Ahhoz, hogy a nők helyt tudjanak állni az életben, a munkájukban és a családjukban, gondoskodniuk kell önmagukról, azaz saját fizikai és mentális állapotuk fenntartásáról.
Sokan nem tudják, de más étrend való a nőknek és más a férfiaknak. A helytelen táplálkozás okozta problémák befolyással lehetnek a női szaporító szervek egészségére, a párkapcsolatra és a szexualitásra is.
Sőt, az étrendi problémák hatással lehetnek a havi ciklusra, a menopauza időszakára, a fogamzó képességre, a várandóságra, a magzatra, az anyatejen keresztül a csecsemőre, majd végül a gyermekre is. De emellett még érintheti a pszichológiai területeket is.
Éppen ezért nem mindegy, hogy mit fogyasztunk nap, mint nap. Szerencsére a makrobiotikus konyha tökéletes megoldást kínál a megfelelő női étrendre – reggelire, ebédre, vacsorára és a desszertekre. Természetes alapanyagokból gyorsan és könnyen készíthetők változatos és finom ételeket, valamint italokat is. Erről szól főzőiskolám is: nem kell lemondanunk sem az egészségünkről, sem a kedvenc ízeinkről!
Az alábbiakban adok 8 +1 tippet, ami segíthet abban, hogy megelőzd a női reproduktív szerv és mell panaszaidat, illetve támogasd a felépülésedet.
8+1 tipp a női egészségéért
1. A női étrend alapja a barnarizs fogyasztása, amit váltogatva keverjünk kölessel vagy akár árpával (speciális állapot szerint, szakértővel történt egyeztetés alapján).
2. Gluténmentes lisztből készült főtt tészta heti 1-2 alkalommal kerülhet az asztalra.
3. A levesbe vagy a főfogásba két naponta 1 shiitake gomba (hazánkban is beszerezhető a nagyobb bevásárlóközpontokban) is bele kerülhet.
4. Naponta készüljenek ételek leveles zöld (pl. kelkáposzta, kínai kell, mángold stb.), kerek (pl. karalábé, vöröshagyma, tökfélé, cékla stb.) és gyökérzöldségekből (sárgarépa, fehérrépa, jégcsapretek stb.) sokféle módon.
5. A jégcsapretek és a zöldje tisztító hatásuk végett különösen hasznosak a reproduktív szervek panaszainak étrendi javításánál.
6. A csontritkulás megelőzésére készítsünk szezámsót a következő arányok szerint készítsük: 1 só evőkanál és 20 evőkanál szezámmag
7. Az almát kedvező hatása miatt minden nap bőséggel fogyasszunk nyersen vagy almakompót (cukor nélkül) formájában.
8. Fogyasszanak napi rendszerességgel édes zöldségeket (pl. sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, fehérrépa, cékla stb.) ételekben és italként.
+1. Vércukorszint és az életerő fenntartására és az érzelmi állapot stabilitására alkalmanként fogyassz kevés barna rizsszirupot főtt gabonákkal.
Ha jobban érdekel ez a téma, akkor nézd meg ezzel a témával foglalkozó főzőiskolámat!
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.