INGYENESEN LETÖLTHETŐ
7+1 tipp és recept diétára, amivel finom és laktató ételeket készíthetsz!
Élj Te is egészségesen a makrobiotikával!
A makrobiotikus étrend megelőzi, és ha már kialakult akkor segít csökkenteni vagy akár megszüntetni a civilizációs panaszokat. Minden évszakban nyújt lehetőségeket, hogy egészséges és ízletes ételeket készítsünk.
Az általam ajánlott makrobiotikus ételek valamint italok, glutén-, tej- tejtermék, cukor-, és tojásmentesen készülnek, valamint csak természetes alapanyagokat használunk fel.
A receptekben a természetes nyersanyagok aszerint vannak összeválogatva, hogy az emberi szervezetre milyen kedvező hatást fejtenek ki.
Ennek következtében 3 nagy előnyük van:
az ételek a segítségével EGÉSZSÉGES, ENERGIÁVAL TELI és AKTÍV tudsz maradni egész nap!
nem okoznak túlsúlyt
KOCKÁZATMENTES Az ÉTELEK FOGYASZTÁSA, MERT ELKÉSZÍTÉSÜKHÖZ CSAK TERMÉSZETES ALAPANYAGOKAT használok fel.
Tehát NINCSENEK mesterséges adalékanyagok, ízfokozók, TARTÓSÍTÓSZEREK színezékek stb.
Így az ételallergiában szenvedők is fogyaszthatják!
Almás piskóta
Hozzávalók
- 10 dkg köles liszt
- 10 dkg hajdina liszt
- 10 dkg rizs liszt
- 2 evőkanál útifűmag héj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 30 dkg alma meghámozva és felkockázva
- 2 dl rizs szirup
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 dl víz
- 1 teáskanál só
Először a száraz hozzávalókat (liszteket, útifűmaghéjat, szódabikarbónát), majd a folyékony hozzávalókat (rizsszirup, napraforgóolaj, víz) keverjük össze, végül pedig a felkockázott almákat.
Sütőtpapirral kibélelt tepsibe öntjük kb. 2-3 cm vastagon, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt kisütjük.
Sütőtökkrém (sütőtök puding), sütőtök tempúrával és pirított tökmaggal
Hozzávalók a sütőtökkrémhez
- 1 db sütőtök vagy Hokkaidó tök
- Rizsszirup az édesítéshez
- 1 mokkáskanálnyi só (legalább)
- Kölesliszt a sűrítéshez (vagy rizsliszt)
Elkészítés
Hokkaidó tök esetén nem kell megtisztítani a héj részétől, csak belülről a magvakat kiszedni, amit meg is piríthatunk és elrágcsálhatunk. Sőt megtisztítva és megpirítva a desszert tetejére szórhatjuk.
Egy sütőtököt érdemes feldolgozni, mivel mindegyik tök más súlyú így arányokat adok meg. Meghámozás és megtisztítás után a sütőtököt edénybe tesszük, majd sóval és egy deci vízzel elkezdjük főzni. Sok levet enged a sütőtök és az édesítő is folyékony állagú. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy ne sok vízzel puhuljon meg a sütőtök.
Amikor puha, akkor öntsük hozzá a rizsszirupot olyan mennyiségben, ami számunkra kellemes édes ízt ad. Pl. egy kg felkockázott megpuhult sütőtökhöz lehet 2 dl rizsszirupot önteni. A besűrítésre használt liszt felvesz ebből az édes ízből, és nem fogjuk túl édesnek érezni.
Botmixerrel simára keverjük és besűrítjük kölesliszttel (lehetőség szerint frissen őröltet használjunk). A kölesliszthez kicsi vizet adjunk és keverjük össze kissé folyós állagúra, majd folyamatos keveréssel öntsük amegpuhult és rizssziruppal beédesített tökhöz. FONTOS! A lisztet szárazon beleszórva víz elkeverése nélkül csomós lesz a krémünk.
Főzzük alaposan, amíg besűrűsödik és “puffog”, hogy a lisztet megfőzzük benne, mert különben liszt ízűvé válik. Jól bedagad, besűrűsödik a kölesliszttől mert négyszeres vízmennyiséget képes felvenni. Türelmesen kevergessük amikor puffog, hogy megfőzzük a lisztet és jól besűrűsödjön.
