A makrobiotikus női étrend hozzájárulhat ahhoz, hogy 40 év felett is megőrizzük fiatalságunkat és egészségünket. Számos hazánkban is könnyen beszerezhető alapanyagból készíthető finom és változatos étel, ami támogatja szervezetünket.
Több évtizedes betegeskedés után 46 éves koromban elkezdtem követni a makrobiotikus étrendet. Visszatekintve elmondható, hogy a régiről az új táplálkozási szokásra (alap a gabona alapú étrend), életem egyik legjobb döntése volt. Természetesen nem csak nekem, hanem világszerte sokak számára a makrobiotika hozta el az egészséget.
Miért szeretem és miért ajánlom minden nőtársamnak ezt a biztonságot adó gabona alapú étrendet, akik a fiatalságukat és az egészségüket szeretnék magas szinten hosszú távon megtartani? A gabonák fiatal energiát adnak, mert a fejlődési ciklusuk elején járnak, először kicsíráznak majd növénnyé fejlődnek, növekednek. Amikor elfogyasztom a gabonákat (fő gabonám a kerekszemű barnarizs és a köles, ezek gluténmentesek) támogatják a vállalkozó szellemet és sokkal lelkesebbnek és új kihívásokra késznek érzem magam ettől. Ez a tiszta életerő (ami az új kezdetet, megszületést jelenti, az élet indulásával) támogatja a tiszta gondolkodást is.
Köles, mint az egyik kedvenc alapanyagom
Az egyik kedvenc alapanyagom a köles, aminek számos oka van:
- a kovasav tartalma miatt a kötőszöveteink rugalmasak maradnak, ami bőrünk fiatalságának a megtartásában fontos, és rugalmassá teszi az erek falát is,
- a fogszuvasodást is megelőzzük a rendszeres fogyasztásával, erősíti a fogakat,
- nincs glutén tartalma, ami a változókorra való felkészüléshez fontos, hogy elhagyjuk,
- lúgosító hatású, jót tesz a köszvényes, sok hústól elsavasodott betegeknek is,
- könnyen emészthető, enyhén édes ízű,
- hidegben melegítő hatású,
- koleszterinszintet is képes csökkenteni,
- a vese- és hólyaggyulladás esetén is jótékony hatású,
- rendszeres fogyasztásával bőrünk, hajunk, körmünk szép marad,
- ráadásul gyorsan elkészíthető akár édesen, akár sósan, mivel áztatás nélkül 20 perc alatt puhára fő
Ahogy írtam is a makrobiotikus női étrend ételei gyorsan és egyszerűen elkészíthetők – ami ebben a rohanó világban, szintén egy előnyös tulajdonságuk. A hamis túrógombócra „emlékeztető” desszert, szintén kölesből készül. Kellemes, enyhén édes-savanykás ízesítésű a rizs sziruptól és a friss citrom levétől. Remek megoldás a váltáshoz, a régiről az újra, mert egészséges formában ehetjük a kedvenc megszokott finomságunkat.
A köleses karfiol köret (úgy néz ki mint egy burgonya püré) falafellel (csicseriborsó fasírttal), zöldségtempúrával és piros hónapos retek salátával szintén remek főfogás. Itt sós variációban van elkészítve a köles, ami szintén jó átvezető étel az átszokáshoz, mivel emlékeztet a régi finomságokra.
Köleses karfiol receptje (2 főre)
Hozzávalók
- 8 rózsa karfiol
- 1 db vöröshagyma
- 1 db fehérrépa
- 1 lapos evőkanál só
- 20 dkg köles
Elkészítés
1 liter vízben puhára főzöm és mixerrel simára keverem a karfiolt, a vöröshagymát és a fehérrépát. 20 dkg kölest beleteszek a simára mixelt zöldség levebe és puhára főzöm 30 perc alatt keverés nélkül. Ezt is mixerrel simára keverem. Kellemes sárgás színű krémes állagot kapok.
Amennyiben érdekel a téma, vagy tudatosan szeretnél tenni az egészségedért, akkor nézd meg ezzel a témával foglalkozó főzőiskolámat:
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.