznosulását, miközben maga az avokádó is gazdag antioxidáns tartalmú.
A karob (szentjánoskenyér) antioxidáns hatású és védi a beleket az izgató anyagokból, emellett gazdag A és B vitaminokban, kalciumban és ásványi anyagokban, fontos rostokat és rengeteg pektint tartalmaz. Ezáltal remek méregtelenítő, kivonja a szervezetből az egészségre káros nehézfémeket, hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, óvja a bőr rugalmasságát, ezáltal késleltetheti az öregedést. Lassítja az öregedést, nátrium és zsírtartalma alacsony. Legendás termésének tápláló hatása, a szegények eledelének tartották, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette az életét a sivatagi bolyongásai során.
A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik A fa barna termése magokat tartalmaz. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz. Régen édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony, amellett, hogy immunerősítő bomba.
Végül itt van néhány recept, jó étvágyat hozzájuk: https://sebestyenszilvia.hu/makrobiotikus-receptek/