Hozzávalók a sütőtök tempúra tésztához
- 20 % hajdinaliszt
- 40 % kölesliszt
- 40% rizslizst
- egy csésze liszt keverékhez másfél csésze víz
- csipet só
- 5 mm-es szeletekre vágott sütőtök
Tempúra étel jelentése: bundázott ételféleség olajban kisütve.
Sütőtök tempúra elkészítése
A tempúra tésztához az alapanyagokat összekeverjük és sűrű palacsinta tésztát kapunk. Ebbe megforgatjuk a sütőtök szeleteket és 5 cm mély olajban kisütjük mind a két felét. Rácsra tesszük és alaposan lecsöpögtetjük.
Pirított tökmag készítése
25 dkg tökmagot előmelegített serpenyőbe teszünk (pont annyi fér bele).
Folyamatos kevergetés mellett elkezd pattogni a tökmag. Amikor minden szem megpirult keverőtálba tesszük.
Lehet egy kanál sós vizet ráönteni forrón a tökmagra, hogy beszívja a sót, a víz pedig elpárolog miközben keverjük tálban.
Fahéjas almalé
Hozzávalók
- 0,6 l alma leve
- csipet só
- mokkáskanál fahéj
- szegfűszeg 1-2 db
- reszelt gyömbér friss leve – 1 teáskanál
Figyelni kell a fahéjnál a napi bevitt mennyiségre, mert túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre.
FONTOS! Akinek refluxa vagy a tápcsatornáján fekély panasza van az ne használjon semmilyen friss vagy por gyömbért, kimarhatja a gyulladt felületet.
Nem javasolt a gyömbér fogyasztása bármilyen formában gyermekeknél, gyomorfekélynél, reflux panasznál, nyombél fekély és más tápcsatorna gyulladt, fekélyes állapota esetén!
Az alma levet, csipet sót, szegfűszeget, fahéjat edénybe tesszük, felforraljuk és gyengéden főzzük ezután 3 percig.
Gyermekeknek ez kellemes relaxáló ital. Felnőtteknél, akinek nincs reflux panasza, az a friss gyömbér levét is beleöntheti, miután felforrt az ital és már nem főzi tovább. Ilyenkor teljesen átmelegíti a kezet és a lábfejet a téli hidegben.
Köleságyon sült alma
Hozzávalók
- 20 dkg köles
- 5 dl alma lé
- csipet só
- fahéj őrölve
- 4 kg alma magházát kivesszük, lemossuk és feldaraboljuk, lehet hosszúkás csíkokra és kockára egyaránt (2 cm-s kockák)
A kölest megfőzzük az alma levében a sóval és egy mokkáskanál fahéjjal együtt. A vastagtalpú edénybe tett kölesre ráöntöm az alma levét és a csipet sót majd felforralom. Ezután kicsire veszem a lángot és keverés nélkül 15 percig főzöm.
Ezután tepsibe teszem kb. 2 cm-s vastagságban, majd erre kb. 5 cm-s rétegben kerül a felkockázott alma.
A legjobb akkor, amikor még forró a főtt köles és erre teszem az almákat. Nem kell megvárni, hogy kehüljön, mert így hamarabb megsül.
A tetejét nagyon enyhén őrölt fahéjjal megszórom. Fóliával lefedem és 180 fokon 15 percig sütöm, majd leveszem a fóliát és még 5 percig tovább hagyom. Lehűlve könnyen felkockázható ez nagyon finom téli desszert (nyitó képen látható).
Almaszósz alma tempúrával
Hozzávalók az almaszószhoz
- 4 db alma, meghámozva, kimagozva felkockázva
- 2 dl almalé
- 1 mokkáskanál fahéj
- csipet só
A hozzávalókat edénybe teszem és felforralom, ezután még néhány percig puhára főzöm az almákat és mixerrel pépesítem.
