A tavaszi méregtelenítés a makrobitikus étrendben az ilyenkor elérhető friss szezonális alapanyagok felhasználásával is történik.

A makrobiotika tudománya követi az évszakok változását, igazodva ezzel a környezethez és az elérhető természetes nyersanyagokhoz. Így biztosítja folyamatosan a szervezetben felmerülő igények állandó kielégítését. Ez nagyban hozzájárulhat az egészséges állapothoz és a jó közérzethez.

Azonban modern világunkban az emberek nagy része városokban él a természettől elszakítva, és nem annak részeként éli a mindennapokat. Táplálkozásunk nagymértékben eltávolodott a környezetünk körforgástól. 

Az étkezésünk nagymértékben épül a modern élelmiszeripari termékekre. Ezek sokszor nem tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, sőt sok esetben még feleslegesen meg is terhelhetik szervezetünket. Sok mesterséges adalékanyagot, színezőt és ízfokozót viszünk be a szervezetünkbe. De ide sorolhatók az ipari állattenyésztés során az élelmiszerinkbe kerülő különböző gyógyszermaradványok. Ezek a szervezetünkbe lerakódva tovább hathatnak. 

Így ezeknek az ételeknek a rendszeres fogyasztása befolyással lehet a szervezetünkre, sajnos többnyire negatívan érintve azt.

A rossz közérzettől kezdve számos úgynevezett civilizációs betegség (túlsúly, reflux, allergia stb.) kiinduló pontjai lehetnek. Személyes tapasztalatból tudom, hogy mit jelent a krónikus fáradtság, a mozgáshiányos életmód, a modern ételek miatti rossz közérzet, vagy a túlsúly. Azonban azt is megtanultam, hogy ezen könnyen lehet változtatni, csak elhatározás és cselekvés kérdése.

Tavasz a megújulás időszaka

Itt van most például a tavasz, a megújulás időszaka. Éljünk azzal a lehetőséggel, amikor a természet magával visz előre, és ellenállhatatlan, elképesztő erővel emel minket is felfelé.

Az energia aktívabbá, felfelé irányulóbbá válik. Nő a napfényes órák száma. Emelkedik a hőmérséklet, az időjárás felmelegszik. Megjelennek a friss hajtások, rügyek, minden csírázik és kihajt. Kivirágzanak a fák, újra kizöldül körülöttünk a világ. Ezek a változások ránk is hatással vannak, érdemes ezeket kihasználni és saját javunkra fordítani.

Az elfogyasztott ételeink is mások, mint télen. Ilyenkor a téli nehezebb ételek miatti lerakódásainktól történő megtisztulás a feladatunkEbben segíthet a tavaszi makrobitikus étrend, ami segíti a szervezetet a méregtelenítésben. 

Mint ahogy tavasszal feléled a természet, az új étrend is segít megújulni és aktívabbá válni. Az ilyenkor elfogyasztott tavaszi ételek fellazítják, eltávolítják a lerakodásokat és a méreganyagokat a testből. Sőt ilyenkor a tél során felhalmozódott túlsúlytól is megválhatunk. A tavaszi méregtelenítés hozzájárulhat szervezetünk egészséges működéséhez.

Tönkölybúzás fehér babkrémes
Tönkölybúzás fehér babkrémes szendvics

Tavasszal a hangsúly főzésünkben a téli időszak erős, melegítő ételeiről átkerül a könnyebb frissebb fogásokra, rövidebb főzési idővel, könnyebb főzési módszerekkel (pl. több vízben főzünk, gőzölünk, „hirtelen” sütünk).

Szezonális tavaszi növények hatása

Ebben az időszakban nekünk is a frissen kihajtó fiatal zöldekre és csírákra van szükségünk.

Ez a tavaszi vadon termő, ehető zöldek fogyasztásának az időszaka is, ami remek tisztító hatású a májra is. Erre a célra remekül felhasználható a közismert pitypang (gyermekláncfű), a népszerű medvehagyma és a csalán, vagy a télről a szabadban áttelelt bimbóskel levelei, új hajtásai.

A zöld levelek közül a sárgarépa zöldje és a petrezselyem is használható kissé megpirítva és főtt gabonákkal összekeverve.

A tavaszi méregtelenítés egyik remek tisztító hatású alapanyaga az erjesztett savanyú káposzta. Ebből ilyenkor levesek, főfogások gyakrabban készíthetők, akár heti 2 alkalommal is.

Bekerülhet az étrendbe azok számára, akik nem glutén érzékenyek az erőt adó búza és a tápcsatornát tisztító enyhén hűtő árpa. A hűvösebb időben még jól jön a melegítő köles. Ha jobban fázunk, akkor a zab és a hajdina.

A tavasz természetes időszaka a csíráknak is. Csíráztathatunk mi magunk is étkezési célra. A gabonák, növényi fehérjék, zöldségek és olajos magvak mellett lehetnek még lucerna, vörös here, retek és brokkoli magvak is. 

A tisztító hatású alapanyagokból (árpa, savanyú káposzta, újhagyma zöldje, petrezselyem zöld, sárgarépa zöld levele, pitypang zöld levele, csalán, medvehagyma, káposztafélék zöld levelei: bimbóskel, kelkáposzta, kínai kelkáposzta, édes fejeskáposzta), a könnyebb ételek fogyasztása miatt egyfajta „megkönnyebbülés” tapasztalható.

Ezáltal rugalmasabbá válhatunk fizikailag is és szellemileg is egyaránt.

Ha szeretnéd, hogy szervezeted megtisztuljon a lerakódásoktól és felhalmózódott méreganyagoktól, akkor jelentkezz Tavaszi makrobiotika tanfolyamomra.

Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This