Hozzávalók:
● fél kg sütőtök sütőben megsütve
● 2 evőkanál útifűmaghéj
● 4 evőkanál rizsliszt (lehet enélkül is készíteni)
● 1 mokkáskanál sütőpor
● 1 mokkáskanál szódabikarbóna
● 1/2 citrom leve
● 1/2 mokkáskanál só
Elkészítés:
- A sütőtök szeleteket sütőbe tesszük sütőpapírra, és 200 fokon kb. 30 percig puhára sütjük. Mérettől függ a sütés időtartama. Akkor jó, amikor puha a sütőtök.
- A megsült sütőtököt melegen leválasztjuk a héj részétől és keverőtálba tesszük.
- Ehhez a puha, meleg sütőtökhöz adunk kettő evőkanál útifűmaghéjat, egy mokkáskanál szódabikarbónát és egy mokkáskanál sütőport fél mokkáskanál sót, 4 evőkanál rizslisztet.
- Jól összekeverjük és a tenyerünkben nedves kézzel kb. 4-5 cm-s golyókat formálunk először, majd meglapítjuk és a közepét a mutatóujjammal kilyukasztjuk. Így készítünk belőle fánkokat.
- Sütőpapírra tesszük egymástól 3 cm távolságra, mert megnagyobbodik, legyen hely a fánkocskáknak.
- 200 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt megsül.
- Önmagában is remek. Lehet cukor nélküli lekvárral a tetejét meglocsolva tálalni.
A sütőtök fánk cukor nélkül édes. Természetes édes íze miatt a vércukorszint stabil marad.
Aki akarja olajban is kisütheti, de elég sütőben megsütni a fánkocskákat.
Lehet hozzá öntetet készíteni. pl. cukor nélküli lekvár, baracklekvár, szilvalekvár