Hozzávlók a tempúra tésztához
- 10 dkg rizsliszt
- 5 dkg hajdinaliszt
- csipet só
- 1,5 dl víz
Tempúra tésztában megforgatott alma szeletek 5 cm mély olajban kisütve. 1 db alma 3 mm-es szeletekre vágva.
Az almát félbe vágom, karalábé kivájóval a magházát kiveszem és vékony szeleteket vágok belőle.
A hozzávalókat összekeverem. Ebben a tempúra tésztába forgatom meg az alma szeleteket és teszem bele a forró olajba. Mind a két oldalát ropogósra süssük és csepegtessük le rácson az olajtól. Tálaláskor almakrémbe tegyük. Az étel a bejegyzés nyitóképén látható.
Rakott Pisztráng
Hozzávalók
- 1 db fehér húsú hal – jelen esetben pisztráng
- 1 db sárgarépa ovális szeletekre vágva (nagy méretű)
- 1 db jégcsapretek (nagy méretű)
- 4 gerezd apróra reszelt fokhagyma
- 1 db citrom vékonyan karikákra vágva
- só
Egy réteg karikára vágott sárgarépára egy réteg karikára vágott jégcsapretket és egy réteg szeletelt halat teszek, amit korábban fokhagymával (vagy esetleg más kedvelt módon) ízesítek.
Legegyszerűbb sóval és reszelt fokhagymával a tetejét be “kenni”. Ezután pihentetem a halat, ami segít abban, hogy jobban átvegye az ízét.
Ez néhány perctől akár fél napig vagy akár 1 éjszakáig is történhet a hűtőszekrényben.
A legfelső rétegként egy darab vékony karikákra vágott citromot teszek, amivel az egész tepsit be lehet fedni. Lefóliázom vagy lefedem a tetejét, és 180 fokos sütőbe teszem.
Ezután a hal méretétől függően ellenőrizzük (30 perc múlva), hogy elkészült-e.
Tálaláshoz felhasználhatunk számos más természetes növényi alapanyagot. A halhús emésztéséhez a citrom a legmegfelelőbb, ezért citromlével „meglocsolhatjuk” egy kicsit. Emellett jégcsapretek salátát vagy bármilyen retek salátát (piros retek, sör retek és más nyers zöldségek keveréke) fogyaszthatunk hozzá.
Szintén lehet még tálalni puliszkával (polentával) illetve rizzsel is.
Töltött savanyú káposzta fehér gyöngybabbal és főtt barnarizzsel
Hozzávalók
- 4-6 db tengeri sóval eltett savanyú káposzta levél és
- 1 csésze szálas savanyú káposzta annyi tiszta vízbe beáztatva, hogy ellepje, ez lesz a főzővíz
- 1½ csésze barnarizs mosva (6-12 órára áztatva)
- 1 csésze fehér gyöngybab mosva (6-8 órára beáztatva)
- 2 teáskanál hidegen sajtolt szezámolaj,
- 2 vöröshagyma apró kockára vágva
- szárított oregánó és kakukkfű
- tálaláskor vékony lilahagyma cikkekkel díszíthetem
Beáztatjuk a savanyú káposzta leveleket és a reszeléket.
Az beáztatott barnarizst leszűrjük és összekeverjük a beáztatott és leszűrt fehér gyöngybabbal.
Kevés tengeri sót, oregánót és kakukkfüvet keverünk hozzá. Lecsepegtetjük a savanyú káposzta leveleket, megtöltjük a keverékkel, feltekerjük és behajtjuk az oldalsó széleket.
Ha nagyok a levelek vágjuk ki a száras középső részét és a két fél darabot töltsünk meg. A vöröshagymát üvegesre pirítjuk a nagy fazékban egy csipet sóval, kevés olajon vagy vízen.
Erre tesszük a savanyú káposzta szálakat, majd a töltött tekercseket, a tetejére a töltelék vagy az áztatott gabona maradékát, majd felengedjük a savanyú káposzta áztatóvizével, 3 cm magasan lepje el.
Felforraljuk, fedő alatt, közepes-alacsony lángon főzzük a forrás után kb. 60 percig, puhulásig, szükség szerint kevés vizet öntünk utána.
Tálaláskor díszíthetjük lilahagymával.
Köleságyon sült birsalma
Hozzávalók
- 60 dkg 2 cm-re feldarabolt birsalma (amit előtte megmosok, kimagozok)
- 15 dkg köles
- 4 dl almalé
- mokkáskanál fahéj
- mokkáskanál só
Az almalében megfőzöm a kölest fahéjasan, majd tepsibe teszem 1-2 cm vastagságban.
Lehet fakanállal vagy vizes kézzel szép simára és egyenletesre simítani a felszínét. Erre ráteszem a feldarabolt birsalmát és a tetejére leheletnyi finoman fahéjat szórok. Lefedem fóliával és 180 fokos sütőben sütöm. kb. fél óra múlva megnézzük, hogy megpuhult-e a birsalma. Ha szükséges akkor süssük addig amíg puha nem lesz.
Legalább 4 cm-s magasságban tegyük rá a nyers felkockázott birsalmát, amikor megsül összeesik felére. Ezért javasolt sokat tenni a főtt kölesre.
Amikor kihűlt, lehet vágni. Lehet tepsiben is rétegesen sütni a főtt, beízesített kölesre ráhelyezett birsalmát.
BIRSALMAKRÉM
Hozzávalók
- 50 dkg birsalma
- 3 dl tiszta víz
- 2 dl rizs szirup vagy juhar szirup
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál fahéj (ízlés szerint lehet még szegfűszeg is)
- 10 dkg rizs liszt vagy köles liszt
Vastag talpú edénybe felteszem főni a birsalmát vízzel, rizs sziruppal, sóval és fahéjjal együtt.
Amikor felforr kicsire veszem a lángot, amíg megpuhul. Ezután botmixerrel pépesítem és folyamatos keveréssel rizs liszttel vagy köles liszttel besűrítem.
BIRSALMAzselé (kanten)
Először elkészítjük a BIRSALMAKOMPÓTOT.
A megmosott majd kimagozott és felkockázott birsalmát edénybe tesszük egy csipet sóval mennyiségtől függően. Fahéjat szórunk rá (aki jobban szereti egyben a fahéjat használni, akkor fahéj darabot tegyen bele ízlés szerint), egy csipet sót, és öntsük fel annyi vízzel, hogy 3-4 cm-re lepje el. Aki több lével szereti adhat hozzá ennek megfelelően több vizet is.
Aki szereti a szegfűszeg illatát és zamatát az nyugodtan tehet bele ízlésének megfelelően ebből is. Felforralás után kicsire veszem a lángot, majd amikor megfelelően puha lesz elzárom a gázt.
Általában semmilyen ízesítést nem igényel, kellemesen édes-savanyú ízű. Lehet azonban ízesíteni, hogy édesebb legyen rizs sziruppal vagy juhar sziruppal.
Ha ezzel végeztünk, akkor az elkészült kompót levébe agar-agar tengeri füvet teszünk és azzal együtt főzzük. Ha elkészült, akkor tepsibe vagy jénai üvegedénybe, vagy esetleg kompótos tálkába öntjük. Miután megdermed már lehet is szeletelni.
BIRSALMAKOMPÓT
A megmosott majd kimagozott és felkockázott birsalmát edénybe tesszük egy csipet sóval mennyiségtől függően. Fahéjat szórunk rá (aki jobban szereti egyben a fahéjat használni, akkor fahéj darabot tegyen bele ízlés szerint), egy csipet sót, és öntsük fel annyi vízzel, hogy 3-4 cm-re lepje el. Aki több lével szereti adhat hozzá ennek megfelelően több vizet is.
Aki szereti a szegfűszeg illatát és zamatát az nyugodtan tehet bele ízlésének megfelelően ebből is. Felforralás után kicsire veszem a lángot, majd amikor megfelelően puha lesz elzárom a gázt.
Általában semmilyen ízesítést nem igényel, kellemesen édes-savanyú ízű. Lehet azonban ízesíteni, hogy édesebb legyen rizs sziruppal vagy juhar sziruppal.
Grillezett sárgadinnye
- Felszeletelt sárgadinnye kb. 3 cm-es vastagságban (héjával együtt)
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 csipet só
- 5 dkg darált mandula, vagy kisebb méretre darabolt mandula (ha valaki allergiás rá, akkor elhagyható)
- 1 dl juharszirup (vagy rizs szirup)
Egy kis csipet sóval összekeverem az olíva olajat és bekenem a dinnye szeleteket.
Ezután beleforgatom mind a két oldalát a juhar/rizs szirupba és a darabolt mandulába.
Grillezem serpenyőben, vagy a faszén feletti rácson mind a két oldalát. Mint a grillezett nektarinnál, tálalni melegen vagy szobahőmérsékleten lehet.
Grillezett nektarin
-
4 nektarin
-
1 citrom leve
-
2 evőkanál olíva olaj
-
1 csipet só
-
1/4 csésze juharszirup (vagy rizs szirup) kb. majdnem egy deci
Egy kis keverőtálba beleteszem a citrom levet, az olíva olajat, a csipet sót.
Bedörzsölöm a nektarin minden oldalát az olíva olaj és citrom keverékével.
Majd beforgatom a félbe vágott nektarin mindegyik oldalát a juhar szirupba és 15 percig hagyom állni.
Grillezem serpenyőben, vagy a faszén feletti rácson mind a két oldalát. Tálalni melegen vagy szobahőmérsékleten lehet.
CUKKINIS KRÉMLEVES FŐTT KUKORICA SZEMEKKEL
- 2 db közepes cukkini
-
3 gerezd zúzott fokhagyma
-
egy csipet oreganó
-
egy csipet kakukkfű
-
egy cső megfőzött kukoricáról levágott kukorica szemek
-
1 mokkáskanál olaj
-
só
-
3 dl víz
almás-diós piskóta (GLUTÉNMENTES)
- 20 dkg rizs liszt
- 20 dkg köles liszt
- 20 dkg hajdina liszt
- 10 dkg útifűmaghéj
- 40 gramm szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál bio vanília por
- 25 dkg dió durva darabokra törve – aki dió érzékeny enélkül süsse meg ezt a finom piskótát, vagy használjon más olajos magvakat, ami nem okoz allergiás panaszokat pl. napraforgó mag, tökmag, mandula
- 1 teáskanál fahéj őrölve
- 4 dl rizs szirup
- 2 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj (lehet használni más olajat pl. repce, ízlés szerint)
- 4 dl víz
- 1 db citrom frissen kicsavart leve
- 2 kg alma meghámozva, kimagozva és nagy lyukú reszelőn lereszelve
Makrobiotikus sütőtökkrémes (GLUTÉNMENTES)
- 20 dkg hajdina liszt
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg köles liszt
- 5 evőkanál útifűmaghéj
- mokkáskanál só
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 2 dl juharszirup vagy 2 dl rizsszirup
- 1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 1 db citrom friss leve
- 1,5 dl víz
- 40 dkg feldarabolt, héjtól és magtól megtisztított sütőtök
- 2 dl tisztított víz
- 2 dl rizsszirup
- 1 db narancs frissen csavart leve
- 1 mokkáskanál reszelt narancshéj vagy narancsolaj ízesítéshez
- csipet só
- 20 dkg köles liszt frissen őrölve
A vízben a sütőtököt megfőzöm puhára egy csipet sóval. Hozzáadom a rizsszirupot, a narancslevet, és a reszelt héjat majd mixerrel pépesre, simára keverem.
Ezután hozzáadom a köles lisztet majd lángra teszem és folyamatos keveréssel megfőzöm a krémet. Amikor kihűlt, lehet a piskótára rákenni.
Díszíthetjük piros dióval, pirított tökmaggal vagy pirított mandulahéjjal igény szerint.
Mandulapelyhes piskóta karobos és gyümölcs öntettel (GLUTÉNMENTES)
- 20 dkg hajdina liszt
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg köles liszt
- 5 evőkanál útifűmaghéj
- mokkáskanál só
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 2 dl juharszirup vagy 2 dl rizs szirup
- 1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 1 db citrom friss leve
- 1,5 dl víz
2,5 cm vastagságban tepsibe öntjük és a tetejére mandulapelyhet szórunk. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
- 5 dl kompótot mixerrel simára pürézve, (mag nélküli tisztított gyümölcsből készült kompót)
- fél citrom leve
- 1 dl rizsszirupot / juharszirup
- mokkáskanál só
- mokkáskanál fahéj
- 10 dkg rizsliszt
- 4 dl víz
- 1 evőkanál karob por
- 1 mokkáskanál bio vanília por
- 2 dl rizs szirup
- csipet só
- 15 dkg rizs liszt a sűrítéshez
- 20 dkg hajdina liszt
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg köles liszt
- 5 evőkanál útifűmaghéj
- mokkáskanál só
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 2 dl juharszirup vagy 2 dl rizs szirup
- 1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 1 db citrom friss leve
- 1,5 dl víz
- 60 dkg felkockázott sütőtök (héjtól és magjától tisztítva)
- 2 dl tiszta víz
- 1 mokkáskanál só
- 2 dl rizs szirup
- 30 dkg frissen őrölt köles liszt
15 perc múlva sűrű krém állagot kapunk.
Frissen javasolt fogyasztani, ahogy elkészült.
- 20 dkg frissen őrölt hajdina liszt (a világos hajdinából)
- 4 dl víz
- csipet só
- olaj a sütéshez (hidegen sajtolt napraforgó olaj)
- 30 dkg tofu
- 2 dl rizs szirup / juhar szirup
- egy citrom leve
- mokkáskanál reszelt citrom héj
- csipet só
- 1 kg kimagozott sárgabarack
- 2 dl víz
- csipet só
- 2 dl rizs szirup/juharszirup
karob golyó (glutén-, cukor-, és laktózmentes)
- 25 dkg nem pirított hajdnia, világos színű
- 5-6 dl tiszta víz
- 4 dl rizsszirup
- 1 db narancs
- 1 evőkanál karob por
- darált dió vagy pirított mandula
- vanília por
- só
25 dkg világos, nem pirított hajdinát megfőzök 5-6 dl tiszta vízben, egy csipet sóval 25 perc alatt. 4 dl rizsszirupot, késhegynyi vanília port, egy friss narancs kicsavart levét és egy mokkáskanálnyi reszelt héját összekeverem. Hozzáadok még egy evőkanál karob port és mixerrel simára keverem.
Amikor kihűl, megszilárdul, különböző formákat készíthetek belőle (golyó, henger stb.)
Megforgathatom
- darált dióban
- darabolt pirított mandulában
- kókuszreszelékben
Mag illetve dióra érzékenyek részére
- puffasztott amarantban is meg lehet forgatni
A belsejét meg lehet tölteni aszalt gyümölccsel, amit előtte kicsi almalében megpárolunk. Lehet öntetet tenni rá, felfőzött lekvárt kicsi kukoricakeményítővel, vagy vanília öntetet.
Brokkoli leves kölessel és jégcsapretekkel
- 10 dkg rózsákra szedett brokkoli
- 5 dkg megmosott köles
- 10 dkg gyufaszálra vágott jégcsapretek
- 1 mokkáskanál hidegen sajtolt olaj (pl. szezámolaj, napraforgóolaj)
- 1 teáskanál só
Elkészítés
Az egyik kedvencem a brokkoli leves kölessel és jégcsapretekkel. Nagyon könnyű és gyors az elkészítése.
Egy liter vizet felforralok, majd hozzáadok egy teáskanál sót, és egy mokkáskanál hidegen sajtolt olajat, valamint a brokkoli kivételével az összes alapanyagot.
Ezt 15 percig főzöm, majd hozzáadom a brokkolit, és 2-3 perc múlva el is készült az ízletes leves.
Fontos! A brokkolit ne főzzük túl. A színe maradjon üde zöld.
Zsírégető jégcsapretekital
Hozzávalók
- 10 cm-es jégcsapretek apróra reszelve
- 1 csésze tisztított víz
A lereszelt jégcsapretket vízzel felforraljuk, 5-6 perc alatt puhára főzzük. A levét leszűrve melegen igyuk meg.
Felnőtteknek reggel és este 1-1 csészével javasolt, kúraszerűen 1 hétig. A második héttől elegendő csak kétnaponta, majd a harmadik héttől egy-két naponta inni.
FONTOS! Ez egy általános javaslat. Mindenki állapota különböző. Kérje ki makrobiotikus tanácsadó véleményét.
Pirított zöldséges rizstészta, főtt kukoricával, pirított szezámmagos barna rizsgolyóval
- 30 dkg rizstészta
- 15 dkg sárgarépa, gyufaszálra vágva
- 10 dkg cukkini, karikára szeletelve
- 1 mokkáskanálnyi szezámolaj
- 1 cső kukorica, puhára főzve és felkarikázva
- 5 dkg szezámmag pirítva
- 20 dkg barna rizs
- 1 mokkáskanálnyi só
Elkészítés
Rizstésztát puhára főzzük, ötször átmossuk és ízlés szerint megsózzuk.
A gyufaszálra vágott sárgarépát, és a karikára vágott cukkinit, egy mokkáskanálnyi olajon kicsi sóval megpirítjuk.
*20 dkg barna rizshez 5 dl tiszta vizet és egy kis sót adunk. Forrásba hozzuk, majd amikor forr, a gázlángot kicsire vesszük. 30 percig főzzük, amíg a víz eltűnik.
Aszalványos kukoricadara kuglóf bogyós gyümölcsökkel
- ½ csésze kukoricadara
- 4 csésze bio almalé (vagy saját facsart alma leve)
- 1 csipet tengeri só
- 10 dkg arany mazsola (vagy más aszalvány vörös áfonya, szilva stb).
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- Tálaláskor friss bogyós gyümölcsök és citromfű levél (nyáron, ősszel, télen aszalvány)
A kukoricadarát egy csipet sóval, a forrásban lévő alma levében folyamatos keveréssel főzzük, amíg megpuhul és besűrűsödik. Kikenjük a kuglófsütőt vagy a tortaformát olajjal, és beleöntjük a masszát. Hagyjuk megdermedni (lehet egy éjszakán át is). Tálaló tányérra borítjuk és friss bogyós gyümölcsökkel díszítve tálaljuk nyáron.
Náthaűző gyógytea
- Hagymahéj tea, náthás vagy megfázásos panaszok esetén
- 2 vöröshagyma héja
- 2,5 dl víz
- fél citrom leve
- 3 cm reszelt gyömbér leve
A hagyma héját alaposan megmossuk. 2,5 dl vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük. A kész teába ízlés szerint facsarunk egy kis citromot. A reszelt gyömbér levét a teába facsarjuk. A gyömbér friss leve, nagyon jó nyákoldó.
FONTOS! A gyömbér refluxosoknak nem ajánlott!
Csicseriborsó-gabonafasírt tepsiben sütve (glutén, cukor és laktózmentes)
- 1 csésze csicseriborsó (8 órára beáztatva friss vízben. Só nélkül puhára főzve, 1/2 csésze főzőlével pürésítve.)
- 4 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1/2, 1 KK. tengeri só
- 1/2 csésze barna rizs
- 1 csokor petrezsejemzöld (vagy szárzellerzöld apróra vágva)
- 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olivaolaj
A beáztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, kuktában vagy fazékban, só nélkül 60-70 perc alatt puhára főzzük. Csak akkor vegyük le a kukta fedelét, ha már minden gőz távozott.
A csicseriborsót 1/2 csésze főzőlével és tengeri sóval együtt pürésítjük, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst, a fűszereket és az ízesítőket. Kevés olajjal kikenünk egy közepes tepsit, majd maximum 2 cm magasan egyenletesen elterítjük benne a keveréket.
Előmelegített 170-180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a tetejét. Hagyjuk kihűlni majd kockákra vágjuk.
A makrobiotika egy olyan ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer képviselője, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik.
Ha többet szeretnél megtudni
erről a természetes alapokon nyugvó tudományról,
főzőiskolai és egyéb programokról,
szervezetedet tápláló receptekről,
új termékekről, online tanfolyamokról,
akciókról vagy csak
az egészséges életmódról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.
Az egészség a legnagyobb kincsed, vigyázz rá Te is!